Байдън опитва да спаси кампанията си, но натискът да се откаже расте Снимка: © Getty Images

Президентът на САЩ Джо Байдън прекара уикенда в битка да спаси кандидатурата си за преизбиране след лошото му представяне на дебата срещу Доналд Тръмп.

Докато помощниците му се опитват да отговорят на продължаващото безпокойство за уменията на Байдън, медийният натиск срещу президента расте.

Редакционните колегии и редакторите на престижните издания "New York Times", "Atlanta Journal Constinution", "New Yorker", се присъединиха към редица анализатори, които настояват президентът да се оттегли от кампанията и да бъде заменен от друг кандидат. Редакционната колегия на "Washington Post" не настоява Байдън да се откаже от надпреварата, но иска той да обмисли решението си.

Ново социологическо проучване на CBS News/YouGov, публикувано в неделя, показва, че 72% от регистрираните избиратели на Демократическата партия смятат, че президентът не разполага с психическо и когнитивно здраве, за да изпълнява държавните си задължения. Почти половината от тях казват, че той трябва да се оттегли от кампанията.

Но посланието на предизборния му екип и семейството му е, че той остава най-добрата надежда на партията да победи Тръмп.

Байдън е прекарал неделята си с роднини, които са го насърчили да продължи да се бори, съобщават няколко американски издания. На семейната среща в Кемп Дейвид в Мериленд са присъствали първата дама на САЩ Джил Байдън, както и техните деца и внуци.

Семейството е коментирало в детайли резултата от предизборния дебат и обмисля дали най-добрите помощници на Байдън трябва да бъдат уволнени. Според някои близки до държавния глава лошото представяне на президента в четвъртък се дължи на твърде голямата подготовка, на която съветниците му са го подложили.

Неговия екип продължава да поддържа връзка с членове на Конгреса, дарители и ключови поддръжници, за да разсеят част от създалата се паника.

Макар че висши партийни фигури публично подкрепят Байдън много демократи са дълбоко разтърсени от дебата, пише CNN, като се позовава на свои източници. Много хора в партията обмислят дали наистина не трябва да бъде направена промяна.

Само една високопоставена фигура обаче е намекнала публично за действия срещу Байдън. Конгресменът Мериленд Джейми Раскин заяви в свое интервю, че партията води "много сериозен разговор за това какво да прави".

"Независимо дали Байдън е кандидатът, или някой друг, той ще бъде основният говорител на нашата конвенция. Той ще бъде фигурата, около която ще се обединим, за да продължим напред", допълни Раскин.

Може ли Байдън да бъде сменен с нов кандидат преди изборите? Не е толкова лесно


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев уволни още 5 души в областните управи и назначи нов кадър на ДПС

Само едно от местата е попълнено засега

15:22 - 03.07.2024
Важно днес

Руският посланик в Алжир е починал внезапно

Това е втори смъртен случай на руски дипломат в Африка за 2 месеца

14:54 - 03.07.2024
Кино и сериали

Гари Олдман и Slow Horses се завръщат на екран на 4 септември

Вече е ясно - ще има и 5-и сезон на шпионската сага за провалени разузнавачи, които вършат подвизи

14:47 - 03.07.2024
Европейски дневници

Идва ли краят на евтините безмитни стоки от Shein и Temu в Европа

Европейската комисия планира да премахне прага от 150 евро, под който стоките са освободени от мита

14:40 - 03.07.2024
Важно днес

"Винаги верни!" : Един ден с Морската пехота на Украйна

"Истории от първа линия" - среща с Морската пехота на Украйна

11:50 - 03.07.2024
Живот

Нора, за която няма невъзможни неща

От юрист без спортен бекграунд до вдъхновяващ бегач с мечта за Ню Йорк

11:16 - 03.07.2024