НАТО започва планирани учения на ядрените сили. Русия също Снимка: © Getty Images

НАТО и Русия започват отделни и отдавна планирани учения на ядрените сили на фона на огромното напрежение покрай продължаващата война в Украйна и заплахите на президента Владимир Путин да използва всякакви средства за защита на руската страна.

Четиринайсет от 30-те държави-членки на НАТО, трябва да вземат участие в ученията. Очаква се те да включват около 60 самолета, включително тестване на изтребители и самолети за наблюдение. По-голямата част от военните трениворки ще се проведат на около 1000 км от границите на Русия.

Американските бомбардировачи с далечен обсег на действие В-52 също ще вземат участие в маневрите. От Алианса съобщиха, че тренировъчните полети ще се провеждат над Белгия, както и над Северно море и Обединеното кралство.

Обученията ще продължат до 30 октомври и бяха планирани много преди Путин да нареди на руските войски да навлязат в Украйна през февруари. Обикновено Русия също провежда свои собствени годишни маневри по същото време и се очаква те също да започнат по някое време през октомври.

Според САЩ руските учения, наречени Гром (в превод - гръм), ще продължат няколко дни.

"Те ще включват действия в нормалните граници на това, което Русия е правила в миналото - изстрелване на ракети в реално време и разполагане на стратегически средства", заяви Джон Кърби, координатор на стратегическите комуникации в Съвета за национална сигурност.

"На една крачка от Армагедон": Ядрената заплаха е жива 77 години след бомбата над Хирошима

Въпреки че тренировките са рутинни, те се провеждат, след като по-рано този месец президентът Джо Байдън отправи остро предупреждение за опасността от ядрените заплахи на президента Владимир Путин, тъй като Москва продължава да изпитва военни неуспехи в Украйна.

"За първи път от Кубинската ракетна криза насам имаме пряка заплаха за използване на ядрено оръжие, ако в действителност нещата продължат по пътя, по който вървят", предупреди Байдън по време на изказване събитие на Демократическата партия.

След изказването на американския президент представители на администрацията подчертаха, че от Вашингтон все още не са видели доказателства, за изполването на ядрен арсена от страна на Москва, нито пък има данни, които да показват, че са решили да го направят.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024