НАТО обмисля създаването на петгодишен фонд на стойност 100 млрд. евро за Украйна Снимка: © Getty

Съюзниците от НАТО се споразумяха за дългосрочна военна подкрепа за Украйна, но предложението на генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг това да стане чрез петгодишен фонд от 100 млрд. евро предизвика разнопосочни реакции.

"Трябва да променим динамиката на нашата подкрепа. Трябва да осигурим надеждна и предвидима помощ за сигурността на Украйна в дългосрочен план", заяви Столтенберг, цитиран от агенция "Ройтерс".

Предложението на Столтенберг би дало на военния съюз по-пряка роля в координирането на доставките на оръжия, боеприпаси и оборудване за Украйна, която повече от две години се бори с руската агресия.

Съгласно първоначалната идея НАТО ще поеме част от координацията на ръководената от САЩ ad hoc коалиция, известна като групата "Рамщайн".

Този ход не е случаен - той има за цел да предвиди потенциално намаляване на военната подкрепа от страна на САЩ, в случай че Доналд Тръмп спечели президентските избори през ноември.

Досега НАТО се концентрираше върху изпращане на ограничена (несмъртоносна) помощ за Украйна поради опасения, че по-пряка роля може да предизвика ескалация на напрежението с Русия.

"Унгарският външен министър Петер Сиярто категорично заяви, че Унгария няма да подкрепи никакви предложения на НАТО, които биха могли да приближат алианса към война или да го превърнат от отбранителна в нападателна коалиция", написа говорителят на правителството Золтан Ковач в социалната платформа X.

Ковач получи задочен отговор от Столтенберг, който увери, че "наличието на по-стабилна рамка на НАТО няма да промени отбранителния характер на съюза"

Германският министър на външните работи Аналена Баербок определи плана като "правилен и важен". Латвийският министър на външните работи Крисянис Каринс също го подкрепи, като предложи вноските да бъдат процент от БВП на всяка страна членка.

Очаква се окончателното решение, за чието приемане трябва консенсус от 32-те страни членки, да бъде взето на срещата на върха на лидерите на Алианса през юли.


Руската шпионска сага около Ян Марсалек взриви и политиката в Австрия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024