Национална детска болница до 2028 г. - твърде смела ли е заявката на служебния кабинет? Снимка: © Getty Images

Първите дни на служебния кабинет на Димитър Главчев ще останат белязани от един скандал, в който той поиска намесата на ДАНС и прокуратурата и то по решение, взето без възражения на редовно заседание на Министерския съвет, който сам оглавява.

Става дума за одобреното и оттеглено след обществен натиск предложение за изграждане на частна болница за детско и майчинско здраве в София. Проектът беше на компанията, която управлява клиниките "Сърце и мозък" в Бургас и Плевен.

След това фиаско служебното правителство изведнъж се разбърза с работата по липсващата заради години на противоречия и несвършена работа Национална педиатрична болница. Проектът започна да се придвижва отново в края на 2022 г., а през 2023 г. тръгна "на чисто" с одобрението на нов терен за изграждането ѝ.

Само през последните няколко дни от Министерския съвет информират за няколко "събития", свързани с проекта, а след заседанието на кабинета в сряда служебният министър на финансите Людмила Петкова съобщи, че Европейската инвестиционна банка ще помогне в изготвянето на документацията за работата на болницата и необходимото оборудване, така че през есента да бъде обявена обществената поръчка за проектирането на бъдещата педиатрия. Помощта на EИБ е договорена по-рано при кабинета "Денков".

"Осигурени са от държавния бюджет 100 млн. лв., които са като едно първо финансиране по разчистване на терена, за проектиране и за други дейности. С ЕИБ е сключено споразумение и то е за консултантска дейност," каза Петкова.

Здравният министър Галя Кондева обяви ударно съкращаване на сроковете по строежа на болницата: с приет от кабинета график изграждането ще отнеме 9 месеца по-малко от планираното досега и трябва да е готово до май 2028 г.

"Важните неща са този консултантски доклад и разрушаването на сградата. Те ще се извършат паралелно," допълни Кондева.

Казаното от двете министърки звучи като добра новина, но и поставя и още въпроси.

"Ускореният план за изграждане на Националната детска болница, приет днес от Министерския съвет, вероятно е добра новина, но не бихме могли да го знаем със сигурност," казват от гражданската иницатива "За истинска детска болница".

Според организацията остава неясно какви процеси ще бъдат извършени ускорено и как ще бъде обявена обществена поръчка, след като към настоящия момент липсва потвърждение от страна на консултантския консорциум, че всички стратегически предпроектни документи ще са готови до септември.

Оттам припомнят, че според предварително обявения график предложението на консултантите за структура на Националната детска болница трябваше да бъде готово през юли, а срокът за изготвяне на функционален план и план за обзавеждане и оборудване е 5 месеца от момента, в който българската страна приеме окончателна структура.

"Ускоряване на процеса е възможно в определени граници, но зависи от колаборацията между консултантите и българските институции. Всяко прескачане на етапи, гарантиращи качеството на сградата, ще ни отведе в ситуация, в която вече сме били, и не искаме да се връщаме - там, където Националната детска болница се нагажда към други нужди и интереси, а не към тези на болните деца, техните семейства и медицински екипи," се посочва още в тяхната позиция.

Проектът за изграждане на национална детска болница е още от началото на 21 век. Наново беше лансиран на дневен ред от Бойко Борисов в края на 2018 г. - с намерението да трансформира болница "Лозенец" за тази цел.

Това предложение се видоизмени след съпротивата на Софийския университет, който ползва базата за своя Медицински факултет, а кабинетът на ГЕРБ избра отново изостаналия недовършен строеж в двора на Александровска болница за нова педиатрия.

През 2022 г. служебният кабинет на Гълъб Донев обяви, се е спрял на терен в Горна баня за изграждането на Националната детска болница. Преди няколко дни там започва и разчистването на терена за строежа на бъдещата детска болница.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Властите започват евакуация на хора, които живеят в района на Гара Елин Пелин (Обновена)

По първоначална информация има пострадали.

18:41 - 25.07.2024
Европейски дневници

България е доникъде с предложенията за еврокомисари, а ЕК даде краен срок

България все още е в следизборна безизходица и не е ясно какво ще се случва с кандидатите за еврокомисари

17:40 - 25.07.2024
Важно днес

"Александровска" болница спира аутопсиите - моргата е препълнена

Това може да блокира работата по разследвания, алармира прокуратурата

17:02 - 25.07.2024
Млада България

Защо 25% от поколението Z водят родителите си на интервюта за работа

В сравнение с поколенията преди тях, Gen Z имат по-особено отношение към работата

16:34 - 25.07.2024
Бизнес

OTP Group, част от която е и Банка ДСК, e най-добре представящaта се банка в Европа, според S&P

OTP Group оглави първата класация на S&P Global Market Intelligence за най-добре представящите се банки в Европа за 2023 година

15:59 - 25.07.2024
Важно днес

ПП-ДБ поискаха създаването на парламентарна комисия срещу кмет на ГЕРБ

В мотивите към проекта се посочва, че жители на Доспат и представители на местния бизнес твърдят, че са "жертви на множество случаи на репресия от страна на кмета.

15:58 - 25.07.2024
Европейски дневници

ЕК завежда дела срещу България в съда на ЕС заради няколко нарушения

ЕК е завела три дела срещу България по различни законодателни нарушения

15:10 - 25.07.2024