Научен пробив: Стъпка по-близо сме до създаване на екологично чиста енергия Снимка: © JET

Европейски учени твърдят, че са постигнали голям пробив в развитието на неограничен източник на екологично чиста енергия. Те се стремят към разработване на ядрен синтез - енергийният процес, който се случва в ядрата на звездите и ги захранва.

Базираната в Обединеното кралство лаборатория JET е подобрила собствения си световен рекорд за количество енергия, което може да се извлече чрез пресоване на две форми на водород.

Ако ядреният синтез може да бъде успешно пресъздаден на Земята, това крие потенциал за практически неограничени доставки на енергия с ниски нива на въглеродни емисии и радиация.

Експериментите са произвели 59 мегаджаула енергия за пет секунди (11 мегавата мощност). Това е над два пъти повече от постигнатото при подобни тестове през 1997 г.

Енергията не е голяма като количество - достатъчна е само за сваряване на около 60 котлона вода. Експериментът обаче потвърждава конструктивните решения, направени за изграждане на още по-голям реактор за термоядрен синтез, който се разработва във Франция.

Центърът ITER е финансиран от „консорцуим“, зад който стоят правителствата на европейски страни, САЩ, Китай и Русия, пише BBC. Очаква се реакторът да е последната стъпка, която да докаже, че ядреният синтез може да бъде надежден източник на енергия през втората половина от този век.

"Експериментите на JET ни доближават с още една стъпка до енергията от термоядрен синтез", казва д-р Джо Милнс - ръководител на операциите в лабораторията на реактора. "Демонстрирахме, че можем да създадем минизвезда в нашата машина, да я задържим там за пет секунди и да получим висока производителност, което наистина ни отвежда в нова среда“.

Термоядреният синтез се основава на принципа, че енергията може да се освободи чрез съединяване на атомни ядра, а не чрез разделянето им, както е в случая с реакциите на делене, задвижващи съществуващите атомни електроцентрали.

В ядрото на Слънцето огромното гравитационно налягане позволява това да се случи при температури от около 10 милиона градуса по Целзий. При много по-ниското налягане на Земята, температурите за синтез трябва да са много по-високи - над 100 милиона градуса по Целзий. Не съществуват материали, които да издържат на пряк контакт с такава топлина. Затова, за да постигнат термоядрен синтез в лаборатория, учените са разработили решение, при което свръхнагрят газ или плазма се държи в магнитно поле с формата на поничка.

JET, разположен в Кълъм, Оксфордшир, е пионер в този подход за термоядрен синтез - от близо 40 години.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ще успее ли ChatGPT да "открадне" професията на кулинарния критик Джей Рейнър?

ChatGPT може да пише текстове, но достатъчно добри ли са, за да се конкурират с тези на кулинарен критик

15:37 - 01.04.2023

Съдът потвърди: МОН е нарушило санкциите, като е дало поръчка на фирма с руска собственост

Ведомството е трябвало да отстрани фирмата от продецурата, когато е разбрало, че тя не отговаря на регламента

13:49 - 01.04.2023

"Ново ниво на абсурдност": Русия пое ръководството на Съвета за сигурност на ООН

От 1 април Русия е председател на международния орган, който отговаря за мира. И не, това не е първоаприлска шега

12:41 - 01.04.2023

Държавата ще лепи стикери върху най-евтините храни в опит да се бори с инфлацията

Борбата на служебния кабинет с високите цени на храните продължава

11:32 - 01.04.2023

Фалшиви подписи и спорове около писмото на Ювал Ноа Харари, Мъск и други за изкуствения интелект

Писмото с искане за шестмесечна пауза в света на изкуствения интелект предизвика буря от реакции

10:12 - 01.04.2023

Урсула фон дер Лайен може да се кандидатира за ръководител на НАТО

Според в. "The Sun" редица държави-членки на НАТО са предложили фон дер Лайен да поеме военния съюз

09:32 - 01.04.2023

Xiaomi обяви фотоконкурс за любители и професионалисти в България

Големият победител, ще се присъедини към локалния екип от фотографи на Xiaomi

09:08 - 01.04.2023