Снимка: © JET

Европейски учени твърдят, че са постигнали голям пробив в развитието на неограничен източник на екологично чиста енергия. Те се стремят към разработване на ядрен синтез - енергийният процес, който се случва в ядрата на звездите и ги захранва.

Базираната в Обединеното кралство лаборатория JET е подобрила собствения си световен рекорд за количество енергия, което може да се извлече чрез пресоване на две форми на водород.

Ако ядреният синтез може да бъде успешно пресъздаден на Земята, това крие потенциал за практически неограничени доставки на енергия с ниски нива на въглеродни емисии и радиация.

Експериментите са произвели 59 мегаджаула енергия за пет секунди (11 мегавата мощност). Това е над два пъти повече от постигнатото при подобни тестове през 1997 г.

Енергията не е голяма като количество - достатъчна е само за сваряване на около 60 котлона вода. Експериментът обаче потвърждава конструктивните решения, направени за изграждане на още по-голям реактор за термоядрен синтез, който се разработва във Франция.

Центърът ITER е финансиран от „консорцуим“, зад който стоят правителствата на европейски страни, САЩ, Китай и Русия, пише BBC. Очаква се реакторът да е последната стъпка, която да докаже, че ядреният синтез може да бъде надежден източник на енергия през втората половина от този век.

"Експериментите на JET ни доближават с още една стъпка до енергията от термоядрен синтез", казва д-р Джо Милнс - ръководител на операциите в лабораторията на реактора. "Демонстрирахме, че можем да създадем минизвезда в нашата машина, да я задържим там за пет секунди и да получим висока производителност, което наистина ни отвежда в нова среда“.

Термоядреният синтез се основава на принципа, че енергията може да се освободи чрез съединяване на атомни ядра, а не чрез разделянето им, както е в случая с реакциите на делене, задвижващи съществуващите атомни електроцентрали.

В ядрото на Слънцето огромното гравитационно налягане позволява това да се случи при температури от около 10 милиона градуса по Целзий. При много по-ниското налягане на Земята, температурите за синтез трябва да са много по-високи - над 100 милиона градуса по Целзий. Не съществуват материали, които да издържат на пряк контакт с такава топлина. Затова, за да постигнат термоядрен синтез в лаборатория, учените са разработили решение, при което свръхнагрят газ или плазма се държи в магнитно поле с формата на поничка.

JET, разположен в Кълъм, Оксфордшир, е пионер в този подход за термоядрен синтез - от близо 40 години.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

В навечерието на 24 май: Мощи на Кирил и Методий идват за пръв път в България

Ще останат достъпни за всенародно поклонение до 25 май

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент Анджей Дуда

Дуда е първият чуждестранен лидер, говорещ пред Върховната рада след началото на инвазията

Олена Зеленска: Никой няма да ми отнеме съпруга, дори и войната

Първата дама на Украйна даде първото си интервю след началото на руската инвазия

Украински учени разбиха "опорките" на Ноам Чомски за Русия

Те до голяма степен се препокриват с руската пропаганда

Нова словесна престрелка по оста "ИТН" - "ПП": Правят ли от Промяната "каквото си искат"?

"Състоянието на коалицията е критично", каза Ива Митева в ефира на БНТ

Мбапе избра 1.1 милиона на седмица и "ПСЖ" пред "Реал Мадрид"

Французинът се превръща в най-скъпоплатеният играч в света

Албо: от социално жилище със самотна майка до новия премиер на Австралия

След почти десетилетие управление на консерваторите, Лейбъристката партия спечели изборите в Австралия