Научи се сам: 5 от най-добрите платформи с видео уроци по програмиране Снимка: © Getty Images

Професията на програмист е една от най-горещите в днешно време – търсена като атрактивно поле за развитие от младите и широко предлагана от все повече и повече компании. Бурната дигитализация, белязала новото хилядолетие, роди плеяда от IT фирми, чийто бизнес се разраства лавинообразно. Подемът обаче извади на показ проблема с огромния глад за кадри.

През 2022 г. в софтуерната индустрия в България са заети около 50 000 души, по данни на БАСКОМ. Прогнозата за идните пет години е, че секторът ще разкрива по няколко хиляди работни места годишно и ще се е увеличел с над 30 хиляди души. Именно липсата на кадри е основната бариера пред разрастването му с още по-бързи темпове – през миналата година той генерира 4,5% от БВП на страната, увеличавайки дела си трикратно за десет години; а очакванята са, че може да влезе в топ три или дори да оглави класация по приходи в българската икономика.

Колкото повече, толкова повече: Кои са най-големите IT работодатели в България

Браншът обаче се оплаква не само от това, че не му достигат специалисти, но и че тези, които излизат от университетите, често не са подготвени добре за практическата работа. Така постепенно започнаха да се появяват все повече алтернативни академии и платформи за онлайн обучения. Днес всеки, решен да се развива в сферата на информационните технологии и програмирането, има възможност да се самообразова и да започне кариерата си бързо.

IT индустрията е сред тези, в които опитът и неформалното обучение са в пъти по-важни от тапията. „Известни програмисти са започнали кариерата си без подходящо образование и са учили сами“, коментира Андрий Соколцов, Front-End Technical Lead в CodeIT.

Според него обаче има няколко детайла, на които трябва да се обърне внимание, особено ако човек току-що е решил да започне своето IT пътешествие.

На първо място, казва Соколцов, е нужно да се вземе решение за посоката. „Програмистите изучават различни програмни езици, които им позволяват да изпълняват различни задачи. Дори QA инженерите (тестерите) трябва да могат да напишат код. Ето защо трябва да изберете посока в програмирането, да придобиете основните умения и да използвате времето си ефективно“, отбелязва той.

Всяко IT обучение може да е полезно, но не е решаващ фактор за успех в програмирането. „Важно е постоянно да се учи и да се трупа практически опит, като се работи по реални проекти“, подчертава Андрий Соколцов. И дава пример с няколко платформи, чиито ресурси са се доказали като полезни за изучаване на езици за програмиране:

FreeCodeCamp

FreeCodeCamp е много популярна платформа с онлайн курсове за изучаване на HTML, CSS, JavaScript, бази данни и много други.

Курсовете на FreeCodeCamp включват практически проекти, които да ви помогнат да придобиете опит. Една от най-добрите характеристики на FreeCodeCamp е наличието на реални задачи, с които можете да усъвършенствате уменията си. Освен това FreeCodeCamp е безплатна.

Udemy

Udemy е може би най-известното място с видео уроци за обучение по програмиране. Има избор от 213 000 онлайн курса за изучаване на различни езици за програмиране, в това число и много видеоклипове с безплатни видео уроци.

Повечето курсове са платени, но има постоянни отстъпки и можете да намерите добър курс от опитни преподаватели на цена, която не надвишава 20 долара. Освен това курсовете от Udemy могат да бъдат интерактивни и да включват тестове след завършване на модул или урок.

Codecademy

Codecademy помага да научите различни езици за програмиране от нулата. Има безплатни и платени материали. В Codecademy всички курсове са добре структурирани с визуални демонстрации на концепции.

Основният плюс на тази платформа е интерактивността. Модулите съдържат текстови материали, инфографики и подробни обяснения. Наличен е и редактор на кодове, чрез който студентите могат да прилагат придобитите умения и да видят резултата от работата си по време на обучението.

Codewars

Codewars е страхотен ресурс, който ви позволява да подобрите уменията си за кодиране и решаване на проблеми по възможно най-добрия начин – с упражнения. Той поддържа много езици за програмиране и е чудесен за решаване на малки, но интересни задачи за придобиване на практически опит. Курсовете могат да помогнат на амбициозните програмисти бързо да научат програмни езици и технологии, но допълнителното обучение и изпълнението на проекти също са важни фактори за успех в тази област.

Coursera

Coursera е доста популярна онлайн платформа с онлайн уроци. Една от характеристиките на този сайт е големият брой курсове от международни университети и IT гиганти като Google или IBM. Повечето ресурси са безплатни, но ако искате да получите сертификат, ще трябва да платите, което е често срещана практика за много подобни сайтове.

„Има много различни видео уроци и практически курсове по програмиране, но ако не сте сигурни в каква посока искате да се развивате, винаги можете да изгледате няколко безплатни въвеждащи урока по основи на програмирането и да се ориентирате кои програмни езици да изберете“, обобщава Андрий Соколцов.

Недко Кръстев, българинът, който учи света на data science и финанси


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024