Стоя в хотелската си стая във Виена. Подготвям дрехите си за следващия ден и се готвя да заспя, тъй като само след няколко часа ме чака тежко изпитание, наречено опашка за концерт на Тейлър Суифт. Чакането ще започне от сутринта и ще продължи през целия ден до 19:30 ч. Точно тогава най-накрая ще успея да видя (надявам се от достатъчно близо) един от любимите си изпълнители.

Различни притеснения минават през главата ми. Дали ще бъде твърде горещо в утрешния ден? Ще имам ли достатъчно добра гледка към сцената? Кои ще са парчетата, които Тейлър ще избере да изпълни като част от сета ѝ с “песни-изненада”?

Нищо от това обаче няма да има значение само след няколко минути, когато отварям профила си в Instagram. Там ме посреща новина, публикувана само преди секунди. Планираните три концерта от турнето “Eras” във Виена няма да се състоят. Причината - терористична заплаха.

Така след повече от година подготовка за концерта, но и 12 години в очакване да видя една от най-големите музикални звезди в момента, един пост променя всичко. 12 години чакане са отнети в няколко секунди - при това при изключително сериозна опасност.

“Броях дни, броях километри, за да те видя там, за да те видя там", пее Суифт в първата песен, с която традиционно открива концертите си. Това правих и аз. Последната част от стиха обаче така и няма да се осъществи.

Сериозна терористична заплаха

Отмяната на концерти не е нещо нечувано, невиждано и не е нещо, което не ми се е случвало и преди. Отмяната на концерт на Тейлър Суифт обаче е друга история.

Американската поп певица е популярна не само сред феновете си, но и сред застрахователите, с това, че рядко прекратява концерти. Списъкът ѝ с пропаднали участия в цялата ѝ 19-годишна кариера включва турне заради пандемията от COVID-19 през 2020 г., един концерт в Тайланд през 2014 г. заради държавен преврат в страната и четири концерта през далечната 2011 г., отменени заради бронхит.

Това също са първите и единствените пропаднали дати от турнето ѝ “Eras” от всички 126 концерта до момента, състояли се на 4 континента.

Ето защо отмяната във Виена беше изненадваща новина не само за мен, но и за всички близо 170 хил. души, които щяха да посетят трите ѝ концерта през седмицата.

Почитателите на Тейлър, известни като суифтита, останаха съкрушени и споделяха болката си с видеа в социалните мрежи. Някои се опитваха да повдигнат настроението си с мемета и нейни песни. Като например цитираха частта от песента ѝ “The Smallest Man Who Ever Lived”, в която тя пита: “were you sent by someone who wanted me dead?” (да не би да беше изпратен от някого, който ме искаше мъртва”. Други обаче не сдържаха сълзите си онлайн.

За много това може би щеше да бъде една от най-добрите вечери в животите ни. Но в друг сценарий - тя можеше да бъде и последната.

Терористичната заплаха, довела до отмяната на концерта, е била “много сериозна” - по думите на австрийския канцлер Карл Нехамер. Двама тийнейджъри - на 19 г. и на 17 г., заклели се във вярност на “Ислямска държава”, са планирали да “убият възможно най-много хора”.

Планът е бил единият от тях да убива хора, които биха се събрали пред мястото на събитието. Другият заподозрян е щял да бъде вътре в концерта, тъй като само преди няколко дни е получил работа в компания, която е предоставяла услуги за стадиона.

Австрийската полиция обяви впоследствие, че мъжете са разполагали с химични вещества, взривни устройства и мачете, с които са се подготвяли за огромно нападение.

Ужасът, който би могъл да се случи, оправдава изцяло решението на организаторите да не рискуват безопасността на хиляди фенове.

Случилото се е много повече от разочарование. В първите часове то доведе до гняв, страх и болка сред цялата общност от фенове. И въпреки негативните емоции суифтитата във Виена успяха да направят от цялата ситуация нещо красиво.

И въпреки това концерт

Това беше първото ми пътуване до Виена. Австрийската столица три години подред е посочвана за най-добрия град за живеене в света. Въпреки че местните са известни с относителната си недружелюбност, не бих казах, че я усетих - точно обратното

След шокиращата новина за планираната атака виенчаните обгърнаха с любов и внимание всички съкрушени фенове на Тейлър Суифт.

Различни бизнеси започнаха да предоставят отстъпки, с които да компенсират суифтита, които са имали билети. Кина раздаваха безплатни чаши и купи от концертния филм “Eras Tour”. Магазините за бижута на Swarowski предлагаха напълно безплатни колиета като утеха. Местна верига ресторанти сервираше безплатни бургери за всички фенове. Някои музеи и галерии отвориха вратите си, за да посрещнат почитателите на Суифт, без да искат входна такса.

Редица магазини - без значение дали за обувки, плочи или супермаркети, избираха да пускат само песни на Тейлър Суифт в обектите си. А тези, които разчитаха на местното радио - също бяха посрещани с голяма доза парчета на поп звездата. Все малки жестове, с които да накарат всички посетители да се почувстват добре дошли - дори и ако не могат да говорят немски език.

И ако суифтитата са научили нещо от своята любима звезда - то това е как да се справят с раздяла и тъжни емоции. Голяма част от творчеството на Суифт е фокусирано именно върху подобни теми за преживяване на тъга.

Почитателите във Виена успяха да намерят утеха не само в песните ѝ, но и едни в други. Хиляди се събраха на улица в австрийския град, за да проведат все пак турнето “Eras” макар и без Тейлър, сцена или светлини.

Концертът на открито не беше на случайно място - проведе се на улица, която по случайност носи името на песен от албума “Lover” - Cornelia Street, или на немски Corneliastrasse.

В поредица от три дни хиляди фенове се събраха там, за да пеят хитовете на Тейлър Суифт. Всички бяха облечени с тоалети, вдъхновени по някакъв начин от любимата им изпълнителка. Някои танцуваха под музиката, която идваше от малка bluetooth тонколонка. Други се прегръщаха и си разменяха гривни, а трети просто стояха и плачеха.

@ceelaajnie3 #taylorswift #eras #erastour #vienna #austria #corneliusgasse #corneliastreet #thesmallestmanwhoeverlived #swiftie #swifties #swifties4ever #swiftiesforever @Taylor Swift @Taylor Nation ♬ origineel geluid - Céline

Никой от тях не е очаквал да бъде във Виена точно за подобно преживяване. Това беше един напълно спонтанен момент със силно послание, че омразата и тероризмът не могат да заглушат музиката и не могат да отслабят силата на суифтитата.

“Come back…be here”

От отмяната на концерта е изминала седмица. Феновете все още се опитват да осмислят случилото се и търсят разбиране от своя идол. Тейлър Суифт обаче изненадващо мълчи.

Профилите ѝ в социалните мрежи, както и тези на хора от екипа ѝ, вече седмица са заглъхнали. От тях не се появи и официална позиция за пропадналите участия във Виена. Мълчанието на звездата разочарова част от феновете ѝ.

Тя вече се е насочила към Лондон, където ще изнесе последните си пет концерта от европейския кръг на турнето преди да се върне обратно в САЩ.

В социалните мрежи се появиха всякакви спекулации. Суифт мълчи, за да намали риска от евентуални терористични заплахи на концертите си във Великобритания или просто е съкрушена от случилото се и все още не може да го адресира.

Преди дни обаче папараци уловиха певицата в Лондон, като таблоидни издания пишат, че тя се е връщала от парти, организирано от нея за служителите на турнето. Към момента така и не е ясно защо Суифт и PR екипът ѝ не са казали нищо за случилото се във Виена и за може би най-добрия концерт на Тейлър, осъществен без много средства, а само с мощната сила на феновете ѝ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Левски" победи ЦСКА с единствен гол в края на мача

Звездата на "сините" беше венецуелският защитник Кристиан Макун

18:29 - 19.10.2024
Важно днес

Като за последно и на тъмно смениха шефа на баретите в МВР

Георги Хаджиев беше понижен през 2021 г., след като оглавяваше СДВР по време на антиправителствените протести през 2020 г.

17:30 - 19.10.2024
Важно днес

На мястото на "Арена Запад" ще се изгради ново "Фантастико"

Бившият мултиплекс "Арена Запад" ще бъде изцяло съборен

16:40 - 19.10.2024
Живот

Тейлър Суифт ще издава книга. Книжната индустрия не е особено доволна

Тейлър Суифт отново предпочита да следва свои собствени бизнес модели

15:27 - 19.10.2024
Бизнес

DeWu - китайското приложение за дрехи, което стана враг на луксозните брандове

Китайско приложение отново се опитва да примамва клиенти с по-ниски цени. Този път с луксозни стоки

14:50 - 19.10.2024
Важно днес

Дрон е изстрелян по къщата на Нетаняху и още развития от Близкия изток

55 ракети са били изстреляни срещу Израел

12:41 - 19.10.2024
Бизнес

Glovo става социална мрежа в търсене на отговора “Какво да поръчам за вечеря”

В 35% от случаите хората не знаят какво да поръчат, когато отворят приложението за доставка на храна

12:10 - 19.10.2024
Важно днес

Подпалиха офиса на "Величие" във Варна. Ивелин Михайлов видя умишлен удар от "мафията"

Лидерът на "Величие" пита дали зад палежа не стои някой от ГЕРБ

10:12 - 19.10.2024