„Най-голямата демонстрация в историята на страната“: Стотици хиляди протестираха в Израел Снимка: © Getty

Стотици хиляди израелци участваха в протест, който местни медии определят като най-големия в историята на страната.

Демонстрациите срещу плановете на правителството за радикална промяна на съдебната система продължават вече 10 седмици. Рекорден брой протестиращи излязоха в различните градове на страната, включително в третия по големина град Хайфа.

Смята се, че само по улиците на Тел Авив в събота (11 март) е имало около 200 000 продемократични протестиращи, а според организаторите броят ми в цялата страна е бил около 500 000. Заглавие на израелския вестник Haaretz гласи: „Най-голямата демонстрация в историята на страната“.

Критици предупреждават, че реформите ще подкопаят демокрацията, докато правителството на Бенямин Нетаняху твърди, че планираните промени са по-добри за електората.

Пред събралото се множество в южния град Беер Шева опозиционният лидер Яир Лапид каза, че Израел е изправена пред „най-голямата криза в историята си“.

Удря ни вълна от тероризъм, икономиката ни се срива, парите бягат от страната. Иран току-що (на 10 март) подписа ново споразумение със Саудитска Арабия. Но единственото нещо, което го интересува това правителство, е да смаже израелската демокрация“, посочи той.

„Това не е съдебна реформа. Това е революция, която тласка Израел към пълна диктатура. Аз искам Израел да остане демокрация за моите деца“, коментира Тамир Гицабри, протестиращ в Тел Авив, пред Reuters.

Реформите, изкарали стотици хиляди на улиците, имат за цел да дадат на избраното правителство решаващо влияние върху избора на съдии и да ограничат възможността на Върховния съд да се произнася срещу изпълнителната власт или да отменя законодателството.

Въпросът предизвика силно разделение в израелското общество и даде повод резервистите (гръбнакът на израелската армия) да заплашват, че ще откажат да служат като начин да демонстрират несъглсието си.

На 6 март, в безпрецедентен ход, десетки резервни пилоти на изтребители в елитната ескадрила на израелските военновъздушни сили казаха, че няма да се явят на обучение. По-късно те промениха мнението си и се съгласиха да присъстват и да проведат разговори с командирите си.

На 9 март протестиращите блокираха пътища и се опитаха да спрат министър-председателя Бенямин Нетаняху да излети от страната. По-късно той отпътува за Рим.

Правителството застана твърдо против общественото недоволство и заяви, че протестите се подхранват от политически опоненти.

Критици казват още, че планираните реформи, които вече си проправят път през парламента, ще политизират съдебната система и могат да доведат до авторитарен режим. Нетаняху отвърна, че реформите са предназначени да спрат съдилищата да превишават правомощията си и че са подкрепени от израелската общественост на последните избори.

Israel Handamid Защо все повече протестиращи жени в Израел се обличат като в „Историята на прислужницата“?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 20: Зендея не може да играе тенис, японци блокират Instagram гледка

И още: какво е общото между футболните фланелки и шоколада

09:51 - 04.05.2024
Живот

Д-р Чернев, д-р Чернева и лекарската грижа такава, каквато трябва да бъде

Срещаме се с две от тези екзотични птици като част от партньорството ни с Dr. Oetker

09:17 - 04.05.2024
Важно днес

Врачанският митрополит Григорий ще води литургията за Възкресение Христово

Тя започва в 23,30 на Велика събота в храма "Св. Александър Невски"

08:52 - 04.05.2024
Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024