След заседание, продължило повече от 14 часа, Софийският военно-окръжен съд успя да вземе решение само за един член на организираната група, обвинена в шпионаж в полза на Русия. Съдът остави за постоянно в ареста полк. Петър Петров, който е зам.-директор на Дирекция „Планиране, програмиране и бюджет“ в Министерство на отбраната, съобщават БНТ и БНР.

След като прокуратурата обвини шестима български граждани в изнасяне на класифицирана информация в полза на Москва, държавното обвинение внесе иск за постоянно задържане под стража на петима от тях. Един от обвиняемите е пуснат под „парична гаранция”, защото е сътрудничил на следствието.

Сред задържаните има както действащи офицери и служители в Министерството на отбраната, така и бивши сътрудници на военното ведомство. Ако обвинението бъде доказано в съда, ги заплашват присъди от 10 години до доживотен затвор.

Един от арестуваните е полк. Петър Петров. Преди година той е бил награден от военния министър Красимир Каракачанов с орден „За военна доблест и заслуга“ 3-а степен. При обиски в кабинета и дома му са намерени документи с поверителен гриф на НАТО, твърдят източници на БНТ.

Петров и Иван Илиев, бивш шеф във военното разузнаване и предполагаем водач на арестуваната група (наречен от прокуратурата, „резидент“), са се срещали на тенис кортове, където са си разменяли секретна информация и пари. Петров е бил засичан и с началника на отбраната Ефтим Ефтимов.

Според адвоката на Петров - Петър Петков, доказателства, че е изнасял класифицирана информация няма и затова най-тежката мярка ще бъде обжалвана пред следващата инстанция. "Основният проблем по това дело е, че прокуратурата така и не сочи кои са тези сведения, които са събирали с цел да предоставят на друга държава - оттам трябва да се прави извод дали тази информация съставлява държавна тайна по смисъла на закона", каза той.

Два съдебни състава гледат мерките за неотклонение. Не е ясно защо това става в отделни производства, след като от държавното обвинение обявиха, че е разкрита престъпна група.

Участници в групата за шпионаж, освен Петров, Илиев и съпругата на „резидента“, са още четирима души. Един от тях е действащ служител във "Военно разузнаване", който е отговарял за изготвянето на информация по линия на хибридните заплахи и рискове, вкл. от Руската федерация. Друг участник е военен разузнавач, участвал в няколко мисии на български военни контингенти зад граница. Четвъртият заподозрян е бивш служител на "Военно разузнаване", като в това си качество е бил командирован като секретар, военно аташе и аташе по отбраната в чужбина. Той е директор на регистратурата за класифицирана информация към Народното събрание.

Заседанията продължават и се очаква да приключат след полунощ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Netflix ще прави нов сериал от вселената на Stranger Things

Стрийминг услугата ще опита да превърне сериала в развлекателен франчайз

Служителка на МВР е помогнала на Семерджиев да се укрие

Обвиненият за катастрофата при "Черни връх" е карал без книжка от 2005 г.

На "олимпийски" шопинг с Ивет Горанова

С какво се храни шампионката по карате и каква ще стане като порасне

ГЕРБ заплаши да бойкотира работата на НС до гласуването на нов кабинет

Атанасова каза, че няма смисъл да прави кворум на това "провалено и агонизиращо Народно събрание"

Името на Таки изплува и в случая с Георги Семерджиев, причинил катастрофата в София

Според БНТ обвиненият шофьор е част от групировката на наркотрафиканта в Студентски град

ИТН обвини Кирил Петков, че създава "корупционна среда" в МРРБ

Премиерът забранил МРРБ да прави плащания над 900 000 лв. без разрешение на кабинета

ЕС обмисля нови ограничения за Facebook и Google заради политическите реклами

Идеята е да бъде забранено показването на политически реклами въз основа на някои лични потребителски данни

Повторният избор на нов директор на БНТ се отложи заради жалба

СЕМ реши да не дава начало на нов конкурс, преди да се изясни казусът с жалбата

Въпреки санкциите: Продукти на Apple и скъпи стоки пробиват път към Русия

САЩ и ЕС наложиха санкции за износ на луксозни вещи, компании масово напуснаха Русия. Но върви паралелен внос