След заседание, продължило повече от 14 часа, Софийският военно-окръжен съд успя да вземе решение само за един член на организираната група, обвинена в шпионаж в полза на Русия. Съдът остави за постоянно в ареста полк. Петър Петров, който е зам.-директор на Дирекция „Планиране, програмиране и бюджет“ в Министерство на отбраната, съобщават БНТ и БНР.

След като прокуратурата обвини шестима български граждани в изнасяне на класифицирана информация в полза на Москва, държавното обвинение внесе иск за постоянно задържане под стража на петима от тях. Един от обвиняемите е пуснат под „парична гаранция”, защото е сътрудничил на следствието.

Сред задържаните има както действащи офицери и служители в Министерството на отбраната, така и бивши сътрудници на военното ведомство. Ако обвинението бъде доказано в съда, ги заплашват присъди от 10 години до доживотен затвор.

Един от арестуваните е полк. Петър Петров. Преди година той е бил награден от военния министър Красимир Каракачанов с орден „За военна доблест и заслуга“ 3-а степен. При обиски в кабинета и дома му са намерени документи с поверителен гриф на НАТО, твърдят източници на БНТ.

Петров и Иван Илиев, бивш шеф във военното разузнаване и предполагаем водач на арестуваната група (наречен от прокуратурата, „резидент“), са се срещали на тенис кортове, където са си разменяли секретна информация и пари. Петров е бил засичан и с началника на отбраната Ефтим Ефтимов.

Според адвоката на Петров - Петър Петков, доказателства, че е изнасял класифицирана информация няма и затова най-тежката мярка ще бъде обжалвана пред следващата инстанция. "Основният проблем по това дело е, че прокуратурата така и не сочи кои са тези сведения, които са събирали с цел да предоставят на друга държава - оттам трябва да се прави извод дали тази информация съставлява държавна тайна по смисъла на закона", каза той.

Два съдебни състава гледат мерките за неотклонение. Не е ясно защо това става в отделни производства, след като от държавното обвинение обявиха, че е разкрита престъпна група.

Участници в групата за шпионаж, освен Петров, Илиев и съпругата на „резидента“, са още четирима души. Един от тях е действащ служител във "Военно разузнаване", който е отговарял за изготвянето на информация по линия на хибридните заплахи и рискове, вкл. от Руската федерация. Друг участник е военен разузнавач, участвал в няколко мисии на български военни контингенти зад граница. Четвъртият заподозрян е бивш служител на "Военно разузнаване", като в това си качество е бил командирован като секретар, военно аташе и аташе по отбраната в чужбина. Той е директор на регистратурата за класифицирана информация към Народното събрание. 

Заседанията продължават и се очаква да приключат след полунощ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МВР поиска да отнеме лиценза за охрана на "Делта гард"

Охранителната фирма стана обект на разследване заради "Осемте джуджета"

Реакциите след решението на КС за Кирил Петков - атаки срещу Румен Радев и бившия министър

Съдът реши, че Петков е бил канадски гражданин, докато е бил министър, което е нарушение на Конституцията

Златните момичета и Йордан Йовчев в X-то юбилейно издание на „Жълти стотинки“ на Vivacom

И тази година инициативата ще набира средства за олимпийските отбори по природни науки

Кирил Петков: "КС каза на 2 млн. българи, че не са пълноправни граждани на България"

След като Конституционният съд реши, че е станал служебен министър в нарушение на Конституцията

Милен Митев e избран за генерален директор на БНР

СЕМ го подкрепи с 4 гласа "За"