НДК ще бъде осветен в оранжево по повод Световния ден за борба с рака Снимка: © Getty Images

Националният дворец на културата ще бъде осветен в оранжево в часовете на 3-ти и 4-ти февруари между 19:00 и 21:00 ч., съобщиха от Българското онкологично научно дружество (БОНД). Инициативата съвпада със Световния ден за борба с рака, като символичният жест цели да подчертае тежестта на раковите заболявания и спешната нужда от подобряване на грижите в световен мащаб.

Общо 16 301 българи са починали от рак през 2022 г., сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). Информация от последното издание на статистическия годишник за здравеопазване на Национален център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) показва, че за същия период новооткритите заболявания от злокачествени новообразувания наброяват 26 235.

Най-голям брой са тези на храносмилателните органи, следвани от меланом и други злокачествени новообразувания на кожата, млечна жлеза, дихателни органи и гръден кош, мъжки полови органи, женски полови органи и пикочна система.

По данни на Здравния профил на България за 2023 г., изготвен от Европейската комисия, България е сред страните с най-висока смъртност както от предотвратими, така и от лечими заболявания. През 2020 г. ракът на белия дроб съставлява 12% от смъртните случаи, които биха могли да бъдат предотвратени. За разлика от спада в целия Европейски съюз, в България процентът на лечимата смъртност се е увеличил между 2018 и 2020 г.

По повод на Световния ден за борба с рака БОНД започна поредица от виртуални диалози под надслов „За рака директно“, в които ще се засегнат наболели въпроси в областта на онкологичните грижи в страната, като същевременно ще се представят и най-новите постижения в тази сфера.

В поредицата от видеа ще участват водещи експерти от различни области на онкологията и здравеопазването. Епизодите ще бъдат достъпни за широката публика на уебсайта на БОНД и в каналите на Дружеството в социалните мрежи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024
GEN Z дневници

VOL.22: Как изкуственият интелект разбуни Евровизия. Не плюйте абитуриентите и Гала ще става баба

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на “Булевард България”?

09:41 - 18.05.2024
Важно днес

Галерии и музеи са с вход свободен тази вечер в София - Вижте пълната програма

На 18 май 2024 г., събота, София се присъединява към европейския празник с нощна програма в повече от 50 музея и галерии.

09:05 - 18.05.2024