ПП публикува предизборен клип, в който описва схема за прикриване на злоупотреби с пари от еврофондове, уличаваща висши представители на ГЕРБ и ръководители в държавната администрация.

Една от тях е Добринка Михайлова - настоящ директор на Дирекция "Одит на средства по регионални политики" в Министерството на финансите, възстановена на тази позиция от служебния кабинет на Гълъб Донев, въпреки че е уволнена от Асен Василев заради сигнали за умишлено прикривани злоупотреби с адвокатски договори в МРРБ.

Михайлова е била и съветник на бившия вицепремиер от ГЕРБ Томислав Дончев, а ПП я уличават като главно действащо лице в липсата на контрол върху съмнителни проекти с данни за политически конфликт на интереси.

"Истинската ѝ работа е да прикрива кражбите на високопоставени членове на партия ГЕРБ", се казва в клипа, разпространен в YouTube-канала на ПП.

Авторите му решават да дадат за пример санирането в община Хасково, в което те посочват, че "цялото семейство на Делян Добрев" участва - "първата му братовчедка извършва санирането, а майка му и баща му правят т.нар. надзор, а ГЕРБ потвърждават фактите с тезата, че не виждат никакъв проблем в шуробаджанащината".

В клипа е описана схемата от периода на управление на ГЕРБ, при която общинските власти кандидатстват по проекти към МРРБ, което управлява парите от оперативна програма на ЕС, с отговорник Деница Николова - бивш депутат от ГЕРБ.

След изпълнението му общината иска да получи парите си от Министерството на финансите, управлявано по това време от Владислав Горанов - а министерството, на свой ред, подава заявка за възстановяване на средствата от ЕК в края на счетоводната година. За да възстанови парите, ЕК изисква независим одит на проектите, подбрани на случаен принцип.

"Извадката се прави от Добринка", се казва в клипа на ПП, които още в понеделник сезираха Лаура Кьовеши за това, че предполагаемият случаен избор на проектите е манипулиран в дирекцията, оглавявана от Михайлова.

Според информацията на ПП - Добринка Михайлова не е използвала специализирания софтуер, купен за 770 000 лв., който подбира поредни номера на проекти за одит и пази данните, в случай че администраторите се опитат да "прескочат" някой по свой избор. Вместо това чиновниците в МФ са ползвали безплатната онлайн платформа Random.org, която "се ползва за томболи с награди, с възможност да се манипулират резултатите, без да има никаква проследимост".

"Добринка си цъка на бутончето в Random.org, докато не излезе по-подходящ проект за проверка. Някой, който да не е на нашите хора. След това разпределя тези проекти на експертите за извършване на одит. Ако нещо се обърка и експертите върнат солидно количество доказателства за злоупотреби, Добринка прави контрол на качеството, който кара почти всички нарушения по определени проекти да изчезнат", се казва в клипа на ПП.

ЕК получава доклад, в който няма почти никакви данни за злоупотреби, и възстановява парите към България.

"Тези злоупотреби не касаят само санирането, а всички злоупотреби с европейски средства като ремонти на болници, училища и пътища", казват от ПП.

На финала от ПП връщат топката обратно в полето на служебния кабинет и лично на президента Румен Радев заради решението Михайлова да бъде възстановена на ръководна позиция в одита на евросредства в Министерството на финансите.

"Дали Радев знае за Добринка? Дали Радев помага на ГЕРБ да си върне ключови позиции? Дали ГЕРБ са купили и него? Вие преценете", завършва клипът.

ПП сезира Лаура Кьовеши заради нарушения при одита на европроекти "с протекцията на Брюксел"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си

Der Standard: За Кирил Петков ГЕРБ, Възраждане и ДПС са „коалиция от ада“

ПП е "ясен контрапункт на проруския блок от партии" в България, пише медията

Украйна поиска да влезе в НАТО по бързата процедура

Зеленски би преговарял с Русия - но не и с Путин

Асен Василев: В коалиция на кражбата с ГЕРБ и ДПС няма да участваме

"Нито ще ги подкрепим, нито ще сме златен пръст, нито ще участваме в ограбването на България"

Нинова се противопостави на ПЕС заради Русия: "Не козируваме на чужди решения"

БСП е против резолюцията на европейските социалисти, включваща подкрепа за санкции срещу Москва и военна помощ за Украйна

ЕС слага таван на цените на тока

Според правилата на сделката компаниите, които осигуряват ток в ЕС и печелят непропорционално много от ръста на цените на енергията, ще бъдат облагани допълнително

"Русия има четири нови области": Путин официално обяви анексията на една пета от Украйна

Путин подписа "договорите за присъединяване", с които Русия незаконно анексира четири окупирани региона в Украйна

"Не подкрепям никого"? Задраскана бюлетина? Какъв е смисълът от протестния вот?

Не си губете времето - с това не наказвате нито една политическа сила на парламентарни избори

От актьорската до политическата сцена: 100-те изгряващи звезди според "TIME"

Актрисите Сидни Суини и Лили Колинс, заедно с украинския министър Олександр Кубраков оглавяват списъка на 100-те изгряващи личности.