ПП сезира Лаура Кьовеши заради нарушения при одита на европроекти "с протекцията на Брюксел"

Асен Василев и Кирил Петков са изпратили два сигнала до Европейската прокуратура заради съмнения за системни нарушения при одитирането на проекти в България, по които се усвояват пари от ЕС.

Василев твърди, че одитът на европейските средства в страната е бил "тенденциозно правен", а проверяваните договори са подбирани предварително, като умишлено са пропускани такива, които влизат в директно нарушение на правилата в периода между 2011 и 2022 г.

Според Асен Василев - има доказателства, че това се е случвало "с протекции от Брюксел", но отказа да влиза в повече детайли, като препоръча това да се направи от Европейската прокуратура. Той предупреди още, че служебният кабинет е възстановил на работа служители, които са били отстранени именно заради данни за нарушения в одитирането на европейски проекти.

Началото на проверката датира още от времето на служебния кабинет на Стефан Янев през 2021. Тогава в Министерството на финансите са получени данни за над 500 неправомерно възложени договори за юридически услуги в МРРБ.

Сумата за юридическите договори е над 5 милиона евро, сключвани са с "голям набор от кантори" без конкурси, като Асен Василев обърна внимание на това, че кантората на адвоката на Бойко Борисов Менко Менков е получила 50 договора по линия на МРРБ.

Министерството обаче няма право да ползва външни юридически дружества за защита по дела, каза още той.

"Не само че са били възложени, а са били сертифицирани от дирекцията в МФ, след което нито един от тези договори не са били одитирани", каза Василев.

Той посочи, че още тогава е подаден сигнал до Европейската прокуратура и е отстранил ръководството на Агенцията за одит на европейските средства и директора на отговорната дирекция в Министерството на финансите Добринка Михайлова.

Две седмици след началото на служебния кабинет - ръководителите на агенцията и дирекцията са били възстановени на работа.

Вторият сигнал, по който ЕП е сезирана от "Промяната", е, че неправомерните договори за правни услуги в МРРБ не са били "проспани" случайно от одитиращата институция, а са резултат на практика за умишлено прескачане на съмнителни проекти.

Според данните на Василев - служители на Агенцията за одит на европейските средства не са използвали специализирания софтуер за проследяване на подбора на одитираните проекти, а са правили разпределение през онлайн платформата Random.org. Сайтът генерира случайни числа от определен набор номера на договори, без да проследява колко пъти се повтаря процесът, докато "случайно" се подбере предварително желаното число.

Бившият министър на финансите се усъмни, че е правен опит да се заметат следите от нарушенията: "В последния ден преди отстраняването си тези хора са изтрили голяма част от документите на техните компютри. Имаме копие от дисковете преди и след изтриването и точно кои файлове са били изтрити".

Лидерите на ПП обявиха, че нямат намерение да сезират българската прокуратура по този случай, защото "няма смисъл" - вместо това ще разчитат на екипа на Лаура Кьовеши да довърши разследването.

"Трябва да имаме истинска антикорупционна комисия и правителство, което да работи с европрокуратурата това да се разнищи докрай", каза Кирил Петков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Ще изпадне ли БСП от ПЕС - еврогрупата, която Сергей Станишев управлява 11 г.

Как се появи интригата около бъдещето на БСП в Партията на европейските социалисти

19:03 - 01.12.2023
Технологии

До Америка и назад: Д-р Мария Тончева и надпреварата с времето

Тя е пионер във въвеждането на регенеративните терапии у нас.

19:00 - 01.12.2023
Важно днес

Всичко, което трябва да знаем за COP28 в Дубай

Президентът на САЩ Джо Байдън, подобно на китайския си колега Си Дзинпин, няма да присъства на COP28

17:21 - 01.12.2023
Живот

Болестта на патриарха и папата: Кога църквата говори и кога мълчи за здравето на своите водачи

И двамата църковни водачи са с белодробни заболявания

16:59 - 01.12.2023
Важно днес

Депутат от "Възраждане" заплаши Тодор Тагарев със "смъртно наказание"

Вместо да му направи забележка за недопустимия тон, председателстващата заседанието само поклати глава

16:20 - 01.12.2023
Култура

След Тейлър Суифт и Бийонсе и концерт на Queen от 1981 г. тръгва по кината

Пореден музикален концерт ще завладее кино екраните през януари

15:42 - 01.12.2023
Живот

Джулиана Маргулис: LGBT-хората, които подкрепят "Хамас", щяха да са първите им жертви

Актрисата обвинява TikTok за разпространение на пропаганда и омраза

15:20 - 01.12.2023