Асен Василев и Кирил Петков са изпратили два сигнала до Европейската прокуратура заради съмнения за системни нарушения при одитирането на проекти в България, по които се усвояват пари от ЕС.

Василев твърди, че одитът на европейските средства в страната е бил "тенденциозно правен", а проверяваните договори са подбирани предварително, като умишлено са пропускани такива, които влизат в директно нарушение на правилата в периода между 2011 и 2022 г.

Според Асен Василев - има доказателства, че това се е случвало "с протекции от Брюксел", но отказа да влиза в повече детайли, като препоръча това да се направи от Европейската прокуратура. Той предупреди още, че служебният кабинет е възстановил на работа служители, които са били отстранени именно заради данни за нарушения в одитирането на европейски проекти.

Началото на проверката датира още от времето на служебния кабинет на Стефан Янев през 2021. Тогава в Министерството на финансите са получени данни за над 500 неправомерно възложени договори за юридически услуги в МРРБ.

Сумата за юридическите договори е над 5 милиона евро, сключвани са с "голям набор от кантори" без конкурси, като Асен Василев обърна внимание на това, че кантората на адвоката на Бойко Борисов Менко Менков е получила 50 договора по линия на МРРБ.

Министерството обаче няма право да ползва външни юридически дружества за защита по дела, каза още той.

"Не само че са били възложени, а са били сертифицирани от дирекцията в МФ, след което нито един от тези договори не са били одитирани", каза Василев.

Той посочи, че още тогава е подаден сигнал до Европейската прокуратура и е отстранил ръководството на Агенцията за одит на европейските средства и директора на отговорната дирекция в Министерството на финансите Добринка Михайлова.

Две седмици след началото на служебния кабинет - ръководителите на агенцията и дирекцията са били възстановени на работа.

Вторият сигнал, по който ЕП е сезирана от "Промяната", е, че неправомерните договори за правни услуги в МРРБ не са били "проспани" случайно от одитиращата институция, а са резултат на практика за умишлено прескачане на съмнителни проекти.

Според данните на Василев - служители на Агенцията за одит на европейските средства не са използвали специализирания софтуер за проследяване на подбора на одитираните проекти, а са правили разпределение през онлайн платформата Random.org. Сайтът генерира случайни числа от определен набор номера на договори, без да проследява колко пъти се повтаря процесът, докато "случайно" се подбере предварително желаното число.

Бившият министър на финансите се усъмни, че е правен опит да се заметат следите от нарушенията: "В последния ден преди отстраняването си тези хора са изтрили голяма част от документите на техните компютри. Имаме копие от дисковете преди и след изтриването и точно кои файлове са били изтрити".

Лидерите на ПП обявиха, че нямат намерение да сезират българската прокуратура по този случай, защото "няма смисъл" - вместо това ще разчитат на екипа на Лаура Кьовеши да довърши разследването.

"Трябва да имаме истинска антикорупционна комисия и правителство, което да работи с европрокуратурата това да се разнищи докрай", каза Кирил Петков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Изборите днес: В отделни секции има проблеми с машините

На места не са се явили членове на комисиите

Как и къде да гласувам? Всичко, което трябва да знаете за изборите на 2 октомври

Това е всичко, което трябва да знаете за начина, по който се провеждат изборите

Украйна си върна ключовия град Лиман (Обновена)

Падането му може да бъде най-голямата победа на Украйна на бойното поле след светкавичната контраофанзива

Ювал Ноа Харари разказва историята на човечеството – този път обаче в книга за деца

Писателят обяснява на по-малките за света, в който живеем, войната и климатичните промени

Запознайте се с "Optimus" - хуманоидният робот на Мъск, който ще "трансформира цивилизацията"

Роботът ще стане част от ежедневието на милиони хора и ще "трансформира цивилизацията", смята предприемачът.

Руски знамена, естрадна музика и викове "ура": Пищна церемония в Москва в чест на анексираните територии

Кремъл организира специален патриотичен концерт по повод незаконното анексиране на 4-те украински области

Нова двойка водещи ще води новините по БНТ

Досегашният водещ на новините Даниел Михайлов слиза временно от екран

Урсула фон дер Лайен: Газопроводът между България и Гърция е свобода от руската зависимост

От днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа, заяви председателят на ЕК.

МОК: Руските спортисти, които не подкрепят войната, могат да се върнат към състезанията

Според президентът на МОК спортът трябва да бъде "нещо, което все още обединява хората и човечеството"