Не била президентска република, а полу. Референдумът за наивници на ИТН Снимка: © Screenshot

Не била президентска република, а полупрезидентска.

Ако в главата ви изплува асоциация с онази реплика на Тодор Живков за полупроводниците, превърнала се отдавна във виц, проблемът не е във вашия телевизор.

Само ден, след като лидерът на "Има такъв народ" (ИТН) Слави Трифонов обяви, че ако влезе в следващия парламент, партията му прокарва решение за провеждане на референдум дали България да стане президентска република, на съпартийката му Ива Митева й се наложи да замазва. Тя обясни, че в изявлението си Трифонов не е уточнил за коя от двете форми на република става въпрос - полупрезидентска или президентска.

"Разликата в двете форми на управление е много съществена. Полупрезидентската република е свързана с личната отговорност, която се носи от едно лице. В много държави я има и работят много добре", коментира тя.

Митева каза, че "по-скоро говорим за полупрезидентска форма на управление", а идеята за свикването на референдума е "естествено продължение на всичко, което прави ИТН".

Юристката съобщи, че с предложения от Трифонов (пореден) референдум от партията искали да се допитат до нагласите и желанията на българския народ.

Това, което Митева пропусна да обясни - с референдум не е възможно да се промени устройството на държавата. Дори и да допуснем - колкото и съмнително да е, че такъв би могъл да се проведе.

В чл. 1 на Конституцията на Република България изрично пише: "България е република с парламентарно управление." В основния закон е ясно казано, че единственият начин това да се промени е свикване на Велико народно събрание и промяна на конституцията или приемане на чисто нова.

Трифонов реши, че може да върне ИТН в парламента, с референдум за президентска република

Неслучайно никоя от останалите партии не прие насериозно новия напън на ИТН, а някак единодушно от всички страни заключението е, че Трифонов и компания ще строят (отново) предизборната си кампания върху глинените крака "референдум" и "власт на суверена". С други думи - референдум за наивници.

В подобни предложения Трифонов и сподвижниците му са един вид "рецидивисти".

И предишния път, когато шоуменът и компания, преди да станат политици, поискаха допитване до народа - през 2016 г., един от предложените въпроси - точно в частта за устройството на държавата, беше обявен за противоконституционен от Конституционния съд. Сезира го тогавашният президент Росен Плевнелиев, а въпросът бе да се намали ли броят на народните представители от 240 на 120. Конституционалистите се позоваха на чл. 158, ал. 3 от основния закон, който гласи:

"Великото Народно събрание решава въпросите за промени във формата на държавно устройство и на държавно управление".

КС заключи, че промяна във формата на държавно управление може да прави единствено компетентния за това орган, а именно Великото народно събрание.

Оттогава до сега има само една промяна. Т.нар. "закон за референдумите" към онзи момент изрично забраняваше въпроще на допитване да се подлагат въпроси от компетенциите на Велико народно събрание. През 2020 г. - по предложение на "Обединени партиори" и с гласовете на ГЕРБ въпросната забрана отпадна.

Промяната в закона мина без дебати - "скрита" - както тогава често се случваше, в преходните и заключителните разпоредби на Изборния кодекс, който всъщност подлежеше на ремонт.

Така - ако формално по закон референдум на тема президентска, полупрезидентска, парламенвтарна или някаква друга държава следва да е България може и да има, то нищо не отменя факта, че единственият компетентен орган да реши за промяна в държавното устройство, това е Велико народно събрание.

Редът в този случай би бил следният: събира се подписка за провеждане на референдум, Народното събрание решава дали да го насрочи, има право и да редакнтира посочените въпроси. Темата може да бъде отправена към Конституционния съд отново - както през 2016-та. Дори и референдум да има, дори и той да е "успешен" според закона и желанието на вносителите му, ще трябва да да се изработи законопроект за нова Конституция. Трябва да сме свика Велико народно събрание, а действащото да се саморазпусне. За целта обаче се изисква квалифицирано парламентарно мнозинство...

Тук вече е съвсем ясно, че идеята за новия референдум и резултата от него е по-скоро фикция, отколкото реално политическо намерение.

Преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова посочи, че предложението на Слави Трифонов за промяна на Конституцията с референдум за президентска република е невъзможно да се осъществи до изборите на 2 октомври.

Разбира се, предложението на лидера на ИТН не среща подкрепата както на бившите управляващи, така и на бившата опозиция - всички партии от 47-ото Народно събрание, с изключение на ДПС, които все още не са изразили позиция, критикуваха идеята България да стане президентска република и припомниха, че подобна промяна е на ръба на невъзможна.

Кирил Петков: Слави Трифонов е Троянски кон на мафията

Според журналиста Веселин Стойнев с искането за референдум Трифонов е намерил хитър начин да подпомогне влизането си в новия парламент, макар социолозите да намират за малко вероятно партията му да премине 4-процентната бариера.

"Ето как ИТН, провалила досега два свои мандата за съставяне на правителство и този на ПП, продължава своята програма на политическо вредителство. Темата за президентската република ще отклонява всякакви други въпроси, които изискват конституционно мнозинство, като например този за съдебната реформа", пише Стойнев за "Дойче Веле".

Междувременно говорителят на служебния кабинет Антон Кутев заяви пред Нова телевизия, че изявлението на Трифонов е негова самоинициатива и не е било съгласувано с президента Румен Радев.

"Донякъде бих го определил като предизборна провокация, предвид резултатите, които дават социологическите проучвания на "Има такъв народ" за изборите", коментира Кутев.

ИТН беше първа политическа сила на изборите през юли миналата година, но сега се намира в позиция, в която се бори за място в Народното събрание, и изглежда предизборният арсенал, с който разполага, вече е изчерпал темата "заради Македонияяяяя!" и сега партията е готова да се захване с неосъществимо начинание.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024