Борисов с две версии дали ще е кандидат-президент Снимка: © Facebook.com/Бойко Борисов

Премиерът в оставка Бойко Борисов първо обяви, че ще влезе в битката за президент, ако се стигне до служебно правителство, а после отрече информацията.

Първоначално той отговори на въпрос дали би се включил в такава "борба": "Естествено. Като отиде служебното правителство, да. Народът ме посочи на първо място и каза, че иска да продължим като първа политическа сила", каза Борисов във включване на живо във Facebook, но не даде подробности.

Възможно е обаче да е имал предвид, че пак ще се яви на парламентарни избори, защото малко по-късно обяви: "Не, няма да се кандидатирам за президент! Ако оставят Радев да се бие на политическата сцена вместо тях, сме готови да сме категорични опоненти и на този кабинет на задкулисието и да се срещнем на нови избори, когато и да са те!". Премиерът в оставка отправи това послание в публикация към същото видео в социалната мрежа.

Той обвини останалите парламентарни групи, че са „страхливци“ и „пъзльовци“, ако не съставят правителство със 165 „гласа“, защото всички са срещу ГЕРБ. Борисов трябваше да се яви в Народното събрание, но вместо това отправи репликите си пред камерите, разположени на входа на „Софиямед“, хванал патерица в ръка.

„Те, ако не поемат отговорност със 165 депутати – е това са страхливците, това са пъзльовците, това са безотговорниците, ако не поемат да влачат каруцата. Те имат принципни различия, но и една прилика – срещу ГЕРБ са. Аз нямам ли принципни различия с Волен Сидеров за проруската тема. Нямам ли различия с Каракачанов? Със Симеонов, че целият туристически бранш се отдръпна от ГЕРБ заради шума на морето?“, каза Борисов.

„Аз съм водил преговори. Знаете ли как се преговаря със Сидеров, с Краси Каракачанов за Северна Македония или с Валери Симеонов за шума? Всичко това изисква много усилия. Пожелавам здраве на депутата Трифонов – аз излязох като депутат, като премиер, за да не ги дразня. Не му завиждам на Слави, ако вземе мандат“, добави премиерът в оставка.

"Ако партиите, които днес демонстрират огромно мнозинство в парламента, не направят правителство, а вкупом изтичат при президента Радев, за да им направи служебен кабинет, това ще бъде проява на безотговорност и страх", написа малко по-късно Борисов във Facebook.

В сряда той трябваше да се яви в парламента, за да говори за Плана за възстановяване и устойчивост, но точката отпадна от седмичната програма на 45-ото Народно събрание. Причината е, че Борисов претърпя операция след скъсан менискус в понеделник и още не е изписан от болницата. Той обаче няколко пъти отказваше да се яви на изслушване пред депутатите – първо взе отпуск, а след това попита защо трябва да ходи, след като вече е „гражданин“. Според закона обаче Борисов продължава да е длъжностно лице и орган на власт, което го задължава да бъде изслушан при желание на НС.

„Я да си гледат работата, окопавал съм се?“, отговори той на въпрос на един от журналистите защо не се явява в Народното събрание. „Кой го казва? Ако не ти поставят никакви условия, значи ти готвят капан. Аз съм му сърбал попарата на Христо Иванов, когато сменихме шефа на СГС по негово предложение – тогава всичко му беше добре, но като каза, че иска да е главен прокурор… Да съм бил умен, да съм ги записал, но не съм“, каза Борисов.

„Много ми е странно как тази уж дясна партия (б.а. - ДБ), защото те са най-левите в момента, изведнъж започна да харесва и да подкрепя без абсолютно никакви претенции Слави Трифонов, депутата Трифонов“, добави той.

Борисов все пак обяви, че ГЕРБ ще изпрати свои представители за разговори с „Демократична България“ и „Има такъв народ“.

„Ние ще действаме отговорно, изпращаме най-доброто, което имаме. Днес преговорният екип на ГЕРБ ще бъде Дани Митов, Томислав Дончев и Румен Христов, да видим какво не им харесват ДБ на тези хора. Утре на преговорите с „Има такава държава“ (б.а. – ИТН на Трифонов) ще бъдат Дани Митов, Любен Дилов и Калин Вельов. Да видим какво не искат и те“, каза Борисов.

Той изпраща при партията на Трифонов двама души, които в миналото са работили с него – Дилов-син беше сценарист, а музикантът Вельов – част от „Ку-ку бенд“. Попитан за отношенията си с лидера на ИТН, Борисов каза само: "Той реши да прави партия, аз още не съм решил да правя шоу".

"Няма по-лошо от непоискано добро и непоискана помощ. Аз, след всички обиди, които изтърпях, ще пратя преговорни екипи. Ще се отнеса много отговорно, Един депутат символично винаги ще им дам на ИТН, но те имат 165. Ако е за символиката, за куража им, ще им дам един. Както Надежда Михайлова гласува едно време за царя, за да не прави коалиция с ДПС", добави Борисов.

Премиерът в оставка обяви, че ГЕРБ ще върне мандата утре сутринта или в петък, ако нито една от тези парламентарни партии не пожелае да води разговори за коалиция. Нито от ДБ, нито от ИТН заявяват желание за подкрепа към ГЕРБ.

Той упрекна председателя на здравната комисия в парламента д-р Александър Симидчиев („Демократична България“), че предложил на здравния министър Костадин Ангелов „разговор на 4 очи“. „Да си говорели за щабове. Няма такова нещо, разпоредих на министъра да отиде и от трибуната да говори. Още днес парламентът да вземе решение – възстановява ли стария НОЩ, или създава нов. Министърът само отива и издава една заповед – за една минута работа. Да си поемат отговорността, те имат брутално мнозинство“, повтори отново Борисов, след като още в края на миналата седмица разпусна Националния оперативен щаб.


Според Даниел Митов - изолация на ГЕРБ щяла да доведе до "управление на задкулисието"

Оставката "на дюшеци"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024