"Не пипайте организираната престъпност, ще настане хаос"

Многозначително изказване на пловдивския депутат от ГЕРБ Дани Каназирева предизвика смях и аплодисменти в пленарната зала на 47 Народно събрание при обсъждането на първо четене на премахването на специализираните съдилища и прокуратури.

В присъствието на министъра на правосъдието Надежда Йорданова, Каназирева взе думата няколко пъти, за да оспори някои от принципите на промените, внесени от Министерски съвет - от преназначаването на специализираните съдии на други позиции, през предполагаемото забавяне на висящи дела заради съпротива от магистратите срещу структурните промени или до "огромен лобистки и корупционен риск" с прехвърлянето на дела срещу организирани престъпни групи в регионални съдебни инстанции, вместо в София.

В един момент от речта си Дани Каназирева обяви, че ГЕРБ е съгласен да извади подсъдността на корупционните престъпления по високите етажи на властта от Специализирания съд - състави, които от 2017 г. вече се гледат само от него, без какъвто и да е видим резултат.

"Виждам, че най-голям интерес е относно делата за корупция по високите етажи. Сменете им подсъдността, преместете ги в Софийски градски и апелативен съд", каза тя и добави репликата, която повиши настроението сред депутатите от управляващото мнозинство:

"Но не пипайте организираната престъпност. Ще настане хаос, ще настане хаос".

Каназирева всъщност се опитваше да каже, че Спецсъдът трябва да се запази, като основната му функция да остане разглеждането на дела срещу организирани престъпни групи - причината, поради която той беше създаден от първия кабинет на ГЕРБ през 2011 г. Неподходящият избор на думи обаче създаде комичен ефект.

Депутатката от ГЕРБ видимо се ядоса от реакцията на пленарната зала, като заяви, че "хаосът, който ще предизвикате в съдебната система, ще е по-голям от хаоса, който предизвикахте във всяка обществена сфера" и обвини, че юристите от ПП, ДБ и ИТН "не са си направили труда да прочетат какви дела се гледат" в Спецсъда.

Объркването в изявлението на Каназирева дойде и от друг неин аргумент - че реформата в съдилищата може да доведе до затлачване на делата за тежки престъпления и изтичане на давността им.

Самата тя призна, че голяма част от случаите, които се гледат в Специализирания съд, са за престъпления, извършени през 2009-2011 г., но десет години по-късно производствата все още висят без присъда.

Евентуалните спорове около преназначаването на съдиите по окръжни и апелативни инстанции, според нея, може да доведе до блокиране на процесите с години.

Слабата ефективност на съда, който е освободен от разглеждане на всички други по-леки престъпни деяния и би трябвало да разполага със специализирана компетентност за "бърз и справедлив" процес, е един от основните аргументи на мнозинството за прокарване на промените в Закона за съдебната власт.

Андрей Михайлов от ИТН направи забележка на Каназирева, че става дума за 30 магистрати, които лесно могат да бъдат преназначени на съответни позиции в съдебната власт, за да продължат да работят по делата и принципът на неизменност на състава няма да се наруши.

От БСП описаха Спецсъда като институция, която с времето се е превърнала в "политически репресивен апарат" вместо в инструмент за борба с организираната престъпност.

В крайна сметка законопроектът беше приет на първо четене със 134 гласа "за", като предстои той да бъде дебатиран в детайли от Комисията по правни въпроси. Първото четене в комисията отне почти 9 часа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024