"Не си струват времето и усилието": Тръмп спря брифингите

След повече от месец, в който американският президент Доналд Тръмп даваше ежедневно брифинги в Белия дом относно Covid-19, държавният глава не го стори в събота. Това се е случило, след като съветниците му са го предупредили, че появата му пред медиите влияе негативно на кампанията му за преизбиране.

Тръмп сам даде разяснения за отсъствието си в Twitter, където написа, че брифингите „не си струват времето и усилието“.

„Какъв е смисълът от провеждането на пресконференции в Белия дом, когато глупавите медии (б.а. – Lamestream Media, игра на думи с Livestream – излъчване на живо) задават само враждебни въпроси, а после отказват да обявят истината или точните факти?“, написа американският президент.

„Те имат рекордни рейтинги, а американските граждани не получават нищо друго освен Фалшиви Новини. Не си струва времето и усилието!“, смята държавният глава на САЩ.

В последните седмици Тръмп използва брифингите, за да дава недоказани медицински съвети. Той каза, че слънчевата светлина и антималарийното лекарство хидроксихлорохин представляват лечение срещу коронавируса. Често изказванията предизвикваха намесата на медицинските експерти в щаба му, които да поправят думите на президента.

А в петък Тръмп изненада всички, когато не допусна да му бъдат зададени въпроси и излезе бързо от залата за брифинги само 22 минути след като пресконференцията му започна. Някои приеха хода на президента като самоосъзнаване, че е прекрачил границата, когато обяви, че Тръмп удиви с предложение да се инжектират дезинфектанти против Covid-19

Малко след това свое изявление Тръмп каза, че коментарите му не са били сериозни, но те вече предизвикаха изненада и дори шок, пише The Guardian. Предизвикаха и предупреждения на здравни експерти, че инжектирането на дезинфектанти е изключително опасно и може да доведе до смърт.

И докато брифингите бяха създадени, за да дадат на членовете на щаба срещу коронавируса възможност да дават данни за ситуацията в САЩ, то център на вниманието се превърна именно президентът. Тръмп ги използва, за да хвали администрацията си за начина, по който се справя с кризата, както и да критикува медиите и представителите на Демократическата партия.

Един от основните примери е от края на март, когато кореспондентът на NBC в Белия дом Питър Алекзандър попита Тръмп: „Какво ще кажете на американците, които в момента ви гледат и са уплашени?“. Отговорът на държавния глава беше: „Ще им кажа, че сте ужасен репортер. Това е, което ще кажа. Мисля, че това е много неприятен въпрос и смятам, че фактът, че го задавате пред американския народ, е много лош сигнал“.

Ако добавим и постоянните изказвания на Тръмп за Covid-19, определящи заболяването като „китайския вирус“ или „вируса от Ухан“, проблемите му се задълбочават.

Съветниците му го посъветваха да спре брифингите, като изключение да бъде само моментите, в които трябва да се направи важно изявление. Съветите идват и на фона на факта, че Тръмп изостава от Джо Байдън в предварителните прогнози за спечелване на електората в щатите, които са 50:50.

Според проучване на CNN от началото на март, бившият вицепрезидент води на настоящия държавен глава с 53% срещу 42%, като се вземат предвид данните от регистрирани гласоподаватели в цялата страна.

„Казах му, че това не му помага“, сподели неназован съветник на Тръмп пред Axios. „Спектаклите, в които се бори срещу пресата, не са това, което хората искат да виждат“.

Няколко различни медии твърдят, че президентът се е колебаел дали да преустанови изявленията си на дневна база, пише Axios, тъй като, според него, те носели добър телевизионен рейтинг.

Също така Тръмп използва брифингите като възможност да атакува Байдън, наричайки го „Sleepy Joe“ – „Спящия Джо“. Така се отдалечаваше от основните теми на пресконференциите, свързани с кризата, предизвикана от Covid-19.

По-рано този месец проучване на „Ройтерс“ и „Ipsos“ показва, че 42% от американците подкрепят действията на Тръмп за справяне с кризата. За справка – седмица преди това този процент се е равнявал на 48%. Според проучване на CNN, 45% от американците одобряват начина на работа на държавния глава по време на пандемията.

Все още не е ясно дали президентът ще дава изявления всеки ден оттук нататък.

„Той ще иска да получава вниманието на медиите и да контролира съобщенията си“, смята политическият консултант Сам Нънберг, който за кратко работи за президентската кампания на Тръмп през 2016, пише Politico. „Той е единственият, който смята, че може най-добре да предаде съобщенията си. И това е реалността. Той работи по този начин“.

Заразените с Covid-19 вече са над 960 хиляди, а смъртните случаи са повече от 54 хиляди, което означава, че САЩ продължава да бъде най-засегнатата от вируса страна в света. Оздравели са повече от 118 хиляди души, а към момента направените тестове са над 5,2 млн. при население на страната около 328,2 млн. души.


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Най-добрите шеги с Тръмп и рецептата му срещу Covid-19

Нови данни за тежкото състояние на Ким Чен-Ун

Кание Уест официално е милиардер и много държи това да се знае


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024