Неизползваната пленарна зала в Партийния дом продължава да гълта милиони Снимка: © Unsplash

Пленарната зала в бившия Партиен дом, от която Народното събрание се отказа през 2021 г., продължава да поглъща милиони за техника.

Това твърди председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов, който съобщи, че част от бюджета на Народното събрание за 2023 г. включва допълнителни разходи за техника и ремонт на сградата.

Според неговите данни - 4,5 млн. лв. са предвидени за индексиране на разходите на фирмите, които ремонтират Партийния дом, а други 2,5 млн. лв. - за озвучителната система на неизползваната зала.

Модернизираната пленарна зала беше използвана само няколко месеца в края на 44 Народно събрание по инициатива на ГЕРБ, почти 20 години след първите идеи за преместване на парламента заради все по-ограниченото пространство в историческата му сграда.

Големият ремонт трябваше да приключи за Европредседателството през 2018 г., но вместо това стана готов насред антиправителствените протести през 2020. Бюджетът за 5 години строителство и ремонти възлизаше на малко над 40 млн. лв. без ДДС, а реконструкцията провокира много сериозни критики заради ограниченията на журналистите, които отразяват дейността на парламента.

Веднага след изборите през април 2021 г., мнозинството в 45 Народно събрание реши, че няма да се връща в Партийния дом, а ще остане в старата сграда независимо от инвестициите.

Тошко Йорданов уличи управляващите партии, че имат намерения да повторят опита за преместване на парламента "максимално бързо, или от Нова година, или от следащата сесия".

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов коментира, че е обсъждано само временно пренасяне заради евентуална нужда от основен ремонт на сградата на площад "Народно събрание".

"Това поне, доколкото аз знам, не означава окончателно преместване. Но ако са взети някакви други решения на председателски съвет, аз не мога да бъда източник", казва той, цитиран от "Дневник".

И в момента депутатите прекарват част от работното си време в Партийния дом, макар и не в модернизираната зала, а в помещенията, където заседават постоянните комисии.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

41-годишният политик беше нападнат от четирима души в петък вечерта, докато разлепя плакати в рамките на предизборната кампания преди вота за ЕП през юни.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024