"Нека да има тишина и хигиена": Скандалът на "Възраждане" с влогъра Любомир Жечев

"Нека да има тишина и хигиена", възмущава се Илиана Беновска в пресклуба на БТА в София.

Репликата ѝ идва в момент на надвикване между председателя на "Възраждане" Костадин Костадинов, влогъра Любомир Жечев и репортерка от ПИК.

Жечев е дошъл на пресконференцията на "Възраждане" в сградата на БТА, за да зададе само един въпрос, "за да видя дали Костадинов ще излъже".

Отговор не получава, но за сметка на това попада във физическа "преса" между бившия депутат от "Атака" Адриан Асенов (днес - репортер от "Евроком") и още няколко симпатизанти на "Възраждане".

Въпросът на Жечев е провокиран от проверката срещу партията в Комисията за защита на личните данни за това, че в сайта на "Възраждане" е публикуван файл с трите имена и ЕГН на стотици души, работещи в неправителствени организации - "чужди агенти" по кремълската квалификация, която партията опита да въведе със закон.

От "Възраждане" отричат да са публикували файла, което обаче не е вярно - архивираното копие на сайта им от август 2022 г. в Archive.org показва наличен документ от над 470 страници с единни граждански номера на членове на управителни съвети на множество НПО.

Въпросът, формулиран от Любомир Жечев към Костадинов, е: "Защо излъгахте, че разпространихте личните данни на стотици хора - и ако лъжете за толкова лесно проверим факт, трябва ли въобще да ви имаме доверие за каквото и да било?".

Костадинов игнорира всеки негов опит да вземе думата на пресконференцията в БТА. Всичко се превръща в deja-vu на скандалния случай от октомври 2022, когато Костадин Костадинов изгони журналисти на "Капитал" и "Дневник".

По сходен начин в последния ден на кампанията влогърката Флора Стратиева, която работи в сутрешния блок на БНТ, беше обиждана и изгонена от събитие на "Възраждане".

Жечев неколкократно подчертава, че не е отишъл на пресконференцията като журналист (макар че има журналистическо образование), а като автор на YouTube-канал. Костадин Костадинов също признава, че БТА "няма как да спре" достъпа на хора, които той не смята за достойни да му задават въпроси: "маргинални и все по-западащи като обществена сила т.нар. медии".

Показателно е поведението на останалите репортери в залата - от гнева на Беновска и призивите ѝ за "хигиена", през ролята на журналистка от ПИК като критик на гилдията, до пасивното наблюдение на скандала от страна на всички останали.

Единствено репортер на "Дневник" прави забележка на Костадин Костадинов, че "има проблем да се гонят медии от пресконференции" - но лидерът на "Възраждане" обявява, че сайтове с финансиране от "Америка за България" не били медии.

Загрижеността му за "високите стандарти на вашата професия" и "просташкото поведение" на онези, които му задават неправилни въпроси, води и до решението му за бързо прекратяване на пресконференцията.

На излизане от залата на БТА се стига и до физическото спречкване, при което Адриан Асенов (уж в ролята на репортер - практически придружител на ръководството на "Възраждане") блъска Жечев, за да не му позволи да настигне напускащия Костадинов.

Епизодът приключва с кратко и безуспешно "преследване" по тротоара пред БТА, при което влогърът е наричан "наркоман" от агитката на "Възраждане" - и с оплакване от друга журналистка, присъствала на събитието, която съветва Жечев да задава "по-внимателно и тактично" своите въпроси.

Това е поредният случай на напрежение между политици, медии и все по-често участващите в публичния дебат YouTube-влогъри, което избухва на фона на пълната липса на правила за поведение и взаимна търпимост.

Докато Костадинов гони професионални журналисти от пресцентъра на БТА (който е с отворен достъп), в Народното събрание е акредитиран друг "автор на съдържание" в YouTube - Николай Караколев.

Той беше човекът, който се появи на брифинг на Кирил Петков по време на предизборната кампания през 2022 г., като повтаряше въпроси за "парапета" върху изказванията му и получи лакът в ребрата от председателя на ПП.

Симон Милков Безпартиен

Симон Милков от канала "Шибанистан" - този път с микрофон на сайта "Безпартиен" - придружаваше Караколев на откриването на кампанията на ПП-ДБ, за да правят "засада" на участниците. Милков вече е осъждан за клевета от Явор Божанков.

Колкото до Костадин Костадинов - той сам е намерил решение на проблема с това кой има право да го пита и кой не. "Възраждане" вече е получила "половин етаж" като партийна централа от държавата.

"Там ще можем да правим пресконференции и да каним представители на българските медии и да не каним представители на другите", обяви той в сряда.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бъдещето на Северна Македония в ЕС е поставено на карта с победата на ВМРО-ДМПНЕ на изборите "2 в 1"

На втори тур страната избра първата жена министър-председател

22:44 - 08.05.2024
Важно днес

Кабинетът "Главчев" продължава с рокадите в администрацията

Служебният кабинет смени още четири областни управители

21:15 - 08.05.2024
Важно днес

Певицата Роксана се оказа водач на листа от партията на Радостин Василев

Наричат я още Кралицата на ромската музика

18:00 - 08.05.2024
Важно днес

Лондон гони руския военен аташе, няма да търпи действията на Москва

Ще бъде отнет и дипломатическият статут на някои руски имоти

17:32 - 08.05.2024
Европейски дневници

Пловдив посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 3: Пловдив

16:46 - 08.05.2024
Живот

Потребител на Firefox държи 7400 отворени "таба" от години. И не планира да ги затвори

Браузърът не натоварва оперативната памет на компютъра, казват от Mozzila

16:02 - 08.05.2024