Снимка: © Getty Images

Сериалът The Crown отдавна смрази отношенията между британското кралско семейство и Netflix - с изключение на принц Хари, който подписа договор със стрийминг платформата, след като обяви финансова независимост от монархията.

Сега обаче дори Хари може да остане с горчив вкус от последното решение на създателите на сериала, подкрепено от Netflix - да излъчат драматизация на скандалното интервю на BBC с принцеса Даяна от 1995 г. в The Crown. 

Даяна се съгласява да разкаже за дълбоките проблеми в брака си с принц Чарлз, след като репортерът Мартин Башир си осигурява среща с нея чрез крайно неетични тактики. Башир показва фалшиви банкови извлечения пред брата на Даяна, за да го убеди, че хора от обкръжението й са получили пари, за да следят принцесата и да продават тайните й на таблоидите.

Интервюто й в британската "Панорама" е една от най-гледаните, но и най-позорни продукции в историята на BBC. В него Даяна за първи път говори за изневерите, липсата на подкрепа от кралското семейство и натиска върху психическото й здраве. 

"Имаше трима души в този брак, затова беше малко пренаселен", казва тя по повод аферата на съпруга й с Камила Паркър-Боулс. 

Години по-късно BBC трябваше да поднесе официални извинения за излъчването на предаването и за неадекватното разследване на източниците, които Мартин Башир е използвал. Журналистът работеше в BBC до пролетта на 2021 г., като преди да напусне "по здравословни причини", той поднесе извинения на синовете на покойната принцеса. 

През май 2021 г. принц Уилям публикува изключително критично и емоционално послание, в което посочваше, че интервюто от 1995 г. е влошило още повече отношенията между родителите му и е провокирало още по-силни "страхове, параноя и самота" у майка му.

"Моето твърдо убеждение е, че този брой на "Панорама" не стъпва на никаква легитимност и не бива да се излъчва никога повече. На практика то въведе един фалшив наратив, който в продължение на четвърт век се комерсиализира от BBC и други", каза тогава принц Уилям. 

Вместо да се съобрази с изричния му призив - сега Netflix възнамерява да покаже историята в петия сезон на The Crown. Според източници на Daily Mail, компанията е платила милиони само за този епизод. Създателите на сериала смятат, че интервюто е ключов момент от историята. 

Медийни наблюдатели на кралското семейство посочват, че това решение може да доведе до сериозни проблеми с наследниците на Даяна. 

"Излъчването му ще е изключително неприятно, а единствената защита, с която принц Уилям разполага, е да не го гледа", казва Ингрид Сюуард, главен редактор на списание "Majesty". 

Кралският коментатор Маргарет Холдър посочва още, че Уилям - 13-годишен по време на интервюто - се е чувствал ужасно след избухването на скандала. За неговия брат Хари този спомен също ще е неприятен. 

В новия сезон на The Crown ролята на принцеса Даяна е поверена на актрисата Елизабет Дебики (The Night Manager). Доминик Уест (The Affair) ще изиграе образа на принц Чарлз. 


"The Crown" показа "новите" Даяна и Чарлз - Елизабет Дебики и Доминик Уест

Историята на пуловера с черната овца на принцеса Даяна


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед

Комисията на Цацаров проверява кмета на "Красно село" за лично облагодетелстване

КПКОНПИ чака Росина Станиславова да им предаде нужните документи

Алек Болдуин дава първо интервю след фаталния инцидент: "Не съм натискал спусъка"

Интервюто по ABC ще бъде излъчено в петък от 3 ч. наше време

Проверка откри дефекти при ремонта на мантинели на АМ "Струма"

Институтът за пътна безопасност засече серия от нарушения в поставянето на обезопасителните елементи

WTA спря всички тенис турнири в Китай заради режима: "Пен Шуай е по-важна от бизнеса"

Президентът на асоциацията Стив Саймън реши да наложи мярката с незабавен ефект