Невъзможната битка срещу руските диаманти и защо тя е толкова важна   Снимка: © Getty Images

Откакто Русия нахлу в Украйна, Западът наложи редица санкции на страната – срещу износа на енергия, банките и олигарсите. Но една луксозна стока до голяма степен остана извън обсега им: диамантите, а те носят на Москва милиарди долари всяка година.

През 2021 г. Русия е генерирала около 4,7 млрд. долара от износ на диаманти, по данни на Observatory of Economic Complexity, нареждайки страната под номер осем в света по този показател. Тези скъпоценни камъни не се търгуват често като петрола или златото, но те представляват голям пазар, отвъд бижутата. Използват се също за пробиване, стоматология, компютри и др.

В Русия се намират „най-големите и най-богати запаси от диаманти в света“, а според регистъра на скъпоценния камък тя е „най-големият производител и износител на необработени диаманти в света“. Местната добивна компания Alrosa, която е частично държавна собственост, е най-голямата в света и отговаря за 90% от капацитета на Русия за добив на диаманти, информира американското Министерство на финансите.

Въпреки че срещу руската диамантена индустрия има предприети някакви действия, досега те не са засегнали кой знае колко доставките. Износът до голяма степен бе пощаден от международните санкции досега – въпреки призивите за обратното от страна на Киев и някои европейски държави. Министерството на финансите на САЩ например наложи санкции на главния изпълнителен директор на Alrosa Сергей Сергеевич Иванов още в деня на нахлуването на Русия и разшири санкциите срещу компанията през април 2022 г.

Президентът Джо Байдън издаде изпълнителна заповед, с която забрани вноса на руски непромишлени диаманти, но това изключва тези, които са били „съществено трансформирани“ в трети страни. Така например руските диаманти, които са шлифовани и полирани в Индия, се считат за индийски диаманти, което им позволява да навлязат на американския пазар въпреки санкциите. А по-голямата част от руските скъпоценни камъни се изнасят в необработен вид – с други думи, в настоящите американски санкции зее „голяма вратичка“, която ги прави напълно символични.

Възобновяване на надеждите за санкции

Търсейки как да ударят още едно перо в бюджета на Москва, страните от Г-7 сега обсъждат налагането на санкции върху руския износ на диаманти. Мярката е сложна, а и има потенциал да внесе смут пазара на луксозната стока, като повиши чувствително цените.

Някои държави – като Белгия, която купува значително количество руски диаманти – искат „глобален подход“ към руския износ, а не специфична за ЕС мярка. Идеята е така да се гарантира, че санкциите няма да засегнат страната непропорционално за сметка на други извън Европа.

„Дебатът се води от известно време, тъй като съществува ясен риск Русия просто да пренасочи износа си към невключили се (в санкциите) страни“, заяви Едуард Гарднър, икономист по суровините в Capital Economics, пред CNBC.

„Ако обаче санкциите бъдат въведени по начин, който затруднява заобикалянето им, тогава бихме могли да видим намаляване на руското предлагане на пазара и по-високи цени“, каза той.

Диамантената индустрия в Европа е обезпокоена от пренасочването на търговията с камъни към други пазари, като например Дубай, поради перспективата да плаща повече за стоката и да не успее да намали чувствително приходите на Русия от тази търговия. В тази връзка Г-7 провежда разговори за това как да се използват технологиите за проследяване на първоначалния източник на камъните.

Диаманти и блокчейн: Основаният от българин бижутерски стартъп Taylor & Hart набра £3,5 млн.

През март САЩ и ЕС коментираха в изявление, че „Русия продължава да печели милиарди долари от търговията с диаманти“, давайки заявка, че са решени да налагат санкции. Според Ханс Меркет, белгийски изследовател на природните ресурси в Международната информационна служба за мир, санкциите върху руските диаманти са въпрос на време. Ако не е в следващия пакет, то тогава в този след него – каза той.

Коментирайки обсъждания в момента 11-и пакет санкции срещу Русия, тази седмица председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обаче не спомена нищо за включването на скъпоценните камъни. Вместо това фокусът изглежда ще е „върху борбата със заобикалянето на закона“.

Сред няколкото кръга от санкции досега мерките на ЕС бяха насочени към руския петрол, въглища, банки, богати лица и медии.

По данни на европейската статистическа служба през 2022 г. ЕС е внесъл руски диаманти за около 1,4 млрд. евро. Това е по-малко в сравнение с 1,8 млрд. евро през 2021 г.

Alrosa, руска минна и държавна компания, отчете продажби на необработени и полирани диаманти през януари 2022 г. в размер на 325 млн. долара и дава сигнали за „силно търсене“ на стоката. Оттогава компанията не е публикувала други резултати.

През април миналата година Министерството на финансите на САЩ разшири предишните санкции срещу Alrosa. Обединеното кралство, Канада и Нова Зеландия също приеха подобни мерки срещу една от най-големите минни компании в света.

В сряда европейските посланици обсъдиха по-нататъшни санкции срещу Русия. Посланикът на Полша в ЕС Анджей Садос заяви, че ще попита изпълнителния орган на ЕС защо проектопредложението не включва диамантите от Русия, според говорител.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024