Невена Зартова била поканена да стане част от кръга до Пепи Еврото, но отказала (Обновена) Снимка: © ПРБ/На снимката е Невена Зартова

Новината е обновена в 23:00 на 23 февруари 2024 г.


Разкритията около мрежата за влияние на убития Мартин Божанов - Нотариуса продължават. В петък временната комисия, която разследва това, изслуша бившия ръководител на Софийската районна прокуратура (СРП) Невена Зартова, нейните заместниците, както и двама бизнесмени, които твърдят, че са били изнудвани от Божанов и адвоката му Велимир Атанасов.

Гръцките бизнесмени Анастасиос Дико и Йоаким Каламарис говориха последни пред комисията и отправиха директни обвинения към Зартова и нейния бивш заместник Борислав Георгиев за това, че са работили заедно с Нотариуса, за да им бъдат повдигнати несъстоятелни обвинения.

Те разказаха, че са им били повдигнати обвинения от СРП за неясно престъпление, заради които са им били определени рекордни парични гарнации и им е издадена забрана да напускат България.

Преди тях говори и Зартова. Тя заяви, че нейните заместници са подписали декларацията, че се разграничават от нея и нейните действия, под натиск.

"Позорно е да се принуждават магистрати. Ако заместници на ръководителя на районната прокуратура могат да бъдат принудени с лека ръка да се разграничават от мои действия, не знам какво би се случило с редови прокурори," каза Зартова.

Тя подаде оставка като председател на СРП в деня, в който тя беше уличена от гръцки бизнесмени във връзки с адвоката на Мартин Божанов - Велимир Атанасов.

Нейните заместници също се явиха пред парламентарната комисия - те отрекоха твърденията на своята бивша ръководителка, че са подавали оставка под натиск. Действията си те аргументираха с това, че в Софийската районна прокуратура е имало натрупано напрежение заради няколко проверки на работата на прокурорите, които са започнали още през август 2023 г. след двойното убийство в Лозен.

Пред депутатите от комисията Зартова отхвърли и обвиненията в прокурорски чадър на Мартин Божанов, за каквито говори по-рано съдия Цариградска, и ги определи като медийна атака.

"Ако тази медийна атака спрямо Софийската районна прокуратура е свързана с многото прекратявани преписки и досъдебни производства, заради които според медийни публикации е имало чадър, аз ги извадих и не искам да звучи като оправдание, но те са отпреди 2020 г., откогато аз съм на този пост," каза Зартова.

Отхвърли и съществуването на "шпиц команда" в Софийската районна прокуратура, като обясни, че специлизирани отдели за дела с висок медиен интерес и за да се изпълняват указания на главния прокурор. Бившата ръководителка на СРП отрече да има връзка с Нотариуса или Пепи Еврото.

Тя обаче твърди, че е имало магистрати, които са били свързани с Еврото - "наричаха себе си семейство". Самата Зартова е била поканена да стане част от тях, но е отказала. Зартова не даде конкретни имена на магистрати.

Прокурарката призна, че Мартин Божанов е бил гост на неофициално коледно събиране на Районната прокуратура. Събитието обаче не било затворено само за колегите ѝ.

"В разговор с колеги разбрах, че Нотариуса е присъствал. Не знам кой го е поканил, макар че имаме някакви предположения кой може да го е поканил, но няма да ги кажа, тъй като нямам доказателства", допълни Зартова.

Освен Зартова, заместниците и гръцките бизнесмени, пред комисията за изслушване се яви и Владимира Цариградска.

Още по темата четете тук:

Съдия Цариградска е получила нови заплахи преди изслушването ѝ в парламента


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024