Съдия Цариградска е получила нови заплахи преди изслушването ѝ в парламента

Съдия Владислава Цариградска е започнала да получава нови заплахи, след като е станало ясно, че ще бъде изслушана във временната комисия в парламента, която разследва мрежата за влияние около Мартин Божанов – Нотариуса.

Това разкри тя по време на изслушването си от членовете на комисията. Заплахите са били отправяни на служебната електронна поща на Окръжния съд в Плевен, където тя работи.

"Кажете ѝ, ако не млъкне, че и мъжът ѝ, и децата ѝ ще лежат с бетонирани крака на дъното на язовира," е пишело в последното съобщение, което е получено само преди ден.

“Нотариуса е мъртъв от 31-ви януари. Кой ме заплашва и кой иска да мълча", попита съдия Цариградска.

Тя вече обяви, че е подала сигнали още през 2019-2020 г. пред ВСС и Министерството на правосъдието за това, че е заплашвана с физическа саморазправа от групировката на Мартин Божанов.

На заседанието на комисията тя разказа за заплахите, които е получавала от Божанов и обясни, че подозира, че бившият районен прокурор на София Невена Зартова "е допринесла лично той да придобие този демоничен образ" чрез осигуряването на чадър над него.

По думите на Цариградска няма как Божанов да е действал без осигурен чадър не само от прокуратурата, а вероятно и от службите.

Тя припомни, че след заплахите срещу нея е било образувано досъдебно производство, била е разпитана по делото през юли миналата година, но след първоначалното раздвижване прокуратурата е продължила да бездейства.

"Бездействието на прокуратурата ме наведе на подозренията, че трима главни прокурори (Сотир Цацаров, Иван Гешев и Борислав Сарафов) имат пряк интерес да държат този похлупак," обяви съдията.

И призова членовете на комисията да разберат какви политически поръчки е изпълнявала съдебната власт и да изчисти политическия чадър. Отказа обаче да посочи имената на конкретни магистрати, за да не им навреди.

На заседанието си комисията трябва да изслуша още бившия ръководител на Софийската районна прокуратура Невена Зартова, нейните заместници и двамата гръцки бизнесмени Анастасиос Дикос и Йоаким Каламарис, които твърдят, че върху тях е оказван натиск от Мартин Божанов и неговия адвокат Велимир Атанасов.

МВР вече обяви, че ще проверява Атанасов, посочен като човека, упражнявал тормоз срещу гръцката компания "Данаос девелопмент" и описан от друг гръцки бизнесмен - Йоаким Каламарис, като "мозък" на групировката за търговия с влияние около Нотариуса.

Името на Невена Зартова беше свързано с това на Нотариуса като част от групата му за натиск около него от Каламарис и Дикос. Тя подаде оставка като районен прокурор на София, но преди това, за да се разграничат от нея, оставка подадоха и четиримата ѝ заместници. Срещу нея бяха образувани две дисциплинарни производства.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Д-р Чернев, д-р Чернева и лекарската грижа такава, каквато трябва да бъде

Срещаме се с две от тези екзотични птици като част от партньорството ни с Dr. Oetker

09:17 - 04.05.2024
Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024