СГП тръгна срещу Невена Зартова заради делото срещу Петьо Еврото Снимка: © ПРБ/На снимката е Невена Зартова

Бившата ръководителка на Софийската районна прокуратура (СРП) Невена Зартова е предложена за дисциплинарно наказание заради вече несъществуващо разследване срещу Петьо Петров - Еврото.

Предложението е направено от председателката на Софийската градска прокуратура (СГП) Илиана Кирилова до Висшия прокурорски съвет.

Това е същото досъдебно производство срещу Петров за принуда и незаконно използване на специални технически средства по случая "Осемте джуджета". Вместо да бъде разследван, Петров изчезна безследно и делото срещу него беше прекратено.

В 34 страници обяснение защо се е стигнало до прекратяването, още през октомври 2023 г. Градската прокуратура представя Невена Зартова като подставено лице на Иван Гешев в опита му за разчистване на сметки с Борислав Сарафов през май - юни 2023.

Поводът за образуваното производство се оказва прословутата снимка на Сарафов в компанията на Петьо Петров и бившата му съпруга пред "Осемте джуджета".

Тоест - разследването не е по данните за престъпна дейност на Петров, изнесени още през 2020 г. от Антикорупционния фонд, а по частични улики за връзки между тогавашния шеф на Следствието и групировката на Еврото.

Тези връзки бяха потвърдени от Любена Павлова в първата ѝ публична поява след избухването на скандала.

Според СГП - Зартова разпоредила устно да се заведе разследване по статията, в която има и коментар за неправомерно влияние в прокуратурата. Това е направено в отдел "Специализиран" на СРП, който сега е подложен на пълна ревизия.

Заради това дело беше повдигнато обвинение на един от тримата наблюдаващите прокурори - Константин Сулев. В решението на СГП за прекратяване на делото се твърди, че Сулев е вземал решения за образуване на досъдебни производства, "без да се консултира" с останалите двама прокурори.

От справката на СГП се вижда, че делото за Еврото е престояло в районната прокуратура до края на юни 2023 (малко след смяната на Иван Гешев).

Месец и половина след това СГП е започнала да разследва колегите си, вместо да провери сериозно дали има данни за неправомерна намеса на Петров в съдебната система.

В предложението за дисциплинарно наказание на Невена Зартова се посочват няколко твърдения за евентуално нарушение от нейна страна.

  • "неправомерно сезиране на СРП по публикация в електронно издание, без в същата изобщо да са налице данни за извършено престъпление"
  • Зартова "сама е осигурявала свидетели по делото" - това, както и Кирилова признава, не е нарушение, но "проблемното в случая е естеството на показанията им, с които Зартова е била наясно". От документа на СРП става ясно, че един от свидетелите е Любена Павлова - бившата жена на Петьо Еврото. Друг от тях е посочен само като свидетел "с тайна самоличност", който е потвърдил за размяна на пликове между Петров и Сарафов в "Осемте джуджета".
  • Зартова "провеждала телефонни разговори с тогавашния ръководител на ГДБОП (б.р. Калин Стоянов), от когото изисквала задържането на лица" - това също не е престъпление, но според Кирилова имало данни за дисциплинарно нарушение. В документа се твърди, че Зартова е искала да бъде арестуван Кристиан Христов - един от служителите на Петьо Петров - срещу когото вече имало по-ниска мярка за неотклонение "гаранция". Калин Стоянов отказал да нареди ареста на Христов за 24 часа дори след като Зартова му казала, че е готова да повдигне ново обвинение срещу този човек.
  • Зартова е уличена в умишлено задържане на разследването в СРП, след като вече е било изискано от по-висшестоящата прокуратура. Това според Кирилова може да се тълкува като "уронване престижа на съдебната власт".

В публикацията на прокуратурата се твърди и че Невена Зартова посетила тогавашния главен прокурор Иван Гешев "непосредствено преди самосезирането". Това се посочва като е едно от доказателствата за "умисъл на действията" ѝ по делото "Осемте джуджета".

Невена Зартова подаде оставка като председател на СРП в деня, в който тя беше уличена от гръцки бизнесмени във връзки с Велимир Атанасов от групата на Мартин Божанов - Нотариуса.

При напускането на поста си тя многократно намекна за нарушения при прекратяването на делото срещу конкурентната групировка за търговия с влияние в съдебната власт - "Осемте джуджета" на Петьо Петров-Еврото. Още през 2023 г. бяха публикувани снимки, на които се вижда, че Петров е бил в близки отношения с настоящия главен прокурор Борислав Сарафов.

Зартова изрази готовност и да се яви на изслушване пред ВСС, ако този въпрос бъде поставен на обсъждане.

Под негово ръководство прокуратурата спря да се занимава с основните данни за престъпления около Еврото - изнудване и отнемане на чужди бизнеси като случая със собствениците на асансьорния завод "Изамет". Вместо това се занимава само с нарушения при връщането на иззето злато и пари, отнети от прокуратурата от основния свидетел срещу Петров Илия Златанов.

С или без дисциплинарно производство - Невена Зартова и Илиана Кирилова така и не са дали обяснение защо прокуратурата се зае с проверки по "Осемте джуджета" цели 3 години след като Антикорупционният фонд освети всички факти около престъпните действия на Петров.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024