Варна ще трябва да плати 800 000 лв. за опита да подари Пловдивския панаир на Гергов Снимка: © FB

Кметът на Варна Благомир Коцев няма да обжалва решението на Софийския градски съд (СГС), което казва, че общината - тогава под ръководството на Иван Портних от ГЕРБ - незаконно е дала акциите си от Пловдивския панаир на бизнесмена Георги Гергов.

Съдебното решение обаче значи, че варненци - чрез общинския бюджет - ще трябва да платят близо 800 000 лв. на държавата - това са разходите, които общината трябва да възстанови на Министерството на икономиката, което печели делото срещу опита за скрита приватизация на Панаира на първа инстанция.

За решението на съда се разбра във вторник, а ден по-късно депутати от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) призоваха община Варна да не го обжалва. Коцев е представител на ПП-ДБ.

С пост във Фейсбук кметът обяви, че съдът постановява, че "акциите (от Пловдивския панаир - бел. ред.) се връщат в общината, а не остават в частното дружество на Георги Гергов".

Става въпрос за 29% от собствеността на "Международен панаир Пловдив" АД, които Варна придоби през 2016 г. Тогава второто правителство на Бойко Борисов ги дари на морския град, управляван от Портних.

Още по онова време имаше съмнения, че "дарението" на практика е в полза на Гергов и рано или късно ще бъде направен опит той за вземе пълния контрол над Панаира, в който е съсобственик чрез дружеството "Пълдин Туринвест". Именно на това дружество община Варна се опита да предостави акциите си.

Коцев казва, че решението за прехвърлянето на варненския дял от Панаира в "Пълдин туринвест" е "неизгодно и коства на варненци 800 000 лева за разноски и държавни такси по делото".

"Пари, които ще платим всички ние. Ако обжалваме и "изгубим" отново, което е твърде вероятно, ще загубим още повече", пише кметът, обяснявайки защо отказва да обжалва. "Толкова за Портних и неговото наследство. Единствено се чудя как така общината губи дело, заради решение на общинския съвет, но прокуратурата спира разследването срещу Портних по същия казус", допълва кметът на Варна.

Срещу бившия кмет от ГЕРБ наистина имаше прокурорска проверка за неправомерни действия спрямо дарените на общината акции от Пловдивския панаир, но тя не стигна доникъде, както съобщи сайтът bird.bg неотдавна.

През годините държавата е опитвала да си върне обратно дела от Панаира, прехвърлен на Варна през 2016 г., но безуспешно. И в делото за апорта, заведено от Министерството на икономиката миналата година, се оспорва, че градът действително притежава тези акции. Съдът обаче не уважи тази теза - собствеността остава във Варна на този етап.

Решението на кмета на Варна да не обжалва съдебния акт обаче все още не означава, че делото е приключило с окончателно спиране на скритата приватизация. Да обжалва има право и "Пълдин Туринвест" - дружеството е страна в спора.

Международен панаил Пловдив Как Георги Гергов получи контрол върху Панаира в Пловдив (обяснено)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024