Снимка: © nfsb.bg

НФСБ призова патриотичните формации да се обединят за следващите парламентарни избори и да се свика общ национален патриотичен форум, на което да се обсъди подобен ход.

Това обявиха от партията на Валери Симеонов, която се коалира с „Воля“ на Веселин Марешки на Избори 2021, но не попадна в 45-ото Народно събрание. Коалицията събра 2,37% подкрепа (близо 76 хиляди гласа). ВМРО на Красимир Каракачанов се отдели от НФСБ на последния вот и също не влезе в новия парламент, получавайки 3,64% гласове (малко над 116 хиляди).

В 44-ото Народно събрание тези формации бяха в коалиция „Обединени патриоти“, в която участваше и „Атака“. Партията на Волен Сидеров беше изключена от обединението през 2019 г., а на последните избори спечели едва 0,49% подкрепа.

"На тези избори патриотите трябва да се явим обединени. Против опасните за демокрацията и българската държава действия на новите улични диктатори, против пошлостта и чалгизацията в политиката. Против бруталните опити за диктатура и подчиняване на правосъдната система", пишат от НФСБ.

Те не уточняват дали предложението важи за евентуални предсрочни парламентарни избори, които са все по-вероятни. Бившият депутат от ОП в 45-ото Народно събрание Александър Сиди обяви в петък пред БНТ, че се очаква „обединение на патриотичните сили“. По думите му – ВМРО са готови да водят разговори с всички формации от „патриотично-консервативното пространство”, дори за предсрочни избори.

НФСБ предлагат на 10 май да се състои национален патриотичен форум и атакуват приетите промени в изборните правила по предложение на „Има такъв народ“.

Вчера Народното събрание прие промени в Изборния кодекс, с които премахна ограниченията за броя изборни секции в страните извън ЕС. До момента той беше 35, като именно „Обединени патриоти“ го прокараха през 2016 г. – единствен мотив беше желанието да се ограничи възможността за контролиран вот за ДПС в Турция.

Според НФСБ – новите промени давали на турския президент Реджеп Ердоган „400-хилядна армия от избиратели – българските изселници в Турция“, с която той щял да влияе на решенията на българския парламент. „Това е удар върху независимостта и суверенитета на България и резултат на разединението на патриотичните сили след решението на ВМРО за самостоятелно явяване на изборите на 4 април“, твърдят от партията на Симеонов.

Преди два дни ВМРО излезе на протест пред Народното събрание именно заради промените в изборните правила на „Има такъв народ“.

На Избори 2021, за първи път от седем години насам се проведе парламентарен вот, в който партиите на Каракачанов и Симеонов не работиха заедно.

Първото им предизборно обединение беше "Патриотичният фронт", което получи 19 мандата в 43 Народно събрание. През 2016 г. двете партии, заедно с "Атака", подкрепиха едновременно кандидатурата на Красимир Каракачанов за президент. Това постави основите на следващата парламентарна коалиция - "Обединени патриоти", която спечели 27 мандата в 44 Народно събрание и стана част от управляващото мнозинство зад кабинета "Борисов 3". Съюзът формално се разпадна с изключването на "Атака" през 2019 г. 

В същата година ВМРО и НФСБ се явиха поотделно на изборите за евродепутати, като партията на Каракачанов успя да спечели две места - за Ангел Джамбазки и за Андрей Слабаков, докато НФСБ получиха само 1,15% от гласовете и останаха на девето място по доверие, изпреварени дори от двама независими кандидати (Десислава Иванчева и Минчо Куминев). "Атака" спечели още по-малко подкрепа на Евроизборите от 26 май 2019. 


КПК при ПИК: Кой кой е в новия Консервативно-патриотичен кръг

Някой трябва да кара

"Маркет линкс": Само 1% е преднината на ГЕРБ пред "Има такъв народ"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протестът на градския транспорт в София ще пропуска само ученици за матурите

Трафикът в столицата ще е силно затруднен след 8:30 ч.

Защо Путин подцени Украйна и как ФСБ заложи провала на войната

Пълна изолация, извънредна подозрителност, корумпирани служби за сигурност и засилено желание за мъст - мотивите за военната инвазия

Lenovo Tab P12 Pro – отличителен, вълнуващ и продуктивен

Моделът разполага с втори безжичен екран за компютър

Политици и сайтове с опорки в комбина: Как руската пропаганда стига до българските читатели

Пропагандните статии за Русия са се увеличили 10 пъти след началото на войната

За първи път от 30 г. жена оглави правителството на Франция

Елизабет Борн - "работохолик", технократ и лице на социалната реформа на Макрон