Снимка: © Nike

Най-големият американски спортен концерн Nike е подложен на огромни критики в Япония, след местният отдел Nike Japan представи новата си реклама, в която подчертава расовата дискриминация в страната.

Видеото, което е дълго 2 минути и вече има над 25 милиона гледания и 80 хиляди споделяния, представя „реалните ежедневни проблеми“ на три млади футболистки със смесено потекло, които не са приети в обществото и трябва да намерят пътя към щастието, отдавайки се напълно на любимия спорт.

Рекламата обаче стана обект на дебати в Япония – страна, в която хората не са свикнали открито да дискутират деликатни теми като расовите проблеми. Задават се и въпроси защо чуждестранните компании се намесват в културата им, докато от японския отдел на Nike обясняват, че видеото показва как хората „преодоляват своите страдания чрез силата на спорта“.

Рекламата, която е озаглавена „Бъдещето не чака“, представя живота на японка, на корейка, живееща в страната, и на чернокожо момиче, чиято майка е от Япония. Последното момиче е подложено на психически и физически тормоз от страна на своите съученици, като в една от сцените те дърпат косата ѝ. Детето от Корея  чете по темата за „заиничи“ – дума, която в Япония се използва за етническите корейци, живеещи на острова. А футболистката от Япония е подложена на родителски тормоз, тъй като заради спорта не може да се справя с уроците в училище.

На фона на драматична музика трите задават въпроси към обществото и стигат до важни изводи: „Достатъчно добра ли съм? Достатъчно нормална ли съм? Или всичко това ми идва твърде много? Трябва ли да ви слушам? Може би не трябва да бъда тук. Може би трябва да ги накарам да ме харесват. Казват, че един ден нещата ще се оправят, че всичко ще се промени. Но ние няма да чакаме“.

В края на видеото трите футболистки се обединяват заради общото си желание да преодолеят различните си проблеми и да докажат себе си чрез любовта към любимата игра.

В рекламата участва и бившата №1 в тениса – трикратната шампионка от Големия шлем Наоми Осака, която е дете на майка японка и баща хаитянин и живее в САЩ от много ранна възраст.

Новата реклама на Nike: Шедьовър на монтажа и поклон пред силата на спорта

Потребителите в социалните мрежи се разделиха в мненията си за рекламата, но със сигурност повече от тях нападнаха Nike. След като някои описаха видеото като „невероятно“, „силно“ и „красиво“, други заявиха, че американската компания не представя по правилния начин модерното японско общество.

„Наистина ли Япония е страна, завладяна от дискриминация? Изглежда така, сякаш създавате грешно впечатление“, пише един от потребителите. Друг коментар гласи: „В днешно време често виждаме хора от различни националности да ходят заедно на училище и да се разбират, да живеят в мир. Хората с предразсъдъци са тези от Nike“.

Новата реклама на Nike: Колко много значи победата, когато си загубил всичко

„Толкова ли е забавно да обвинявате Япония?“, пита друг човек. А много от потребителите в мрежата обявиха, че ще бойкотират продуктите на Nike и никога повече през живота си няма да закупят дрехи или обувки на тази марка.

„Дълго време слушаме гласовете на малцинствата, подкрепяме ги и говорим за каузи, които показват техните ценности. Вярваме, че спортът има силата да покаже колко по-добър може да изглежда светът, да сплоти хората и да даде кураж на тези от различни общности“, споделиха от Nike.

Според Стийв МакГинес – автор на книгата „Да сърфираш по азиатската вълна“ – американската компания си е вкарала „автогол“ с рекламата. „Расизмът е чувствителна тема за всяка култура. Но Nike не трябва да си мислят, че е подходящо да го посочат като проблем в друга страна, където са чуждестранна марка“.

„Много японци не харесват чужди гласове да им казват да се променят“, смята Морли Робъртсън – журналист с японско-американски произход, цитиран от BBC. „Но ако чужденец демонстрира дълбоко разбиране за японската култура, за японските правила, тогава същите тези хора ще го приемат“.

Nike не е единствената западна компания, която е критикувана в Азия. Миналата година френската Dior създаде противоречия, след като използва в реклама карта на Китай, в която липсваше Тайван. Островът е независим от 50-те години на 20 век, но Пекин не го признава и го смята за своя провинция.

„Арогантността може да бъде най-лошият враг на западните марки на азиатския пазар. Те често подценяват гордостта на азиатците и културата на своите клиенти на континента“, каза бранд съветникът Мартин Рол, цитиран от BBC.


Прочетете още:

Япония - там, където извънбрачните връзки са табу дори за звездите

В Япония е така: Наказаха суперзвезда в плуването за извънбрачна връзка


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков сравни "битката за прозрачност" на Бербатов с тази на ПП

Не е ясно дали го е канил за спортен министър

Цвета Караянчева остана извън 47 НС, но е готова да помага на Никола Минчев

"Aкo имa нуждa, бих пoмoгнaлa нa нoвия прeдceдaтeл, зaщoтo e мнoгo труднo, кoгaтo нямaш и пaрлaмeнтaрeн oпит"

"Булевард България" и LG препоръчват: Най-добрите коледни филми на 2021

Тази година има много интересни истории с участието на Нина Добрев, Нийл Патрик Харис и други

МОН: Тестването на всички ученици на 6 декември е осигурено

МЗ са обещали доставка на още тестове другата седмица, за да може процесът да продължи

Прокуратурата проверява скандала с Ваня Караганева в ДКК

Тя се е самосезирала, а отделно е постъпил сигнал от втория изпълнителен директор

Кои са новите зам.-председатели на 47 НС

Трима юристи, двама икономисти, философ и филолог ще подпомагат Никола Минчев