Николай Денков: Готови сме да ускорим компенсациите за фермерите

Премиерът Николай Денков покани протестиращите земеделци на преговори в Министерския съвет на 7 февруари от 18 г., като декларира готовност за подписване на споразумение с тях.

"Всеки ден, който преминава в протести и блокади вместо преговори и подготовка на споразумението, ни забавя от момента, в който нуждаещите се от тази помощ могат да я получат", каза Денков.

Проектът на кабинета съдържа няколко основни точки:

  • Пълна подкрепа за законодателните промени, които земеделците искат - 7 от тези законопроекти вече са в "много напреднал стадий" на подготовка, а част от тях вече се обсъждат между Министерството на земеделието и браншовите организации;
  • МС ще преговаря с ЕК заедно със земеделските производители по исканията им за облекчаване на новите екологични изисквания. Част от тях вече се променят на европейско ниво (като съкращаването с 50% на определени пестициди в стопанствата);
  • Кабинетът подкрепя и искането им да не се позволява пълно освобождаване на вноса на слънчогледово семе от Украйна в България и това никога не е поставяно на преговори с Киев;
  • Предлага се опростен механизъм за оценка на финансовите им резултати на стопаните, които са претърпели загуби през 2023 г., за да се ускори процесът и да получат субсидии възможно най-скоро.

"Ако се договорим за такъв опростен вариант за признаване на преки разходи за оперативна дейност, тя ще включва труд, рента, разход за семена, тор, препарати и услуги. Средствата ще се отпуснат максимално бързо след получаване на нотификация от ЕК. Очакваме представителите утре в 18 ч., за да се споразумеем. Единственият начин да излезем от тази ситуация е да се разберем как да подпомогнем тези, които наистина имат нужда, а не да раздаваме пари на калпак. Бавенето на преговорите ще забави и средствата", каза Николай Денков пред журналисти в Министерския съвет.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024