Николай Радулов: Защо властите не са спрели Владислав Горанов на ГКПП "Калотина"? Снимка: © ИТН

Експертът по сигурността проф. Николай Радулов от ИТН разкритикува поведението на Владислав Горанов на границата със Сърбия, където в събота бившият финансов министър от ГЕРБ беше спрян от граничните полицаи, защото автомобилът му Toyota Land Cruiser бил обявен за издирване от Интерпол по искане на Русия.

„Да се завъртиш в обратна посока и да отпрашиш към България, това малко ме смущава. Той е бил на достатъчно високи длъжности, за да знае, че такива случки и обстоятелствата около тях не минават безгласно“, каза бившият главен секретар на МВР пред Нова ТВ.

Горанов беше спрян на ГКПП „Калотина“. Граничарите разпоредили на бившия финансов министър да отбие встрани и да почака - според версията на МВР, а той твърди, че му било разпоредено да се върне. Оставил автомобила в Драгоман и после преминал границата с друга кола, без да му бъдат снети обяснения.

Дал е показания пред МВР на връщане от Сърбия в неделя следобед, отново през ГКПП „Калотина“.

Шефът на "Мотопфое": Ние и Владислав Горанов сме жертви на автомобилната мафия

Според шефа лизинговата компания, собственик на автомобила („Мотопфое“) Атанас Фурнаджиев – фирмата и Горанов били жертви на „автомобилната мафия“, защото колата била „клонирана“ - незаконна практика, при която идентификационните номера на рамата на краден автомобил се сменят, като се ползват данните на законно регистрирана идентична кола.

„Може ли всеки гражданин да се окаже с такъв проблем? Случвало се е“, каза Радулов. „Такива клонирани автомобили се ползват в Русия и в бившите държави от ОНД, особено в Грузия. Защо се прави това? Защото ако един луксозен автомобил струва 250 хиляди, купувачът го купува за 150 хил. На него му се казва по разговорен начин, че това е кола без роуминг – не трябва да излизаш с нея отвъд граница“.

„Такива коли са откраднати отнякъде, пренабити са им номерата (б.а. - номерът на рамата от колата на Горанов е пренабит на друг автомобил в Русия, който е незаконен). Пръст имат и местните служби, които регистрират автомобила, те вече разполагат с модерни уреди и трябва да проверяват. Просто някой е взел подкуп в Русия. Най-вероятно съответният гражданин не е бил много наясно, че колата е крадена, защото иначе не би я заявил. Трябва да се види дали е била застрахована“, добави още експертът по сигурност.

„Има и други въпроси, които могат да се задават към Горанов, свързани с напускането на ГКПП-то. Той би трябвало да даде кратко обяснение и да остави колата на съхранение на ГКПП-то. Съмнявам се, че никой не е искал това да се случи, а той си е тръгнал“, заяви Радулов.

Според него вътрешният министър Бойко Рашков бързо ще установи с проверка „кой полицай е бил на работа и защо се е случило така“.

Според Фурнаджиев автомобилът е бил закупен от „Мотопфое“ от Германия и е с „ясен произход“. Бил платен по банков път и лизингован на Горанов. Марката Toyota не е в портфолиото на "Мотопфое", тоест лизинговата компания е придобила колата специално, за да може да я отдаде под наем на бившия финансов министър.

В имуществената си декларация пред антикорупционната комисия КПКОНПИ Владислав Горанов не е декларирал собствеността на автомобил, нито задължение за изплащането му. Горанов е едноличен собственик на капитала и управител на фирма "Трилема Кансълтинг" ЕООД (основана през август 2020 г.), чийто предмет на дейност е консултантски услуги в областта на публичните и частните финанси - вероятно, въпреки думите на Фурнаджиев, договорът е с фирмата на Горанов.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL. 18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024