Николай Стайков: Петьо Петров - Еврото е жив, наоколо и ни гледа Снимка: © Скрийншот, bTV

Петьо Петров - Еврото е наоколо, жив, здрав и ни гледа. Това предположи в предаването "Лице в Лице" съоснователят на "Антикорупционния фонд" (АКФ) Николай Стайков.

"Като гледам действията и отношението, Петьо Петров е наоколо, продължава да се движи по неговия начин. Въпреки че изчезна преди година, вероятно е жив, здрав и в момента ни гледа. Можем да му помахаме“, каза Стайков.

Той добави още, че в момента се променят свидетелски показания, наказват се прокурори, които са нарушили спокойствието на бившия следовател и на всички магистрати, споменати около него.

Еврото беше уличен от бизнесмена Илия Златанов в това, че е отнел насилствено бизнеса му, след като той го е помолил за съдействие при разрешаването на 2-годишен спор за собствеността на заводите си за асансьори "Изамет".

Разказът на Златанов стана основа на разследването на АКФ, популярно като "Осемте джуджета", за което беше сезирана и прокуратурата още през 2020 г. Става дума за група за влияние в съдебната система. Бившият следовател изчезна малко преди да му бъде подвигнато обвинение и да бъде направен опит да бъде задържан. Оттогава следите му се губят.

Стайков коментира и неявяването на изслушване в парламента на административния ръководител на Софийска градска прокуратура (СГП) Илиана Кирилова. Тя трябваше да се яви в четвъртък пред специалната комисия, която разследва втора мрежа за влияние в съдебната власт - тази около убития Мартин Божанов - "Нотариуса".

„Нарастват въпросите към прокурор Кирилова, нейните заместници, към главния прокурор. Основният въпрос, който трябва да бъде зададен при публично изслушване, което според мен е причината тя да не се появи, е как се гарантира, че един редови прокурор, името му е Йордан Петров от Софийска градска прокуратура, ще разследва своите началници - градския прокурор на София, зам.-градския прокурор и главния прокурор. Има свидетелски показания, че те са обвързани със „Семейството“, както ги нарича Невена Зартова, бившият ръководите на Софийска районна прокуратура", заяви разследващият журналист.

По думите му "там изтичат имената на ръководството на цялата прокуратура".

"Същият редови прокурор внася обвинение срещу свой колега прокурор, защото е започнал разследване срещу Петьо Еврото – какво е посланието? По-добре да му закачат портрета на Петьо Еврото в прокуратурата и да кажат – „Този не се пипа“, допълни още Стайков.

Подчинените на Кирилова водят текущото разследване за разстрела на Божанов на 31 януари, но и старо дело по сигналите на съдия Владислава Цариградска и Цветко Лазаров за заплахите от обкръжението на Нотариуса спрямо тях като магистрати.

Наблюдаващ прокурор по двете производства е един и същи - Йордан Петров. Това е и обвинителят, който е преценил, че трябва да се прекрати делото за принуда, образувано срещу Петьо Петров-Еврото в последните дни от управлението на Иван Гешев като главен прокурор.

Мандатът на Илиана Кирилова съвпадна и с пълното мълчание на прокуратурата спрямо поредицата от разкрития на Антикорупционния фонд както за дейността на Божанов, така и на Петьо Петров.

"Виждам втърдяване на прокуратурата. Имаше позиция на Асоциацията на прокурорите, в която те казват - оставете ни на мира и оставете всякакви паралелни форми на разследване. Преди два дни имаше една годишна среща на Софийската градска прокуратура, след която възмутени прокурори, участвали в нея, ни казаха, че Кирилова е заявила, че „Антикорупционният фонд“ разпространява манипулирани записи", съобщи съоснователят на АКФ.

Николай Стайков обаче подчертава, че докато Мартин Божанов-Нотариуса беше жив, "никога не е казал, че това са манипулирани записи". Става дума за разследването, в което убитият вече мъж говори по случая със задържането на мъжа на Ивайла Бакалова - Веселин Денков.

"Той самият (Нотариуса) не е оспорвал автентичността им, а в момента градският прокурор на София публично отправя послание, което е важно – така тя влияе на текущото разследване“, категоричен е Стайков.

А всъщност мотивът на Кирилова да не се яви на изслушване в Народното събрание беше именно, че не може да говори по случаи, по които има следствена тайна.


Градският прокурор Илиана Кирилова не се яви на изслушване в комисията "Нотариуса"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024
Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024