Снимка: © Министерство на енергетиката

"България няма да бъде нито на студено, нито на тъмно, както служебният кабинет се опитва да се заиграва със страховете на хората," посочи бившият енергиен министър Александър Николов в интервю пред БНР.

Той коментира думите на настоящето правителство, че е заварило хаос и разруха в енергетиката и последвалото вчера твърдение на президента Румен Радев, че "докато има служебен кабинет, няма да има режим на тока":

"Енергетиката трябва да е много отвъд политическите боричкания, защото е секторът, който определя живота на цялото население - на абсолютно всеки гражданин, на цялата индустрия, всички бизнеси. Ако някой реши да го използва като формат на предизборна кампания, това е изключително грешно и, по моя лична преценка, е много вредно за обществото. Това показва културата на хората, които го практикуват," добави той.

Според него България е в по-изгодна позиция от останалите страни от Европейския съюз и добави, че енергийната криза е функция "в по-голяма степен от енергийната политика на Европа през последните 10 години, отколкото на войната на Русия в Украйна - тя катализира някои от ефектите."

Николов подчерта, че предимство за страната е това, че производството на електроенергия не зависи от природен газ: "Ние сме най-големият балансьор от Югоизточна Европа и на Западните Балкани от гледна точка на електроенергия. Това ни дава предимство, защото е възможно да се оформят споразумения, които да дадат възможност България да изнася електроенергия, а в замяна на това да получава природен газ."

Бившият министър на енергетиката е на мнение, че "очевидно вече дори за служебното правителство е доказано, че "Газпром" е несигурен доставчик".

"Това, което направиха с офертата, за която съдейства и Европейската комисия, не знам каква дефиниция да му сложа," продължи Александър Николов.

"Когато договорихме първите два танкера, те бяха реализирани като разтоварване в рамките на две седмици. Това, което бяхме направили, е до края на месец октомври всичко да е подсигурено, оставаха ноември и декември. Служебното правителство казва, че се е договорило с Турция за един слот, ние бяхме оставили един. Лесно 1+1 щеше да даде 2. Декември се провеждат търгове, капацитетът на Ревитуса също се увеличи, лесно можеше тогава да се реализира и третото карго. Останалите 4 карга щяха да са опция как да действа България след януари," обясни той ситуацията със слотовете.

Бившият министър призова ДАНС да разгледат много по-дълъг период за "Булгаргаз", а не само от април до юни, за да се разбере цялата картина в дружеството:

"Период, който обхваща и причините за намаляване на количествата от Азербайджан, кога, кой и дали е предоставил мълчалив отказ при запитване дали трябва да се намаляват тези количества, каква е комуникацията с "Газпром" по темата и прозрачни ли са търговете."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Прокуратурата поиска 15 г. затвор за Кристиан Николов, обвинен за смъртта на Милен Цветков

Държавното обвинение иска по-тежка присъда за обвиняемия за смъртта на Милен Цветков.

Русия иска да скрие вота на над 190 държави в ООН при осъждането на псевдореферендумите ѝ

Москва настоява за таен вот, за да "прикрие" съюзниците си

Николай Събев няма да е депутат, но остава "част от отбора на ПП"

"Политическият start-up вече е утвърдена партия, и аз съм спокоен за бъдещето й"

Двама в ГЕРБ, избрани с преференции, се отказаха в полза на Георг Георгиев

Изненадващ следизборен "листопад" в ГЕРБ Ловеч

Избори 2022: Имената на избраните депутати

Как изглежда междинната листа с избраните 240 народни представители

"Капитан Андреево" ще стане обект от националната сигурност

Напрежението в БАБХ вкара служебния кабинет в обяснителен режим

WSJ: Украйна вече получава повече танкове от бягащите руснаци, отколкото от Запада

Русия се оказа най-големият "доставчик" на тежко въоръжение