Николов: Няма да сме на тъмно или студено, служебният кабинет се заиграва със страховете на хората Снимка: © Министерство на енергетиката

"България няма да бъде нито на студено, нито на тъмно, както служебният кабинет се опитва да се заиграва със страховете на хората," посочи бившият енергиен министър Александър Николов в интервю пред БНР.

Той коментира думите на настоящето правителство, че е заварило хаос и разруха в енергетиката и последвалото вчера твърдение на президента Румен Радев, че "докато има служебен кабинет, няма да има режим на тока":

"Енергетиката трябва да е много отвъд политическите боричкания, защото е секторът, който определя живота на цялото население - на абсолютно всеки гражданин, на цялата индустрия, всички бизнеси. Ако някой реши да го използва като формат на предизборна кампания, това е изключително грешно и, по моя лична преценка, е много вредно за обществото. Това показва културата на хората, които го практикуват," добави той.

Според него България е в по-изгодна позиция от останалите страни от Европейския съюз и добави, че енергийната криза е функция "в по-голяма степен от енергийната политика на Европа през последните 10 години, отколкото на войната на Русия в Украйна - тя катализира някои от ефектите."

Николов подчерта, че предимство за страната е това, че производството на електроенергия не зависи от природен газ: "Ние сме най-големият балансьор от Югоизточна Европа и на Западните Балкани от гледна точка на електроенергия. Това ни дава предимство, защото е възможно да се оформят споразумения, които да дадат възможност България да изнася електроенергия, а в замяна на това да получава природен газ."

Бившият министър на енергетиката е на мнение, че "очевидно вече дори за служебното правителство е доказано, че "Газпром" е несигурен доставчик".

"Това, което направиха с офертата, за която съдейства и Европейската комисия, не знам каква дефиниция да му сложа," продължи Александър Николов.

"Когато договорихме първите два танкера, те бяха реализирани като разтоварване в рамките на две седмици. Това, което бяхме направили, е до края на месец октомври всичко да е подсигурено, оставаха ноември и декември. Служебното правителство казва, че се е договорило с Турция за един слот, ние бяхме оставили един. Лесно 1+1 щеше да даде 2. Декември се провеждат търгове, капацитетът на Ревитуса също се увеличи, лесно можеше тогава да се реализира и третото карго. Останалите 4 карга щяха да са опция как да действа България след януари," обясни той ситуацията със слотовете.

Бившият министър призова ДАНС да разгледат много по-дълъг период за "Булгаргаз", а не само от април до юни, за да се разбере цялата картина в дружеството:

"Период, който обхваща и причините за намаляване на количествата от Азербайджан, кога, кой и дали е предоставил мълчалив отказ при запитване дали трябва да се намаляват тези количества, каква е комуникацията с "Газпром" по темата и прозрачни ли са търговете."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бюджет 2024 мина на първо четене: най-важните параметри

До края на деня в петък се приемат предложения за второто гласуване

20:23 - 11.12.2023
Важно днес

Полша ще има нов премиер - Доналд Туск. Моравецки загуби вота на доверие

Това е триумфалното завръщане във вътрешната политика на 66-годишния Туск

18:50 - 11.12.2023
Важно днес

Алексей Навални е в неизвестност след преместване от затвора

Сътрудниците му нямат връзка с него от седмица

18:33 - 11.12.2023
Живот

Активисти зоват за бойкот на "Евровизия" заради участието на Израел

Критиките в онлайн пространството достигнаха такива размери, че се наложи Организацията на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU ) да публикува изявление

18:02 - 11.12.2023
Важно днес

IT секторът: 2024 г. ще е трудна за бизнеса, а държавата вдига данъци

Планираното увеличение на максималния осигурителен доход от 3400 на 3750 лв. доведе до напрежение в IT сектора

17:58 - 11.12.2023
Култура

Греди Асса разкрива величието на природата с новата си изложба в галерия "Ракурси"

"Край езерото" е най-новата изложба с живопис на големия български художник

17:27 - 11.12.2023
Кино и сериали

Дензъл Уошингтън в ролята на Ханибал? В Тунис видяха "историческа грешка"

Според недоволните изборът на Уошингтън е фалшификация на историята - пълководецът не е бил чернокож

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Бившият шеф "Съдържание" в Нова ТВ става програмен директор на bTV Media Group

Двете най-големи частни телевизии отново размениха мениджъри

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Русия отново атакува Киев с балистични ракети на фона на нова офанзива в Авдийвка

Русия извърши поредно нападение с ракети срещу Киев

15:49 - 11.12.2023