2-минутен клип в най-гледаното телевизионно време - рекламната пауза на Супербоул - е мечтата на всяка компания или популярна личност в Америка. 

Тя обаче създаде неприятен репутационен проблем за Брус Спрингстийн и за Jeep, които избраха легендарния музикант за свое рекламно лице. 

Видеото "The Middle" наистина заслужава внимание, защото посланието му е много по-дълбоко от комерсиалната цел. Клипът е призив към единство и преодоляване на острите политически конфликти от последните години.

Омразата, страховете, насилието са пресъздадени в метафората на опустяло градче в Канзас и неговата църква, изградена точно върху "центъра на САЩ". 

"Все по-трудно е да стигнем до Средата между "червените" и "сините", между служителя и гражданина, между нашата свобода и нашия страх. Страхът никога не е бил най-добрата ни черта. А колкото до свободата - тя не е притежание само на малцина облагодетелствани, тя принадлежи на всички нас. Тя ни свързва и имаме нужда от тази връзка. Нуждаем се от Средата. Просто трябва да си спомним, че почвата, на която сме стъпили, е нашата обща земя", казва Спрингстийн, докато шофира по студените празни улици с Jeep на фона на меланхолична музика.

Два дни след премиерата на рекламата в праймтайма, Jeep обяви, че ще я свали от излъчване по телевизията и в официалните си онлайн-канали. 

Причината: TMZ разкри, че главният й герой Брус Спрингстийн е бил арестуван за шофиране в нетрезво състояние и създаване на опасност за движението по пътя. 

Инцидентът се е случил още на 14 ноември 2020 г. в националния парк "Санди Хук" край Ню Джързи, но нито полицията и прокуратурата, нито Спрингстийн са обсъждали случилото се пред медиите.

До момента, в който The Boss не се оказа лице на Jeep.

На практика, това е единственият случай, в който музикантът се съгласява да се появи в рекламен клип.

Всички досегашни оферти са отхвърляни от него, а режисьорът на видеото Оливие Франсоа (главен маркетинг директор на Stellantis, собственици на бранда Jeep) e "преследвал" Спрингстийн с други идеи в продължение на десетилетие, без успех. 

Все пак концепцията на този клип се е харесала на Спрингстийн. Посланието за единството на нацията е колкото на Jeep, толкова и на самия него. Според Rolling Stone заснемането на видеото е отнело пет дни през януари 2021 г., т.е. случило се е два месеца след ареста за шофиране в нетрезво състояние. 

Според прокуратурата на Ню Джързи, 71-годишният музикант е съдействал на разследването. Очаква се той да се изправи пред съдия до няколко седмици. 

От първата реакция на автомобилния производител се разбира, че компанията не е подозирала за съдебните проблеми на Спрингстийн. 

Говорител на Jeep посочва, че "не би било редно да коментираме подробности по случай, за който само сме чели и не можем да обсъждаме по същество". 

"Но е редно да спрем временно рекламата от Супербоул, докато реалните факти бъдат изяснени. Посланието за общността и единството са валидни както винаги. Същото се отнася и за посланието, че смесването на пиене и шофиране никога не може да бъде оправдано", се казва в позицията. 

Брус Спрингстийн все още не е коментирал темата; рекламният клип продължава да стои на първа позиция в Twitter-профила му.

Самият той има имидж на човек, който не злоупотребява с алкохол или наркотици, а черпи енергията си от музиката и общуването с публиката. Неговият баща Дъглас Спрингстийн се е борил с алкохолна зависимост и депресия. 

Няколко седмици преди да се случи арестът, музикантът издаде последния си албум "Letter To You". На 20 януари той участва и в специалната програма по повод встъпването в длъжност на Джо Байдън и Камала Харис. 


 

От Боб Дилън до Травис Скот: Песните, които Барак Обама ни препоръчва

Reddit нанесе финален удар върху финансовия елит на САЩ с 5-секундна реклама на Супербоул

Рекламите на General Motors за Супербоул: Синът на Едуард Ножиците и подигравка с Норвегия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сашка Васева е в тежко състояние, близките ѝ откриха дарителска сметка

Нуждае се от спешна операция, за да възстанови зрението си и да пребори рака

Контузия спря "Златните момичета" от ансамбъла да участват на световното първенство

Това трябваше да е последното състезание на олимпийските шампионки

Евентуален следващ локдаун ще има само за неваксинираните

Зам.-министърът на здравеопазването даде подробности кога ще се прибегне до ново затваряне

Образователният министър Николай Денков стана академик

Той е сред първите 2% на най-влиятелните учени в света според Станфордския университет

Нови разкрития срещу Facebook: Не правят нищо против трафика на хора и заглушават опозицията

17 американски медии уличиха Зукърбърг в още злоупотреби

Сутрешни новини: Изтеглиха успешно кораба Vera Su; Над 5800 нови случая на Covid и 243 починали

Ердоган се отказа да гони посланици на 10 страни от Запада

Кои семейства имат право на помощи при деца на дистанционно обучение

Средномесечният доход на семейството трябва да е до 2925 лв при едно дете