Нинова не успя да изключи Кирил Добрев от БСП Снимка: © БСП

Опонентите на лидерката на БСП Корнелия Нинова - Кирил Добрев и Калоян Паргов, остават членове на партията. Това става ясно от решение на Върховния касационен съд (ВКС) от 21 декември.

Новината съобщи самият Добрев, който Нинова се опита да изключи от БСП след извънредно решение, взето "на подпис", срещу което той заведе дело. Съдът посочва, че налагането на мярката не е взето от упълномощения за това орган - Националният съвет на БСП, и така решението е взето в разред с правилника на партията.

"Преди една година, точно на този ден, бях изключен от БСП. Днес, на същия ден, получих последното съдебното решение, което окончателно утвърждава членството ми", написа Добрев в профила си във Facebook.

Това е второто решение на ВКС по този казус, след като през юли съдиите отмениха решение на Софийския градски съд и не допуснаха исканото от Нинова заличаване на Добрев и Паргов като членове на Националния съвет на партията. Впоследствие от левицата обжалваха това решение.

Кирил Добрев, който някога беше заместник на Нинова, а след това стана един от най-големите ѝ критици, беше изключен в края на декември 2021 г. с мотивите за негови „недопустими публични действия, които уронват обществения престиж на партията“. По-късно Калоян Паргов, който гласува срещу това решение, също беше наказан.

Заради "изключването" Добрев и Паргов не бяха допуснати да гласуват на едно от заседанията на партията. През октомври по същия казус прокуратурата обяви, че започва разследване заради незачитането на съдебните решения по случая и привика на разпит лидерката на БСП. В прокурорската проверка тогава Нинова видя опт за репресия и "задкулисно" участие.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024