Нинова спря командировките в БСП, за да няма игри с кворума при избора на Мария Габриел

Корнелия Нинова отхвърли вариант, при който БСП може да съучаства мълчаливо в избора на кабинет на Мария Габриел с първия мандат.

ГЕРБ не разполага с мнозинство без гласовете на социалистите, но има хипотетичен вариант Габриел да бъде избрана с помощта на ДПС и ИТН, ако поне петима души от опозицията не се регистрират в деня на гласуването на проектокабинет - т.е. да свалят кворума.

"Винаги преди такава ситуация се пускат всякакви интриги и манипулации. Първата беше, че вече сме се договорили с ГЕРБ и правителството е готово. Както виждате, това не е вярно. Сега втората интрига е, че наши депутати ще подкрепят, не знам как - или с отсъствие, или с излизане от зала... Категорично заявявам, че това няма как да стане", каза Корнелия Нинова.

Тя твърди, че са отменени планирани предварителни отпуски и служебни ангажименти в чужбина, за да може всички депутати от БСП да са в залата по време на евентуалното гласуване.

"Аз трябваше да бъда на официално събитие, на годишнина на германските социалдемократи по покана на г-н Шолц, но няма да отида", каза тя.

Само до преди 3 дни Нинова беше готова да пусне за вътрешнопартийно обсъждане варианта за участие на БСП във властта заедно с ГЕРБ - нещо, за което беше атакувана изпреварващо от Сергей Станишев.

В понеделник сутрин тя се срещна с Мария Габриел в Народното събрание за обсъждане на основните разминавания в двете партийни програми и разговорът им завърши именно с обещание за провеждане на допитването в БСП.

Следобед в същия ден (часове след пресконференцията на Иван Гешев и преките му обвинения срещу Бойко Борисов) обаче Нинова даде заден ход за подкрепа на първия мандат.

Засега тя оставя отворена врата за бъдещи преговори, но не с мандата на ГЕРБ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Таксита обикалят сградата на Столична община в протест срещу промените по Патриарха

Водачите на таксита не са доволни от закриването на таксиметрови стоянки в центъра на София

13:20 - 14.05.2024
Живот

Тейлър Суифт влезе и в църквата: Как свещеници в Германия опитват да привлекат младите

Oколо 1200 вярващи се събраха на специална литургия, за да се молят, докато слушат изпълнение на песни на ... Тейлър Суифт.

10:51 - 14.05.2024
Важно днес

България няма да изпълни последния критерий за еврозоната до юни, смята управителят на БНБ

Това означава, че страната е малко вероятно да стане член на еврозоната от 1 януари 2025 година

10:27 - 14.05.2024
Важно днес

С над 150 км/ч. е карал загиналият шофьор при тежката катастрофа в Пловдив

Това сочат изчисленията на инженерите от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“ към общината.

10:02 - 14.05.2024