Нинова се похвали, че БСП не е изпаднала от парламента: "Планът за убийството ни този път се провали" Снимка: © Булевард България

Лидерката на БСП Корнелия Нинова се похвали, че партията ѝ е успяла да влезе в парламента, въпреки "добре организирана и манипулативна кампания", зад която - според нея - стоят "Левицата" и областни управители, назначени от президента Румен Радев.

На брифинг пред журналисти тя коментира резултатите от изборите на 2 април, които наредиха партията на пета позиция с 8,94% от вота (или малко над 225 хил. гласа). Нинова заяви, че не е доволна от резултата в проценти, но в същото време изрази гордост от постигнатото, тъй като БСП влиза в парламента, а левият ѝ опонент - "Левицата" - остава под чертата.

"През цялото време се внушаваше, че БСП е приключила като партия. Е, планът за убийството на БСП този път се провали. Не за първи път се случва да ни се създава партия двойник в последните години. Този път тази гъба двойник беше "Левицата", каза Нинова.

По думите ѝ коалицията, в която влизат бивши кадри на социалистическата партия, е била "подплатена с много финанси" и дори е подкрепена от служебния кабинет. Лидерката каза, че разполага с доказателства как областни управители на Сливен и на Габрово, които са назначени от президента, са "притискали и манипулира хора от БСП да гласуват за "Левицата" (областните управители се назначават от Министерския съвет, който в случая е служебен и назначен от президента - б.а.).

"Това, за което бяха създадени, е не да влязат в парламента, а да вредят на БСП. И го постигнаха - част от тези 50 хил. гласа са гласове на БСП", подчерта Нинова по адрес на изборния резултат на коалицията, в която се бяха събрали Мая Манолова, Татяна Дончева, Румен Петков, Георги Кадиев, Валери Жаблянов и още бивши лица на БСП.

Формулата за правителство

Социалистическата партия все още не знае дали ще участва в евентуално бъдещо управление. Решение по този въпрос ще бъде взето след вътрешно допитване, което да изясни "как да се държи парламентарната група" - дали да е във властта или в опозиция, каза Нинова.

БСП ще даде думата за разговори за кабинет първо на победителя в изборите - ГЕРБ-СДС, а ако правителство с първия мандат не успее, ще разговаря и със завършилите на втора позиция - ПП-ДБ.

Въпреки по-ниския резултат, Нинова каза, че въпросът за смяната на ръководството на партията ѝ не е на дневен ред, тъй като само преди два месеца се проведе конгрес и "ако всеки месец се занимаваме със смяна на ръководството, няма да остане време за съществените въпроси". БСП ще работи за повишаване на резултата си, като предстои да направи вътрешен анализ по области.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024