Нинова вижда възможност за редовен кабинет, но е шокирана, че Радев не иска да съдейства Снимка: © Screenshot/БНТ

Лидерът на БСП Корнелия Нинова вижда възможност България да има редовно правителство, но е "шокирана", че между президента и партиите има разделителна линия. Това каза тя по време на брифинг в Хасково във връзка с консултациите за съставяне на кабинет, които държавният глава провежда вече близо месец.

Нинова определи срещата между Румен Радев и представителите на "Демократична България" (ДБ) като остра и агресивна. В понеделник президентът използва консултациите с партията, за да атакува позицията за бързо предоставяне на оръжие за Украйна.

"Днешните консултации с "Демократична България" бяха повече от остри, повече от агресивни. Отношението на президента към партиите, които го издигнахме и подкрепихме, вече е показателно във война и с нас, и с "Продължаваме промяната", и с ДБ. Това не е добре за страната. Президентът внася агресия и разделителни линии", каза лидерът на БСП, цитирана от БТА. (ДБ на последните избори имаше свой кандидат за президент - Лозан Панов, а на балотажа формацията не призова за подкрепа на който и да е от останалите претенденти - Румен Радев и кандидата на ГЕРБ Анастас Герджиков - б.р.)

Според Нинова партиите трябва да намерят пътя за съставянето на работещ парламент и правителство, а Радев предопределя съдбата им като обвързва даването на третия мандат с дата за изборите. По-рано държавният глава обясни, че умишлено забавя хода на процедурата по избор на ново правителство. Аргументите му са, че бързо връчване на мандатите ще доведе до бързото разпускане на 48-ото Народно събрание, което ще означава предсрочни избори през януари или февруари - период, който, според него, е неподходящ за избирателите, партиите и администрацията.

"Той предопределя отсега, че няма да има правителство, което не е негова работа. Негова работа е да връчва мандати. Той не желае да съдейства да има правителство", допълни Нинова.

Тя каза, че ако БСП получи третия мандат за съставяне на редовен кабинет, партията ще направи всичко възможно той да бъде изпълнен. Според Нинова именно чрез него може да бъде сформирано редовно правителство. От дни вероятността за съставяне на такова с мандата на ГЕРБ става все по-малка, след като миналата седмица премина под знака на конфликти заради гласуването на промени в Изборния кодекс, предложени от ГЕРБ, ДПС и БСП.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024
Важно днес

Наводненията в Дубай: Отменени полети и парализа по пътищата след най-тежките валежи за последните 75 г.

Валежите надхвърлят всичко, документирано от началото на събирането на данни през 1949 г.

15:31 - 17.04.2024