Вместо консултации за нов кабинет: Радев нападна остро ДБ заради военната помощ за Украйна Снимка: © Булевард България

Военната помощ за Украйна се оказа централната тема на публичната част от консултациите между Румен Радев и "Демократична България".

Докато Радев атакува ДБ заради позицията им в полза на бързо и съществено предоставяне на въоръжение на Киев, Христо Иванов поиска от президента да обясни защо не е свикал КСНС, ако смята, че подкрепата за Украйна щяла да вкара България във война.

"Фразата "Крим е руски" тежи на българската позиция", напомни Иванов, след като в продължение на 30 минути беше подлаган на натиск от страна на Радев.

"Анексирането на Крим е нарушение на международното право. Но откъде излитат руските самолети и ракети? От Крим. Не може да се пренебрегне този факт", репликира Румен Радев, който реши да се хвали с това, че всички специалисти по национална сигурност около него са "завършили американски академии", а "кохортата от експерти около вас са завършили съветски академии".

"Националната сигурност не търпи аматьорски интерпретации, изисква гаранции, а не лозунги, професионализъм, а не пустословие", обяви Радев по време на срещата.

Той цитира конкретно изказване на депутата от ДБ Ивайло Мирчев за това, че Нидерландия може да "подари" F-16 на България в замяна на изпращане на МиГ-29 за Украйна.

  • Тази възможност беше лансирана неофициално като план за бартер. Според военния министър Димитър Стоянов, засега страната няма намерения да дава самолети, но е готова да помага за обучението на пилоти за F-16.

Радев използва случая, за да обяви, че му е "трудно да си представи, че български народен представител може да роди подобни мисли, но те обясняват защо доверието в институциите се срива", и реши да търси отговорност от 8-месечното управление на кабинета "Петков" за забавената модернизация на армията.

Христо Иванов отхвърли неговите критики и коментира, че пасивната позиция на България спрямо руската агресия от години "обслужва интересите на Путин".

Иванов върна удара, като напомни на Радев за собствените му колебания по отношение на руския натиск върху Източна Европа.

"След 24 февруари трябва да застанем на една страна и не може повече да плашим хората с това, че ако заемем съюзническа позиция, това щяло да ни вкара във война", каза той.

  • "Всички елементи на превъоръжаването са политически процеси - тежат аргументите как носим нашата съюзническа отговорност. Никога не сме казвали "Първо даваме, после получаваме въоръжение". Лошото е, че поредица от правителства отказваха да са активни, затова се намеси парламентът", каза той.
  • "Ако вие твърдите, че подобно решение ще ни вкара във война, не считате ли, че ако имате такава информация, трябваше да свикате КСНС и да ни запознаете с тази информация?", попита Иванов.

Иванов критикува службите за сигурност, че на последното заседание на консултативния съвет по национална сигурност са прозвучали "нотки на успокоение, че няма да има война" - а само 10 дни по-късно Путин нападна Украйна.

Той обърна внимание, че текстовете в декларацията на Народното събрание са предварително съгласувани с Министерството на отбраната, оглавявано от бившия главен секретар на Радев.

Вероятността за съставяне на кабинет с мандат на ГЕРБ изглежда все по-слабо вероятна, след като цялата минала седмица мина под знака на конфликта за извънредните промени в Изборния кодекс.

ПП и ДБ вече дадоха да се разбере, че няма да подкрепят правителство на най-голямата парламентарна група и вместо това предлагат вариант за управление с кабинет на малцинството с втория мандат.

Христо Иванов заподозря в петък, че с координираните си действия по Изборния кодекс ГЕРБ, БСП и ДПС тестват общественото мнение за съставяне на широка коалиция.

  • Последни по ред в консултациите трябва да бъдат представителите на "Български възход" на Стефан Янев - бивш секретар по сигурност и отбрана на Румен Радев и двукратен бивш служебен премиер в негови правителства.
  • Президентът беше разкритикуван от БСП, че забавя умишлено хода на процедурата по избор на ново редовно правителство, докато преговорите за мнозинство всъщност не се провеждат.

Радев обясни мотивите си с това, че евентуално бързо разпускане на 48 Народно събрание би довело до организиране на предсрочни избори в края на януари или началото на февруари - неподходящ период и за избирателите, и за партиите, и за администрацията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Издирват още един млад мъж, изчезнал по време на "Сурва" в Перник

Това е трети случай на изчезване в рамките на седмица

15:51 - 29.01.2023

Той пак е тук: Джокович отново достигна върха в света на тениса

Джокович изравни Рафаел Надал по най-много отличия от Големия шлем в историята на мъжкия Тур

15:22 - 29.01.2023

ПП ще съдят Бойко Борисов заради твърдение относно продажбите на оръжие на Украйна

Задава се още едно дело от "Продължаваме промяната" за Борисов

14:39 - 29.01.2023

Louis Vuitton "нашари" световните забележителности като продължение на кампанията с Яйои Кусама

Активациите с най-продаваната жива художничка продължават

14:15 - 29.01.2023

Фандъкова заплаши „Трейс груп холд“ с глоба от 200 000 лв. заради счупено с чук жълто паве

Тя каза, че ще наложи санкции за увреждане на културна ценност

11:15 - 29.01.2023

БЛС застана зад личните лекари в искането им за по-висока потребителска такса

Според зам-председателя на съюза таксата не кореспондира с никакви обективни показатели и не е адаптирана към настоящето

10:33 - 29.01.2023