ПП и ДБ с условие: "Хартиената коалиция" оттегля Изборния кодекс и ще се върнем в залата Снимка: © Булевард България

ГЕРБ, БСП и ДПС да оттеглят проекта за изменения на Изборния кодекс с ликвидиране на машинния вот и връщане на хартиената бюлетина и "Продължаваме промяната" и "Демократична България" ще се върнат обратно в пленарната зала. Това условие поставиха двете партии, след като бойкотираха заседанието на Народното събрание заради среднощния "ремонт" за закона, организиран от т.нар. хартиена коалиция.

Второто предложение е да се структурира временна парламентарна комисия за промени в Изборния кодекс и в нея да се направи задълбочен анализ какво трябва да се поправи в изборния процес. Но и това минава първо през оттегляне на "среднощните безумия" на т.нар. хартиена коалиция. Комисията трябва да работи в рамките на 1 месец, изчисляват от ПП и ДБ.

"Защо Изборният кодекс им е най-големият приоритет, няма ли по-важни неща за българските граждани", попита съпредседателят на ПП Кирил Петков, припомняйки, че машините, с които досега се гласува, "не са на Мадуро, а са избрани от Бойко Борисов". По негово време бяха поръчани от държавата устройствата на "Смартматик" с доставчик "Сиела".

Петков си отговори защо: "Искат да подменят вота на гражданите, искат да върнат хартията и измамите с тях, искат да превърнат машините в принтери, искат да усложнят вота за българите в чужбина и да заличат Обществения съвет към ЦИК, защото ги критикува".

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов отвърна задочно на опита на Бойко Борисов от тази сутрин да призове за диалог с думите: "Предлага се диалог, но след като безумието беше доведено до точка на необратимост. Става дума за две важни ценности - доверието в изборния процес и доверието във възможността за законодателен процес в Народното събрание. Това доверие беше взривено".

По думите му не може да се говори за диалог, докато се променят изборни правила "все едно Вермахтът да мине през поле със зелки". Подходът на ГЕРБ, ДПС и БСП, по думите на Иванов, ще доведе до взрив, а не до доверие.

"Ако с призива за диалог е за да ни ползват за параванче и да направят същото, което правят и сега, ние няма да участваме", категоричен бе съпредседателят на ДБ.

Двете партии обявиха още, че проведат среща с представители на над 30 неправителствени организации, които имат експертиза и позиция във връзка с демократичните стандарти за провеждане на честни избори. Разговорът ще е днес в Народното събрание.

От 18,30 ч. е свикан и протест срещу действията на ГЕРБ, ДПС и БСП срещу връщането на хартиената бюлетина и заличаването на машинното гласуване, каквото по същество ще се извърши, ако предложенията на трите формации бъдат приети от Народното събрание.

Борисов: От хартиената бюлетина няма да се откажем. Искаме машини като в САЩ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Financial Times: Високи заплати и оневиняване на заподозрени - как Кремъл за попълва войската си

Нова вълна на мобилизация, обаче, изглежда е въпрос на време

11:54 - 24.05.2024
Живот

Ицо Хазарта: Нека те помоля да говорим български език

Изпълнителят пусна кратък клип по случай 24 май

11:12 - 24.05.2024
Важно днес

Загинали и ранени, след като сграда рухна до плажа в Палма де Майорка

Има опасения, че има още затрупани хора сред отломките

10:02 - 24.05.2024
Важно днес

САЩ наказват Грузия с визови ограничения заради спорния закон за чуждите агенти

САЩ налагат по-строга политика за издаване на визи за "съучастниците в подкопаването на демокрацията в Грузия"

09:31 - 24.05.2024
Важно днес

На 24 май празнуваме Деня на българската азбука, просвета и култура

България отбелязва празника с концерти и тържества в цялата страна

08:59 - 24.05.2024
Бизнес

IAB MIXX Awards 2024 оцени най-добрите дигитални маркетингови кампании през годината

Тази година над 70 заявки се съревноваваха на финала на IAB MIXX Awards Bulgaria 2024. Международното жури отличи най-добрите локални маркетингови кампании за изминалата година.

21:23 - 23.05.2024