ПП и ДБ с условие: "Хартиената коалиция" оттегля Изборния кодекс и ще се върнем в залата Снимка: © Булевард България

ГЕРБ, БСП и ДПС да оттеглят проекта за изменения на Изборния кодекс с ликвидиране на машинния вот и връщане на хартиената бюлетина и "Продължаваме промяната" и "Демократична България" ще се върнат обратно в пленарната зала. Това условие поставиха двете партии, след като бойкотираха заседанието на Народното събрание заради среднощния "ремонт" за закона, организиран от т.нар. хартиена коалиция.

Второто предложение е да се структурира временна парламентарна комисия за промени в Изборния кодекс и в нея да се направи задълбочен анализ какво трябва да се поправи в изборния процес. Но и това минава първо през оттегляне на "среднощните безумия" на т.нар. хартиена коалиция. Комисията трябва да работи в рамките на 1 месец, изчисляват от ПП и ДБ.

"Защо Изборният кодекс им е най-големият приоритет, няма ли по-важни неща за българските граждани", попита съпредседателят на ПП Кирил Петков, припомняйки, че машините, с които досега се гласува, "не са на Мадуро, а са избрани от Бойко Борисов". По негово време бяха поръчани от държавата устройствата на "Смартматик" с доставчик "Сиела".

Петков си отговори защо: "Искат да подменят вота на гражданите, искат да върнат хартията и измамите с тях, искат да превърнат машините в принтери, искат да усложнят вота за българите в чужбина и да заличат Обществения съвет към ЦИК, защото ги критикува".

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов отвърна задочно на опита на Бойко Борисов от тази сутрин да призове за диалог с думите: "Предлага се диалог, но след като безумието беше доведено до точка на необратимост. Става дума за две важни ценности - доверието в изборния процес и доверието във възможността за законодателен процес в Народното събрание. Това доверие беше взривено".

По думите му не може да се говори за диалог, докато се променят изборни правила "все едно Вермахтът да мине през поле със зелки". Подходът на ГЕРБ, ДПС и БСП, по думите на Иванов, ще доведе до взрив, а не до доверие.

"Ако с призива за диалог е за да ни ползват за параванче и да направят същото, което правят и сега, ние няма да участваме", категоричен бе съпредседателят на ДБ.

Двете партии обявиха още, че проведат среща с представители на над 30 неправителствени организации, които имат експертиза и позиция във връзка с демократичните стандарти за провеждане на честни избори. Разговорът ще е днес в Народното събрание.

От 18,30 ч. е свикан и протест срещу действията на ГЕРБ, ДПС и БСП срещу връщането на хартиената бюлетина и заличаването на машинното гласуване, каквото по същество ще се извърши, ако предложенията на трите формации бъдат приети от Народното събрание.

Борисов: От хартиената бюлетина няма да се откажем. Искаме машини като в САЩ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Резников запазва поста си на министър на отбраната на Украйна - засега

Украинският министър посрещна с германския си колега в Киев

20:16 - 07.02.2023

Джордж Клуни снима адаптация на френския шпионски сериал "Le Bureau des légendes"

Един от най-добрите френски сериали започва нов живот

17:07 - 07.02.2023

Джон Малкович като Мерелин Монро и Салвадор Дали в "Квадрат 500"

„Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията“ ще краси софийската галерия съвсем скоро

16:45 - 07.02.2023

Украйна назначи нов вътрешен министър и нов ръководител на СБУ

Кадровите смени в правителството на Украйна продължават

16:00 - 07.02.2023

Властта се изненада, че храните поскъпват с до 30% между склада и витрината

Служебният кабинет ще наблюдава, но няма да се меси в ценообразуването

15:43 - 07.02.2023

8 подаръка за Свети Валентин

Облечени в любов. Към себе си.

15:14 - 07.02.2023