ПП и ДБ с условие: "Хартиената коалиция" оттегля Изборния кодекс и ще се върнем в залата Снимка: © Булевард България

ГЕРБ, БСП и ДПС да оттеглят проекта за изменения на Изборния кодекс с ликвидиране на машинния вот и връщане на хартиената бюлетина и "Продължаваме промяната" и "Демократична България" ще се върнат обратно в пленарната зала. Това условие поставиха двете партии, след като бойкотираха заседанието на Народното събрание заради среднощния "ремонт" за закона, организиран от т.нар. хартиена коалиция.

Второто предложение е да се структурира временна парламентарна комисия за промени в Изборния кодекс и в нея да се направи задълбочен анализ какво трябва да се поправи в изборния процес. Но и това минава първо през оттегляне на "среднощните безумия" на т.нар. хартиена коалиция. Комисията трябва да работи в рамките на 1 месец, изчисляват от ПП и ДБ.

"Защо Изборният кодекс им е най-големият приоритет, няма ли по-важни неща за българските граждани", попита съпредседателят на ПП Кирил Петков, припомняйки, че машините, с които досега се гласува, "не са на Мадуро, а са избрани от Бойко Борисов". По негово време бяха поръчани от държавата устройствата на "Смартматик" с доставчик "Сиела".

Петков си отговори защо: "Искат да подменят вота на гражданите, искат да върнат хартията и измамите с тях, искат да превърнат машините в принтери, искат да усложнят вота за българите в чужбина и да заличат Обществения съвет към ЦИК, защото ги критикува".

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов отвърна задочно на опита на Бойко Борисов от тази сутрин да призове за диалог с думите: "Предлага се диалог, но след като безумието беше доведено до точка на необратимост. Става дума за две важни ценности - доверието в изборния процес и доверието във възможността за законодателен процес в Народното събрание. Това доверие беше взривено".

По думите му не може да се говори за диалог, докато се променят изборни правила "все едно Вермахтът да мине през поле със зелки". Подходът на ГЕРБ, ДПС и БСП, по думите на Иванов, ще доведе до взрив, а не до доверие.

"Ако с призива за диалог е за да ни ползват за параванче и да направят същото, което правят и сега, ние няма да участваме", категоричен бе съпредседателят на ДБ.

Двете партии обявиха още, че проведат среща с представители на над 30 неправителствени организации, които имат експертиза и позиция във връзка с демократичните стандарти за провеждане на честни избори. Разговорът ще е днес в Народното събрание.

От 18,30 ч. е свикан и протест срещу действията на ГЕРБ, ДПС и БСП срещу връщането на хартиената бюлетина и заличаването на машинното гласуване, каквото по същество ще се извърши, ако предложенията на трите формации бъдат приети от Народното събрание.

Борисов: От хартиената бюлетина няма да се откажем. Искаме машини като в САЩ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Млада България

Двете лица на Gen Z в България: Какво отличава тийновете от останалите младежи

Всичко е в полза на младите, но социалният и финансовият им статут са пречка

12:31 - 25.04.2024
Важно днес

И в СЕМ ще има ротация: Наплатанова и Велева поемат временно председателство (Обновена)

Габриела Наплатанова и Симона Велева са двете предложения за нов председател на СЕМ

11:04 - 25.04.2024
Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024
Важно днес

Цензура или скъп хонорар? За какво е последният медиен скандал в Италия

Италиански писател обвинява RAI и Джорджа Мелони, тя пусна спорната му реч във фейсбук

08:19 - 25.04.2024
Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024