Борисов: От хартиената бюлетина няма да се откажем. Искаме машини като в САЩ Снимка: © Getty

"Ние от хартиената бюлетина няма да се откажем. Няма да се откажем и от машинното гласуване. Искаме да въведем същите машини, каквито са в Щатите, Великобритания, Австралия. Нямаме доверие на машините на Мадуро (президентът на Венецуела, б.р.), със софтуера на Мадуро, който го прави президент всеки път. Нямаме им доверие". Това обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на свикан в последния момент брифинг в централата на партията.

За втори пореден ден Борисов говори публично, а темата са промените в Изборния кодекс. След безпрецедентното нощно заседание на правната комисия, на което законът бе изцяло пренаписан от ГЕРБ, БСП и ДПС, машинният вот бе практически ликвидиран, хартиената бюлетина върната, а Общественият съвет към ЦИК - закрит, лидерът на ГЕРБ първо вербално "отмени" половината поправки и призова депутатите си да не ги приемат.

Днес вече е гневен на отказа на ПП и ДБ да участват в пленарните заседания заради "погрома на демокрацията" (по думите на Кирил Петков - б.р.), който върши т.нар. "хартиена коалиция" и заплахите с протести. Новият му призив е "да се съберем и да говорим".

От хартиената бюлетина ГЕРБ няма да се откаже, защото това е ангажимент към избирателите, твърди Борисов. И настоя парламентът да се събере и да реши да се купят веднага машини като в САЩ. Малко по-късно за същото призова и Йордан Цонев от ДПС пред "Нова нюз".

"Водихме един дълъг разговор с колегите от СДС. Е, чудех се много, когато на правната комисия приехме предложенията на "Промяната" и на Кирил Петков за техния закон, а всъщност те са си търсили повод. Повод да счупят и последното работещо като институция в България Народно събрание", заяви лидерът на ГЕРБ за проваленото днес заседание.

От думите му се подразбра, че ако ПП и ДБ продължат с бойкота, и депутатите от ГЕРБ няма да влизат на заседания, "защото не може някой да им прави кворум, а те да взимат заплати" (Депутатите, които не се регистрират за заседание, не взимат заплата за деня според правилника на Народното събрание - б.р.)

И попита: "Какъв ви е проблемът, срещу кого протестирате - Народното събрание не работи, правителство няма".

"Искам да ви припомня 21-ва година, когато беше извършен точно такъв атентат срещу нас. На Разпети петък след 15-часово заседание в зала, сега е комисия, и залата може да промени всичко, което комисията е приела, приеха Изборния кодекс и сутринта осъмнахме с в Държавен вестник публикувано такова решение.", допълни той.

"Когато на първата политическа сила с кален ботуш мачкаха правото на хората да гласуват, тогава нямаше такива заглавия. Да, имаше драматизъм ненужен. Вчера, след като разговаряхме с избирателната комисия, ясно декларирахме, че ако влезе в зала този изборен кодекс, ГЕРБ и СДС ще оттеглят оставането на обществения съвет, оставането на район чужбина. Защото ако някой журналист си направи труда да провери какво значи "район чужбина" ще разбере, че не значи нищо.", каза още лидерът на ГЕРБ.

"Според мене те си търсят повод да излязат от парламента, да отидат на избори. Защото Апокалипсисът след тях е непоправим. И Кирил и Асен го знаят прекрасно това нещо. И "Да, България" го знаят, но са приели тактиката на мълчание.

Той призова ДБ и ПП да "направят усилия за връщане на здравия разум" и заплаши, че "в противен случай парламентът ще спре да работи".

"Ще ни привързват всеки ден с една или друга партия, за да мине продължението на бюджета, а те навънка да си правят веселба, това не е отговорност. Ние не сме инсталирали машини, които със стотици намирахме по складовете. Изписваше "Дневникът е подправен". Флашките ги разнасяха хората на Бойко Рашков, имало е хвърлени протоколи.", твърди още Борисов.

В четвъртък от "Продължаваме промяната" (ПП) и "Демократична България" (ДБ) обявиха, че няма да участват в заседанията, докато т.нар. хартиена коалиция не се откаже от промените в Изборния кодекс.

Днес за 18.30 е обявен протест срещу хартиената бюлетина. Той е организиран от ПП и ДБ. По този повод председателят на ДПС Мустафа Карадайъ отправи заплахи с "блокиране на цялата страна", ако 2000 души смятат да блокират София. "Когато говорят за блокажи на София, за саботажи, никой да не се съмнява, че можем да блокираме цяла България. Мисля, че никой не се съмнява, че ние можем да изкараме 20 000 срещу техните 2000", каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бориславова: Росен Желязков действа като пленник на Пеевски и Борисов

ПП-ДБ не изключват да управляват с ГЕРБ след изборите, но само при ясни условия и споразумение

08:23 - 26.04.2024
Важно днес

Журналисти облякоха черни дрехи в ефир в знак на протест срещу спорна реформа в Словакия

Журналистите на словашкия обществен оператор протестират срещу реформа, която създава опасения за свободата на медиите

07:55 - 26.04.2024
Важно днес

49-ото Народно събрание провежда последното си заседание

Днешното петъчното заседание на Народното събрание се очаква да бъде последното за този парламент

07:35 - 26.04.2024
Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

ЕП предупреждава за руска намеса на изборите в България и настоява за твърд отговор

Двама от българските социалисти в ЕП необичайно се включиха във вота

19:01 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024