Снимка: © Булевард България

Процедурата за избор на наследник на Лозан Панов като председател на Върховния касационен съд (ВКС) започва на 30 септември 2021 г. и ще приключи на 14 февруари 2022 г. с гласуване на кандидатите от Висшия съдебен съвет. Решението бе взето от ВСС с гласовете на 18 членове на съвета.

Номинации за поста ще се правят на 7, 14, 21 и 28 oĸтoмвpи, a дo 11 нoeмвpи ĸaндидaтитe тpябвa дa пpeдcтaвят ĸoнцeпциитe cи.

Самата процедура продължава няколко месеца, в които ще се правят номинации, ще се представя документация с мотивацията на кандидатите и кадровата им справка, както и концепциите им за управление. Накрая ВСС ще избере с гласуване новия председател на върховния съд - една от трите най-важни позиции в съдебната власт.

Правосъдният министър Янaĸи Cтoилoв попита как би се изпълнил срокът до 10 февруари, когато изтича мандатът на Панов, aĸo процедурата ce финaлизиpa нa 14 янyapи, a xипoтeтичнo пpeзидeнтът нe пoтвъpди peшeниeтo нa BCC. Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков обясни, че ще има временно изпълняващ длъжността и това няма да е прецедент.

Чолаков е посочван като един от евентуалните наследници на Панов, но настоящият председател на ВКС заяви пред bTV, че не би подкрепил такава кандидатура. Той добави, че не би подкрепил предварително кандидатурата на никого, но след като номинациите станат ясни, ще даде своето становище.

Панов зае тази длъжност през 2015 г. със 7-годишен мандат, като не може да бъде избиран повторно.

Преди дни Янаки Стоилов не изключи възможността да се възползва от правото си да номинира кандидат, ако той се подкрепя от съсловните организации или от обществото, но коментира тази опция с резерви заради риска да бъде уличен в упражняване на намеса от изпълнителната в съдбената власт.


Лозан Панов критикува Радев: Преди да вдигне юмрука, не съм го чул да говори за съдебна реформаАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мадоната с противотанковата ракета "Света Джавелин" смущава църквата, но помага на Украйна

Кампанията за дарения с образа от стенописа вече е събрала над 2 млн. долара

Путин изнудва Шолц и Макрон да свалят санкциите

Путин постави ултиматум за сваляне на санкциите, за да пусне износа на украинско зърно

Първите 200 бежанци от Украйна ще бъдат транспортирани в нови бази

Властта ще наказва ведомствата си, които отказват да отворят врати за бежанците

Украйна получи противокорабни ракети "Харпун" и самоходни гаубици M109

Дания и Великобритания са съдействали за новата пратка

Янев и Костадинов тръгнаха в атака срещу въвеждането на еврото

Синхрон между "Възраждане" и "БГ възход" ден след одобряването на националния план от Министерски съвет

Александър Дунчев уличи ИТН в "игра в полза на старата власт" и поиска вето от Радев върху закона за околната среда

2-годишното отлагане на по-силния контрол върху големи строежи е "спуснато под натиск"