Номинациите за нов председател на ВКС ще станат ясни на 28 октомври Снимка: © Булевард България

Процедурата за избор на наследник на Лозан Панов като председател на Върховния касационен съд (ВКС) започва на 30 септември 2021 г. и ще приключи на 14 февруари 2022 г. с гласуване на кандидатите от Висшия съдебен съвет. Решението бе взето от ВСС с гласовете на 18 членове на съвета.

Номинации за поста ще се правят на 7, 14, 21 и 28 oĸтoмвpи, a дo 11 нoeмвpи ĸaндидaтитe тpябвa дa пpeдcтaвят ĸoнцeпциитe cи.

Самата процедура продължава няколко месеца, в които ще се правят номинации, ще се представя документация с мотивацията на кандидатите и кадровата им справка, както и концепциите им за управление. Накрая ВСС ще избере с гласуване новия председател на върховния съд - една от трите най-важни позиции в съдебната власт.

Правосъдният министър Янaĸи Cтoилoв попита как би се изпълнил срокът до 10 февруари, когато изтича мандатът на Панов, aĸo процедурата ce финaлизиpa нa 14 янyapи, a xипoтeтичнo пpeзидeнтът нe пoтвъpди peшeниeтo нa BCC. Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков обясни, че ще има временно изпълняващ длъжността и това няма да е прецедент.

Чолаков е посочван като един от евентуалните наследници на Панов, но настоящият председател на ВКС заяви пред bTV, че не би подкрепил такава кандидатура. Той добави, че не би подкрепил предварително кандидатурата на никого, но след като номинациите станат ясни, ще даде своето становище.

Панов зае тази длъжност през 2015 г. със 7-годишен мандат, като не може да бъде избиран повторно.

Преди дни Янаки Стоилов не изключи възможността да се възползва от правото си да номинира кандидат, ако той се подкрепя от съсловните организации или от обществото, но коментира тази опция с резерви заради риска да бъде уличен в упражняване на намеса от изпълнителната в съдбената власт.


Лозан Панов критикува Радев: Преди да вдигне юмрука, не съм го чул да говори за съдебна реформаАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Записът е рязан и лепен, службите работят като компроматна машина

Атанас Атанасов попитад дали ДАНС ще провери подслушването в партийна централа

17:54 - 21.05.2024
Живот

Роклята на Кейт Бланшет породи спекулации за призив за солидарност с Палестина

Политическо послание ли е тоалетът на Кейт Бланшет на червения килим в Кан?

17:30 - 21.05.2024
Европейски дневници

Какви езици говори българинът? И колко различна е картината в ЕС

10% от българите определят и руския като важен за развитието им

16:43 - 21.05.2024
Важно днес

МОН компенсира зрелостниците с по 4 точки заради липсващи диаграми в матурата по български език

Всички зрелостници ще получат служебно по 4 точки заради проблем при отпечатването на някои от тестовете

15:30 - 21.05.2024