Снимка: © Булевард България

Процедурата за избор на наследник на Лозан Панов като председател на Върховния касационен съд (ВКС) започва на 30 септември 2021 г. и ще приключи на 14 февруари 2022 г. с гласуване на кандидатите от Висшия съдебен съвет. Решението бе взето от ВСС с гласовете на 18 членове на съвета.

Номинации за поста ще се правят на 7, 14, 21 и 28 oĸтoмвpи, a дo 11 нoeмвpи ĸaндидaтитe тpябвa дa пpeдcтaвят ĸoнцeпциитe cи.

Самата процедура продължава няколко месеца, в които ще се правят номинации, ще се представя документация с мотивацията на кандидатите и кадровата им справка, както и концепциите им за управление. Накрая ВСС ще избере с гласуване новия председател на върховния съд - една от трите най-важни позиции в съдебната власт. 

Правосъдният министър Янaĸи Cтoилoв попита как би се изпълнил срокът до 10 февруари, когато изтича мандатът на Панов, aĸo процедурата ce финaлизиpa нa 14 янyapи, a xипoтeтичнo пpeзидeнтът нe пoтвъpди peшeниeтo нa BCC. Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков обясни, че ще има временно изпълняващ длъжността и това няма да е прецедент.

Чолаков е посочван като един от евентуалните наследници на Панов, но настоящият председател на ВКС заяви пред bTV, че не би подкрепил такава кандидатура. Той добави, че не би подкрепил предварително кандидатурата на никого, но след като номинациите станат ясни, ще даде своето становище.

Панов зае тази длъжност през 2015 г. със 7-годишен мандат, като не може да бъде избиран повторно. 

Преди дни Янаки Стоилов не изключи възможността да се възползва от правото си да номинира кандидат, ако той се подкрепя от съсловните организации или от обществото, но коментира тази опция с резерви заради риска да бъде уличен в упражняване на намеса от изпълнителната в съдбената власт. 


Лозан Панов критикува Радев: Преди да вдигне юмрука, не съм го чул да говори за съдебна реформаАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Съдът отмени отказа на РИК да регистрира листата на "Демократична България" в Стара Загора

Обрат по казуса, който заплашваше ДБ да остане без гласове от 27 МИР

Какво е зеленият Covid-сертификат и как можем да го получим

Документът става задължителен за достъп до кина, ресторанти, молове и фитнеси

Covid-сертификатът става задължителен за ресторанти, кина и още обекти от 21 октомври

Работещите в лечебни заведенния и социални домове също трябва да представят сертификата

Съдиите от ВКС номинираха Галина Захарова за председател на съда

Тя е един от дългогодишните критици на кадровата политика на ВСС

"Че га буде" ли Лозан Панов?

С камера на село, или президентската кампания на върховния съдия

Вече има Viber бот за превенция на домашното насилие в България

"Силна" е разработен от фондация Future Perfect

Съдия Мирослава Тодорова, която критикуваше Борисов и ВСС, осъди България в Страсбург

Основната цел на санкциите срещу нея била да бъде сплашена заради критиките ѝ към ВСС и властта