Снимка: © Getty Images

Нощните заведения в София ще бъдат затворени за 2-седмичен срок, считано от неделя, 25 октомври. 

Решението е на общинския кризисен щаб, малко след като Йорданка Фандъкова анонсира намерението на Столична община да наложи по-строги мерки. 

Кметът на София ще предложи на висшите учебни заведения по тяхна преценка да минат на дистанционно обучение.

Заповедта на директора на Столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев:

"Взехме решение от утре, за срок от две седмици да бъдат затворени нощните заведения в града, като заедно с това отправяме препоръка към работодателите да могат да освободят за онлайн работа всички екипи, които имат възможност да работят от вкъщи. Университетите, там където има възможност, също да преминат на онлайн обучение", казва Фандъкова, цитирана от БНТ. 

"Втори път няма да търпим": Ресторантьорите се опълчиха срещу мерките на кметовете за Covid-19

Малко по-рано кметът предупреди, че мерките против Covid-19 в София ще бъдат затегнати. 

"Те трябва да бъдат ефективни, а не просто да се взимат. Първото място, към което се насочваме, са местата, където няма възможност за дистанция и маски. Това го направиха много градове в червената зона в България", каза тя. 

В четвъртък здравното министерство направи опит да преговаря с представителите на ресторантьорския бранш, но единственият компромис беше намаляването на капацитета на нощните клубове, дискотеки и пиано барове. В петък РЗИ-София направи и проверки за спазването на базовите мерки за безопасност в няколко от най-посещаваните заведения. 

Фандъкова посочи, че се обсъждат и по-строги мерки - включително вечерния час, който няколко страни в Европа (вкл. съседна Гърция) въведоха. 

Сигналът на "Гражданите": Когато болниците връщат Covid-пациенти

"Ако се окаже ефективна мярката с временното затваряне на нощните заведения, мисля, че вечерен час няма да е нужен. Всички познати мерки се обсъждат, от гледна точка на това дали имат ефект, за да намалим събирането на хората и то при спазване на дистанция", каза тя. 

Фандъкова посочи, че преди съображенията на ресторантьорите стои грижата за общественото здраве и способността на болниците да лекуват. 

Кметът на София обяви, че общината има правомощия да спре присъствените занятия в училищата за по-големите ученици, но засега не смята, че тази мярка е необходима. 

На въпрос защо властите упражняваха толкова строги мерки през пролетта, а спряха да следят за спазването на мерките и се колебаят при утежняването им независимо от видимия пик на новите инфекции, тя каза: "Не всички ще приемат по-строги мерки,  но има една разлика от пролетта - тогава не просто този вирус беше абсолютно непознат, но дори нямаше защитни облекла и маски; сега имаме всичко необходимо и много сериозен резерв". 

Кметът на Перник Станислав Владимиров (БСП) вече забрани работата на дискотеки, нощни барове, клубове и други нощни заведения за развлечения на закрито и открито. Няма да се провеждат и организирани масови мероприятия. Намалява се работното време на ресторантите и кафенетата до 22.00 ч.

В област Сливен също се забраняват посещенията в дискотеки и барове, както и груповите празненства, съобщиха от областната администрация. Издадена е заповед на областния управител Чавдар Божурски, която е за периода 24 октомври до 2 ноември. 

Колко дълго пациентът с Covid-19 може да разпространява заразата?Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Да уволниш 900 души с едно обаждане по Zoom: Скандалът с Better Mortgage

"Ако участвате в този разговор, значи сте част от злополучната група служители, които ще бъдат уволнени"

Велислав Минеков пред парламента за казуса с в. "Труд": Връщаме си откраднатата държава

"Защо нямаше извънредно заседание на Народното събрание, когато пред парламента биеха деца и журналисти по време на летните протести?", попита министърът

СЗО: Ваксините предпазват от варианта "Омикрон"

Първи съмнения, че щамът вече циркулира в България

Разговорът между Байдън и Путин: САЩ заплашиха с мерки заради Украйна, Русия не иска Киев в НАТО

Двамата лидери говориха 2 часа, а подробности дадоха съветниците им

Близо 2300 нови случая на Covid и над 100 починали за денонощие у нас

Поставени са още над 17 хиляди дози от ваксините

Пак проблеми с биографията на кандидат за министър от ИТН. Димитър Гърдев не е бил съветник в ЕП

Гърдев е бил не съветник, а асистент, и не в ЕП, а на Елена Йончева

Заподозрян за убийството на Джамал Кашоги е арестуван в Париж

Халид Алотаиби беше издирван заради екзекуцията на саудитския журналист и дисидент

Кирил Петков пред Der Spiegel: Ще прилагаме закона без милост

"Оттук нататък България вече няма да е безгласен партньор от най-крайната периферия на Европа"