Снимка: © Getty Images

Нощните заведения в София ще бъдат затворени за 2-седмичен срок, считано от неделя, 25 октомври.

Решението е на общинския кризисен щаб, малко след като Йорданка Фандъкова анонсира намерението на Столична община да наложи по-строги мерки.

Кметът на София ще предложи на висшите учебни заведения по тяхна преценка да минат на дистанционно обучение.

Заповедта на директора на Столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев:

"Взехме решение от утре, за срок от две седмици да бъдат затворени нощните заведения в града, като заедно с това отправяме препоръка към работодателите да могат да освободят за онлайн работа всички екипи, които имат възможност да работят от вкъщи. Университетите, там където има възможност, също да преминат на онлайн обучение", казва Фандъкова, цитирана от БНТ.

"Втори път няма да търпим": Ресторантьорите се опълчиха срещу мерките на кметовете за Covid-19

Малко по-рано кметът предупреди, че мерките против Covid-19 в София ще бъдат затегнати.

"Те трябва да бъдат ефективни, а не просто да се взимат. Първото място, към което се насочваме, са местата, където няма възможност за дистанция и маски. Това го направиха много градове в червената зона в България", каза тя.

В четвъртък здравното министерство направи опит да преговаря с представителите на ресторантьорския бранш, но единственият компромис беше намаляването на капацитета на нощните клубове, дискотеки и пиано барове. В петък РЗИ-София направи и проверки за спазването на базовите мерки за безопасност в няколко от най-посещаваните заведения.

Фандъкова посочи, че се обсъждат и по-строги мерки - включително вечерния час, който няколко страни в Европа (вкл. съседна Гърция) въведоха.

Сигналът на "Гражданите": Когато болниците връщат Covid-пациенти

"Ако се окаже ефективна мярката с временното затваряне на нощните заведения, мисля, че вечерен час няма да е нужен. Всички познати мерки се обсъждат, от гледна точка на това дали имат ефект, за да намалим събирането на хората и то при спазване на дистанция", каза тя.

Фандъкова посочи, че преди съображенията на ресторантьорите стои грижата за общественото здраве и способността на болниците да лекуват.

Кметът на София обяви, че общината има правомощия да спре присъствените занятия в училищата за по-големите ученици, но засега не смята, че тази мярка е необходима.

На въпрос защо властите упражняваха толкова строги мерки през пролетта, а спряха да следят за спазването на мерките и се колебаят при утежняването им независимо от видимия пик на новите инфекции, тя каза: "Не всички ще приемат по-строги мерки, но има една разлика от пролетта - тогава не просто този вирус беше абсолютно непознат, но дори нямаше защитни облекла и маски; сега имаме всичко необходимо и много сериозен резерв".

Кметът на Перник Станислав Владимиров (БСП) вече забрани работата на дискотеки, нощни барове, клубове и други нощни заведения за развлечения на закрито и открито. Няма да се провеждат и организирани масови мероприятия. Намалява се работното време на ресторантите и кафенетата до 22.00 ч.

В област Сливен също се забраняват посещенията в дискотеки и барове, както и груповите празненства, съобщиха от областната администрация. Издадена е заповед на областния управител Чавдар Божурски, която е за периода 24 октомври до 2 ноември.

Колко дълго пациентът с Covid-19 може да разпространява заразата?Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени

Франция започва разследване срещу бившия чешки премиер Бабиш за пране на пари

Проверката се фокусира върху начина, по който Бабиш е придобил недвижими имоти в Мужен чрез редица офшорни компании. 

Почина създателят на "Малкия Никола" Жан-Жак Семпе

Големият френски художник беше един от известните създатели на корици на New Yorker

Шрьодер съди Бундестага заради отнетите му привилегии

Бившият канцлер се бори да си върне издръжката от 400 000 евро

Мария Бакалова ще се снима в два нови холивудски филма

Единият филм е история между баща и дъщеря, а другият за съперничество между две компании

Пеевски заведе иск в САЩ за това, че е бил "неоснователно санкциониран"

Сред ответниците по делото са Джанет Йелън и Антъни Блинкен