Нов ден, нови прогнози от Велкова: Държавата не е фалирала и няма риск за валутния борд Снимка: © Screenshot/БНТ

Министърът на финансите Росица Велкова смекчи бюджетните си прогнози и отхвърли твърденията, че има риск от фалит на държавата или опасност от промяна на фиксирания курс на лева към еврото.

Новите уточнения Велкова направи в ефира на БНТ само ден след като тя твърдеше, че има такава възможност - макар и теоретична.

"Искам да уверя българските граждани, че държавата не е фалирала и няма риск. Няма риск и за валутния борд. При условие, че ние следваме една дългосрочна фискална политика, която е в рамките на 3%, тези рискове не са налице. Не може това да е фалирала държава при условия, че ние си плащаме редовно бюджетните плащания, задълженията, пенсиите", каза тя.

Дори след плащането на 3 млрд. лв. по падеж на държавен дълг в края на март, фискалният резерв ще остане около 10 млрд. лв., каза Велкова. Тя обаче продължи да обяснява, че "ако дефицитът е прекалено голям", през септември можело да има проблем с тегленето на дълг - въпреки че в собствената ѝ бюджетна прогноза се посочва, че дефицитът до 3% е възможен, без да се замразяват пенсиите и минималната работна заплата, и като се предвиди и допълнително 10% увеличение на заплатите за част от бюджетните служители.

Сценариите за развитието на финансите през 2023 г и евентуален фалит станаха ясни от извадки от доклад на Министерстово на финансите (МФ), които бяха разпространени от "24 часа" и "Труд". По думите на Велкова, цитатите от документа са били извадени от контекст.

В него били включени два сценария.

"Единият е, ако продължим с тези политики, които са по действащото законодателство както в приходната, така и в разходната част, дефицитите за четирите години - от 2023 до 2026 г. ще се движат в диапазона между 6-7%, което са твърде високи дефицити за такъв дълъг период, който трябва да представим пред ЕК и в Народното събрание. Тогава ще настъпят тези “черни” сценарии, които бяха извадени извън контекста на доклада. Затова ние - министрите, се обединихме да разработваме тригодишната прогноза и проекта за закон за следващата година с дефицит от 3%", уточни тя, цитирана от БНТ.

Велкова отрече, че служебният кабинет се опитва да прави внушения по време на предизборната кампания и обясни, че МФ не цели да "изпраща послания към политическите партии".

"Моментът е дотолкова съобразен с предизборната кампания, че съгласно удължения закон за бюджета до края на април трябва да бъде внесен проект на закон за държавния бюджет за 2023 г. В Брюксел трябва да бъде изпратена 3-годишна бюджетна прогноза за 2024 - 2026 г. С оглед на внасянето на този проектозакон трябва да се поставят на обществено обсъждане данъчните закони", каза тя.

Велкова нарече "спекулации" твърденията на Асен Василев, че НАП изостава нарочно със събирането на ДДС от началото на годината, което той обясняваше с евентуален чадър над големи компании.

Според нея в първите два месеца на годината вече има над 500 млн. лв. събрани от ДДС, а приходните агенции "работят много добре".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев смени служебния министър на външните работи с Даниел Митов след закана от Борисов

Предложението е мястото му да заеме Даниел Митов

22:15 - 15.04.2024
Важно днес

Живко Коцев е призован в антикорупционната комисия за повдигане на обвинение

Бившият главен секретар на МВР е извикан в петък, но ще се яви в сряда

21:10 - 15.04.2024
Важно днес

"Продължаваме промяната" не вижда възможност за преговори с ГЕРБ след вота

Партията очаква компроматна война по време на кампанията

19:53 - 15.04.2024
Важно днес

Борисов издигна Фандъкова "на първо място като депутат за изборите" (Обновена)

Борисов обяви решението в присъствието на бившия кмет на София

18:40 - 15.04.2024
Важно днес

"Зелено движение" напуска ПП-ДБ, отива на избори "в друг формат"

От ноември 2023 г. съпредседатели на "Зелено движение" са Тома Белев и Даниела Божилова, която е и настоящ депутат.

16:20 - 15.04.2024
Важно днес

Докато руският Орск е под вода, семейството на кмета си купува имоти в Дубай

Ново разследване на Фонда на Навални разкри съмнения за корупция в тежко пострадалия град

15:30 - 15.04.2024
Важно днес

Китайската Temu се изправя пред по-строги регулации в Европейския съюз

Temu обяви около 75 милиона средномесечни активни потребители в ЕС

14:16 - 15.04.2024