Нов ход на ИТН срещу ваксините за Covid-19 с промяна в Закона за здравето Снимка: © Булевард България

Тошко Йорданов и още петима депутати от "Има такъв народ" са внесли поправка в Закона за здравето, която засяга ваксинирането срещу Covid-19 по време на пандемията.

Предложението гласи, че имунизацията срещу коронавирусна инфекция е изключена от действието на чл. 59 от Закона за здравето.

В него се дава право на министъра на здравеопазването при възникване на извънредна епидемична обстановка или при регистиран значителен спад на имунизационното покритие да разпореди задължителни имунизации и реимунизации за определени групи от населението или с препарати, които не са включени в имунизационния календар. Текстът на този член същестува още от приемането на Закона за здравето от 2004 г. и не е променян от 2010 г. насам.

Сега от ИТН предлагат да се запише изрично, че той не може да се прилага по отношение на Covid-ваксините.

В предложението им за нова алинея към чл. 59 е записано още, че "имунизацията срещу Covid-19 е препоръчителна и има изцяло доброволен характер" - формулировка, която е записана и в заповедта на здравния министър, с която се даде начало на имунизационната кампания в края на 2020 г.

Мотивите на вносителите са, че промяната в закона трябва да "потвърди на законово ниво доброволния характер на имунизацията срещу Covid-19, за да бъдат защитени адекватно правата на българските граждани".

Депутатите от ИТН пишат още, че четирите разрешени в ЕС ваксини са "един нов и ненапълно проучен медицински продукт", заради което може да се прилагат единствено доброволно.

В мотивите е включено и твърдението, че "ред експерти предупреждават за възможността от активиране на автоимунни и ракови заболявания", което не е подкрепено с каквито и да е източници.

Според Йорданов и колегите му - предложената от тях формулировка отговаря на конституцията и на "редица международни актове", като е "в синхрон с базисните принципи на морала и справедливостта, които са основополагащи за едно нормално и демократично общество".

Проектът е подписан от Йорданов, Радостин Василев, Станислав Балабанов, Филип Станев, Ивайло Вълчев и Павела Митова. Депутатът Андрей Чорбанов не присъства сред вносителите.

Това е поредната инициатива на ИТН, в която масовата ваксинационна кампания се поставя под съмнение с необосновани твърдения за предполагаеми вреди от препаратите.

Само преди няколко седмици лидерът на ИТН Слави Трифонов даде напълно противоречиво послание към публиката, като обяви, че лично той е избрал да се ваксинира и че "да флиртуваш с антиваксърите е като да си играеш със смъртта".


Гърция разследва съмнителни сертификати за ваксинация, издадени в България


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024
Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024