Нов ход на ИТН срещу ваксините за Covid-19 с промяна в Закона за здравето Снимка: © Булевард България

Тошко Йорданов и още петима депутати от "Има такъв народ" са внесли поправка в Закона за здравето, която засяга ваксинирането срещу Covid-19 по време на пандемията.

Предложението гласи, че имунизацията срещу коронавирусна инфекция е изключена от действието на чл. 59 от Закона за здравето.

В него се дава право на министъра на здравеопазването при възникване на извънредна епидемична обстановка или при регистиран значителен спад на имунизационното покритие да разпореди задължителни имунизации и реимунизации за определени групи от населението или с препарати, които не са включени в имунизационния календар. Текстът на този член същестува още от приемането на Закона за здравето от 2004 г. и не е променян от 2010 г. насам.

Сега от ИТН предлагат да се запише изрично, че той не може да се прилага по отношение на Covid-ваксините.

В предложението им за нова алинея към чл. 59 е записано още, че "имунизацията срещу Covid-19 е препоръчителна и има изцяло доброволен характер" - формулировка, която е записана и в заповедта на здравния министър, с която се даде начало на имунизационната кампания в края на 2020 г.

Мотивите на вносителите са, че промяната в закона трябва да "потвърди на законово ниво доброволния характер на имунизацията срещу Covid-19, за да бъдат защитени адекватно правата на българските граждани".

Депутатите от ИТН пишат още, че четирите разрешени в ЕС ваксини са "един нов и ненапълно проучен медицински продукт", заради което може да се прилагат единствено доброволно.

В мотивите е включено и твърдението, че "ред експерти предупреждават за възможността от активиране на автоимунни и ракови заболявания", което не е подкрепено с каквито и да е източници.

Според Йорданов и колегите му - предложената от тях формулировка отговаря на конституцията и на "редица международни актове", като е "в синхрон с базисните принципи на морала и справедливостта, които са основополагащи за едно нормално и демократично общество".

Проектът е подписан от Йорданов, Радостин Василев, Станислав Балабанов, Филип Станев, Ивайло Вълчев и Павела Митова. Депутатът Андрей Чорбанов не присъства сред вносителите.

Това е поредната инициатива на ИТН, в която масовата ваксинационна кампания се поставя под съмнение с необосновани твърдения за предполагаеми вреди от препаратите.

Само преди няколко седмици лидерът на ИТН Слави Трифонов даде напълно противоречиво послание към публиката, като обяви, че лично той е избрал да се ваксинира и че "да флиртуваш с антиваксърите е като да си играеш със смъртта".


Гърция разследва съмнителни сертификати за ваксинация, издадени в България


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Рубли и копейки провалиха PR-кампания на канцлера на Австрия

"Патриотично" послание на Карл Нехамер се оказа илюстрирано с руска валута

17:41 - 27.09.2023

Васил Гюров и Мартин Заимов повеждат алтернативна листа за СОС

Кандидатите ще ползват регистрацията на "Обединени земеделци"

16:58 - 27.09.2023

ДАНС ще проверява как Руската църква е прехвърлена на посолството

Ще се проверява и защо е спрян достъпът на вярващите до храма

16:28 - 27.09.2023

Първият трейлър на филма за Гунди: Истинската история на легендарния футболист

Павел Иванов и Александра Свиленова влизат в главните роли на новия филм

15:53 - 27.09.2023

БНТ влезе в конфликт с авторите на сериалите "Денят на бащата" и "Войната на буквите"

Сценаристите обвиняват Кошлуков, че блокира световното им разпространение

15:31 - 27.09.2023

Държавата окончателно се отказа от проекта за батерии за 1,5 млрд. лв.

Общо 18 проекта губят финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост

14:42 - 27.09.2023