Снимка: © Getty Images

На пътя край с. Боснек е имало парчета от скъсана гума след фаталната катастрофа с туристи от Северна Македония. Това разказа Илия Николов пред bTV – той работи на обект, намиращ се на 500 метра от мястото на инцидента и заедно с двама свои колеги е сред първите, които опитват да помогнат в ситуацията с горящия автобус.

„Чувам един гръм, но не успях да разбера какво беше. Не беше експлозия, някакъв гръм. Слизаме надолу, в посока Кулата, и гледаме, че до мантинелата нещо гори. Гореше леко, но след това постепенно започна да се усилва огънят отзад“, разказа той за инцидента, при който загинаха 45 души.

„Гореше и предната част, но големият огън беше отзад. Гърмът беше от нещо спукано. Надолу видяхме парчета от гума, видяхме разкъсана гума на асфалта. Почувствах някаква миризма, но не знам каква“, обясни Николов.

Частта с огъня от разказа му е в противоречие с този на Васко Пиргов – секретарят на областния съвет за сигурност на Перник, който е пристигнал на мястото на трагедията заедно с първите пожарникари и полицаи. Според Пиргов автобусът горял отпред, а отзад стъклото било разбито и оттам излезли 7-те оцелели.

„Доближихме автобуса, искахме да помогнем, но не успяхме“, каза Илия Николов. „Чувахме крясъци. После видях, че в лявото платно има хора, които вече са излезли от автобуса и викат. Не видях как са излезли. Ние се доближихме максимално, но температурата беше много висока, нямаше как да се помогне“.

Охранителят от обекта, на който той работи, е подал сигнал и полицията се е отзовала 17-18 минути по-късно (след 2 ч. във вторник). Николов и още един негов колега са дали показания, а днес предстои да бъде разпитан и охранителят.

Според разказа на Васко Пиргов от вторник шофьорът е загубил ориентация и е объркал дясната лента с отбивка, на която имало чешма. В последния момент завил наляво, но предната дясна гума се ударила в бордюра, който разделя платното от отбивката.

Според свидетелските показания е имало спукана гума и е възможно този „гръм“ да е от нея.

Във вторник заместник-главният прокурор Борислав Сарафов заяви, че е имало "взрив", но предстои да се уточни от какво е причинен. Васко Пиргов разказа, че е имало туби с дизел в автобуса, които са се запалили. Туби е имало и според репортера на bTV Мариета Николаева, която се позовава на свои източници.

Главният прокурор Иван Гешев възложи разследването на тежкия инцидент на Националната следствена служба. То продължава, а участъкът вече е отворен в посока София.


Фаталният автобус е бил без лиценз за международен превоз, отнемат разрешителното на компанията

Видео от мястото на фаталния инцидент на "Струма": Липсва ясно обозначена маркировка


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Жестоко убийство на съпругата на координатора на ГЕРБ в Русе, двама мъже са обвинени

Извършителите са признали за убийството на шефката на аптеки Еранухи Пехливанян

Радев и Йотова полагат клетва и започват втория си мандат

Президентът ще се обърне към нацията от трибуната на Народното събрание

Пореден случай на агресия срещу медици, Сербезова призова за "уважение, а не терор"

Мъж е задържан, след като нахлу в Covid-отделение в Русе и се спречка с лекари

Лена Бориславова: Прокуратурата забравя, че власт власт възпира

"КПКОНПИ няма да е едноличен, а колективен орган"

След уволнението в "Автомагистрали": "Задкулисието се връща през задния вход"

Десислава Христова уличи новия шеф на АПИ във връзка с проблемна фирма от "инхаус" поръчките

Microsoft купува създателите на Call of Duty и World of Warcraft за $69 млрд.

Това е най-голямата сделка по придобиване в историята на Microsoft