Нов участник в “Игра на паркинги”: какво се случва на Калотина Снимка: © Булевард България

WC, FREE SHOP, банкомат, фургон за издаване на винетки, бензиностанция, а отскоро и тир паркинг.

Звучи логично и удобно за зоната за отдих преди ГКПП "Калотина".

Само че паркингът е разположен от другата страна на движението по магистралата към Сърбия.

Табели няма, а таксите за паркинга се събират от “касиера” на тоалетната. “Тука е така” или нов участник в “Игра на паркинги”?

ГКПП Калотина е ключов пропускателен пункт на главния шосеен път и железопътната линия от Западна Европа през Истанбул за Азия. В началото на 2023 година Европейската комисия отпусна на България 183 милиона евро за изграждане на aвтoмaгиcтpaлa "Eвpoпa" в yчacтъĸa, ĸoйтo cвъpзвa граничния пункт и Oĸoлoвpъcтния път нa Coфия.

Отсечката от пункта до Драгоман беше пусната в движение през октомври 2023 г.

Инфраструктурата обаче е крайно неуредена. Не само че няма предвидена зона за отдих и система за управление на опашките от чакащи тирове, но целият район преди навлизане в граничната зона изглежда недовършен, неуреден, “хубав, но не готов”.

"Булевард България" получи сигнал за това, че за да влязат в частния паркинг, шофьорите на тирове са принудени да правят опасен завой през насрещното платно. Проверихме на място.

ГКПП Калотина, инфраструктута и началото на АМ "Европа"

Зародиш на паркинг - временно неуредено или умишлено бездействие

Година след края на строежа на АМ "Европа" все повече започва да изглежда, че бездействието от страна на държавата е умишлено, а целта е ГКПП Калотина да се включи в познатата вече като “игра на паркинги” схема за събиране на такси в касите на “наши” фирми от принудените да чакат на границата.

Мантинелата на магистралата между двете пътни платна е прекъсната на около 30 метра преди входа към граничната зона. Там тировете се престрояват в лява лента, за да направят завой. Пресичат насрещното платно, за да влязат в паркинг, който не е обозначен и изглежда незавършен.

ГКПП Калотина - опасен завой в насрещното платно, тир паркинг

На 15 метра от опасното “кръстовище” е сложен знак за ограничение на скоростта - 10 км/ч, от който вероятно се очаква да е достатъчен за елиминиране на опасността.

За да излязат тировете от паркинга и да се включат отново в движението в посока Сърбия, те за втори път трябва да пресекат насрещното движение на започващата от там магистрала.

На въпрос от "Булевард България" за организацията на движението на новата магистрала, от ОДМВР София отговориха, че от страна на МВР се предприемат своевременни действия за недопускане създаването на задръствания и предпоставки за ПТП.
"В случай на образувана колона от товарни автомобили, същите се отбиват в най-крайната пътна лента на пътното платно, като в непосредствена близост след последния товарен автомобил участъкът се сигнализира с подвижна сигнализационна количка."

Освен опасните маневри шофьорите трябва с питане да се ориентират къде, как и колко се плаща.

Оказва се, че парите за недооформения все още паркинг се събират от касиера на тоалетната. Таксата е 10 лв. - “няма такава цена”, хвали си я ковчежникът.

До 5-и август "в сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР-София не е постъпвала официална информация, касаеща кога и къде ще бъде изграден буферен паркинг за престой на товарни автомобили."

ГКПП Калотина

От Община Драгоман твърдят, че в зоната, в която е полуизграден паркингът не е издавано разрешение за строеж от 2023 година до 14 август 2024 г., когато получихме техните отговори.

Местният бизнесмен, свързан с Братовчеда Ради

Тир паркингът работи неясно откога, не е отбелязан на картата. Разположен е на терен, който се увеличава, накъдето успее да присъедини допълнителна площ и не е обозначен с табела.

Жители на Калотина, пожелали анонимност, твърдят, че човекът, който изкупува земите около въпросния имот, е бизнесменът от Сливница Даниел Тодоров Петров. Цената, на която изкупува земята е 5 евро на кв. м., място за договорки няма, а хората се страхуват да му откажат, защото "има силен гръб".

Справки в Имотния регистър и Агенцията по кадастър потвърждават, че Петров е придобил в края на 2023 година поземлен имот - нива на място, до което сега расте паркингът.

Кадастрална и сателитна карта - имот краг ГКПП Калотина

В Търговския регистър справката показва, че Петров е управител на осем фирми. В седем от тях той е съдружник с Радослав Иванов, познат като "Братовчеда Ради", близък родственик на Бойко Борисов.

Една от тези фирми управлява тир паркинга край Драгоман. В него има и казино “Princess” - същото, за което се вижда рекламен билборд на терена край зараждащия се на Калотина нов паркинг за камиони.

Името на Радослав Иванов влезе в медийния оборот за първи път заради Елена Йончева. През 2019 г., в периода, в който все още беше депутатка от БСП, тя прати сигнал до прокуратурата срещу него. Тогава тя твърдеше, че има съмнения за престъпления със замени на общински имоти в София от мандата на Борисов като кмет.

Бойко Борисов така и не обясни какви са връзките му с Иванов: "С единия братовчед не съм се виждал от 40 години. С другите братовчеди не си бяхме говорили от 30 години. Двама от тях съм ги бил и затова не си говорим, въпреки че живеят в Банкя. Аз не си говоря с тях - те ли ще ми управляват бизнеса?"

До момента няма информация дали прокуратурата е работила по сигналите за "Братовчеда Ради" за изминалите 5 години и до какви изводи е стигнала.

От 2018 г. Радослав Иванов е едноличен собственик на "Ипон 1", охранителната фирма на Бойко Борисов от периода преди да стане главен секретар на МВР. Десет години по-рано Иванов придобива дела на Цветелина Бориславова в "Ипон 1". Фирмата е известна както с връзките си с Борисов, така и с охраната на знакови имоти, свързани с Делян Пеевски, като централата на фалиралата "Лафка" и складове на "Булгартабак".

Позната схема от Капитан Андреево, Дунав мост и Дунав мост-2

Да се управлява буферен паркинг в гранична зона от частна фирма не е нито незаконно, нито противоречиво на логиката.

Проблемът е, че бездействието на държавата води до създаването на частен монопол на всеки вход и изход на България.

Това не би било възможно, ако беше предвидена задължителната за една гранична зона инфраструктура, която държавата да отдаде на концесия с прозрачен конкурс и ясни критерии.

Схемата на Калотина много наподобява частния буферен паркинг на Дунав мост-2 край Видин, където шофьорите на тежкотоварни камиони са принудени да спират и да плащат такса за престой, дори да пътуват на кратки разстояния.

Как "Здрави момчета с черни тениски" контролират движението на Дунав мост-2

В разследването „Игра на паркинги: Завладяването на "Дунав мост“, Антикорупционният фонд разказа през октомври 2023 година и как десетки милиони левове за такси за паркинги, санитарни пунктове и лаборатории на границата край Русе се насочват удобно към частна фирма.

Антикорупционен фонд дунав мост Как схемата "Капитан Андреево" се прехвърля и към "Дунав мост", разказва Антикорупционният фонд

Полузаконните схеми се бетонират по модела на "завладяната" от частна компания граница на "Капитан Андреево", където фирма, свързвана с Таки, беше придобила правото да управлява лабораторията за фито-санитарен контрол повече от 10 години. Опитът за прекратяване на частния монопол там през 2022 г. беше един от поводите за падането на кабинета на Кирил Петков.

Битката срещу монопола на "Евролаб" в ГКПП "Капитан Андреево" забуксува в съда

Учебникарски пример за кръговрата на корупцията

Моделите на канализиране на паричните потоци в четирите най-големи гранични пунктове в България са учебникарски пример за това как работи корупцията:

  • Първо държавата отсъства при планирането на инфраструктурата.
  • Службите стоят с широко затворени очи, когато “наша” фирма започва да се намества полузаконно в отворилата се пазарна ниша.
  • Местната власт предлага удобни решения на предприемчивия частник, за да урегулира създалите се от неуредиците правни проблеми.
  • Схемата се узаконява и бетонира, на фона на съмнения за отчисления в черни каси.

Не искаш да навлезеш в насрещното движение и да платиш на касиера на тоалетната за неуреден частен паркинг? ОК, отбий край мантинелата и чакай без ред и нормални услуги на магистралата.

Не искаш да си продадеш имота си на безценица на някой местен бизнесмен? ОК, общината ще му го узакони с трима свидетели или ще му даде някой общ.

Опашките са километрични, няма знаци и табели, маркировката е опасна, липсват услуги, мръсно е, грозно е и ни се предлага за европейско.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Кино и сериали

Изживейте магията на Хогуортс със специалната селекция „Перон 9¾“ в EON Видеотека

Всички филми за Хари Потър и Фантастични животни – от първото писмо до Хогуортс до последната битка за съдбата на магьосническия свят.

16:36 - 18.09.2024
Бизнес

Лихвите по депозити достигнаха 3,5% в приложението на tbi bank

Инфлацията вече не "яде" спестяванията

14:13 - 18.09.2024