"Нова Броудкастинг Груп" поиска да купи Канал 3 и три радиогрупи Снимка: © Techno.bg - Новинарското студио на Нова телевизия

Медийната група на Кирил и Георги Домусчиеви "Нова Броудкастинг груп" е подала уведомление за придобиването на Канал 3 и на още три радио-телевизионни групи.

"Нова" е известила Комисията за защита на конкуренцията за предстояща концентрация чрез придобиване на четири компании:

- „ЕЛИТ МЕДИА БЪЛГАРИЯ“ ЕООД - осъществява радио и телевизионна дейност – създаване на телевизионна програма с политематичен профил и наименование „Канал 3“

- „РАДИО ВЕСЕЛИНА“ ЕАД - Осъществява радио и телевизионна дейност – създаване на радио програма с наименование „Радио Веселина“ и на телевизионна музикална програма с наименование „THE VOICE“;

- „РАДИО ЕКСПРЕС“ АД - осъществява радиодейност, създаване на радио програма с наименование „THE VOICE RADIO“;

- „ВИТОША ФМ“ ЕООД – не осъществява дейност, но е едноличен собственик на капитала на : „Агенция Витоша“ ЕООД, която осъществява радиодейност - създаване на радио програма с наименование „Радио Витоша“; и "Агенция Атлантик“ ЕООД, която осъществява радио и телевизионна дейност, създаване на радио програма с наименование „Magic FM“ и на телевизионна програма с музикален профил и с наименование „Magic TV“.

Съгласно уведомлението се очаква операцията да окаже въздействие върху пазара на телевизионна реклама и на телевизионно разпространение на едро. Затова КЗК трябва да се произнесе по сделката.

Уведомлението е внесено на 1 септември.

Ходът към вливане на Канал 3 в "Нова" идва след серия от ключови назначения в управлението на медийната група под контрола на Кирил Домусчиев.

През декември 2019 г. Ива Стоянова - дотогава мажоритарен собственик на Канал 3 - беше назначена за генерален директор "Информация" в Нова телевизия. Няколко месеца по-късно тя измести Вяра Анкова като изпълнителен директор на "Нова Броудкастинг".

Вяра Анкова напуска оперативното ръководство на "Нова Броудкастинг"

Директор на "Новини и актуални предавания" в Нова е Миляна Велева, която влезе в телевизията след преход от ТВ7 към Канал 3.

Няколко от овакантените позиции на водещи журналисти в Нова след смяната на собствеността бяха попълнени с кадри на Канал 3 като Мая Костадинова, Васил Иванов и др.

През февруари 2020 г. КЗК разреши на братя Домусчиеви да придобият и 100-процентов контрол върху дигиталната медийната група "Нет Инфо" АД. Дотогава те деляха собствеността си в компаинята с основателя на "Дарик Радио" Радосвет Радев и "Уеб Финанс" на Христо Христов, от друга, в съотношение 70:30 в полза на Домусчиеви чрез "Нова Броудкастинг Груп".

КЗК не прие опасенията на конкурентни медии, че това може да доведе до риск от деформиране на пазара и евентуална злоупотреба с пазарна сила.

Братя Домусчиеви ще изкупят дела на Радосвет Радев в "Нет Инфо"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

21 нюанса червено

18:13 - 26.04.2024
Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024
Живот

Таксата от 5 евро за вход във Венеция предизвика объркване и изкара местните на протест

Венеция въведе такса за туристите си. Недоволни обаче се оказаха местните жители

13:46 - 26.04.2024
Важно днес

Депутат от ГЕРБ-СДС подаде оставка, за да стане областен управител

На негово място ще влезе русенски хореограф

13:19 - 26.04.2024