Нова година без шампанско? Климатичната криза застрашава производството на вино Снимка: © Getty Images

За мнозина няма по-добър начин да отпразнуват новогодишната нощ от това да отварят бутилка шампанско. Всъщност алкохолната напитка се е превърнала в традиция за отбелязването на първия ден от новата година. Оказва се обаче, че много скоро може да се стигне до дефицит в предлагането на шампанско - а причината са климатичните промени.

Това съобщава CNN, като цитира доклад на ClimateAI - стартъп за устойчивост на климата, базиран в Сан Франциско. Той представя данни, според които шампанското скоро може да се окаже в недостиг заради променящия се глобален климат.

Трите вида грозде, използвани в почти всички видове шампанско - шардоне, пино ноар и пино меуние - са сред стотиците, които са на ръба от изчезване. Това е така, защото предизвиканата от човека климатична криза води до екстремно затопляне и промяна на метеорологичните условия в някои от най-известните лозарски райони в света, включително Шампан в Северна Франция.

Според ClimateAi до 2050 г. тези популярни сортове грозде може да престанат да съществуват. Използвайки стотици глобални климатични модели, сателитни данни и събирана информация от места, изследователите на стартъпа са в състояние да прогнозират бъдещето на гроздето, използвано за производство на шампанско и пенливо вино по целия свят.

В публикувано през 2020 г. проучване се предупреждава, че броят на регионите, в които понастоящем се отглежда винено грозде, ще намалее с повече от половината, ако глобалните температури се повишат с 2 градуса по Целзий над прединдустриалните нива.

Според Програмата на ООН за околната среда светът ще премине този праг още през този век, ако скоро не бъдат направени по-дълбоки и устойчиви съкращения на замърсяването с въглеродни емисии. При затопляне от 4 градуса до 85% от тези земи вече няма да могат да се използват за производство на пенливо вино и шампанско.

"Ако се замислим конкретно за шампанското, то е много уникална напитка. За да се произвежда са необходими топли, слънчеви дни за силен вкус и хладни нощи за натрупване на киселинност, която му придава онзи хрупкав, освежаващ вкус, който обичаме", обяснява Уил Клетер, вицепрезидент по операциите и стратегията в ClimateAI.

"Но със затоплянето на климата тези топли слънчеви дни може да станат прекалено топли, а хладните нощи да изчезнат", предупреждава той.

През 2023 г. световното производство на вино е било най-ниското от 60 години насам. Голяма част от този спад се дължи на екстремните метеорологични явления, много от които са се влошили от климатичните промени, сочи годишният доклад за производството на вино на Международната организация по лозата и виното (OIV), публикуван през ноември.

В него се посочва, че Италия е отстъпила позицията си на водещ производител на вино в света поради няколко неблагоприятни метеорологични събития, включително непостоянни валежи, които са предизвикали появата на брашнеста мана (оидиум) по лозата, както и наводнения, градушки и суша.

"Това е много актуален проблем. Това означава по-скъпо вино или може би виното, което ще се произвежда, няма да е със същото качество, а може дори да нямаме достъп до някои от вината, на които сме свикнали да се наслаждаваме. Това е проблемът, пред който сме изправени днес", допълва Клетер.

Той прогнозира, че някои производители ще бъдат принудени да преместят производството си на север, за да се възползват от по-студеното време. По думите му вече се наблюдава "значителен" ръст на инвестициите в пенливи продукти в нови райони - като Великобритания например, където има все повече топли, слънчеви дни и хладни нощи.

Понастоящем шампанското се произвежда в един конкретен регион на Франция - Шампан. По закон, за да се счита за автентично "шампанско", виното трябва да произхожда именно от този регион. Ето защо в други страни подобни напитки трябва да се наричат "пенливо вино".

По данни на ClimateAI износът на френско вино възлиза на 9,6 млрд. долара, което представлява 16% от всички световни продажби на вино.

През 2021 г. обаче производителите на шампанско отбелязват най-малката реколта от 1957 г. насам поради екстремни метеорологични явления. Това е струвало на Франция общо около 2 млрд. долара от продажби, се казва в доклада.

Но през 2023 г. Франция е имала задоволителна производствена година, като е имала добро производство, включително в Шампан, се казва в доклада на OIV, въпреки че някои лозя на юг са били засегнати от горещини и суша.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

В Елин Пелин официално забраниха Хелоуин

Кметът Ивайло Симеонов обяви, че в града ще се празнува светлината на знанието, а не сенките на чуждите обичаи

17:30 - 24.10.2025
Важно днес

Хърватия възстановява задължителната военна служба

До края на годината властите ще започнат да призовават за медицински прегледи родените през 2007 г.

16:55 - 24.10.2025
Важно днес

Окончателно: 9 години затвор за шофьора, причинил смъртта на Ферарио Спасов

Върховният касационен съд потвърди присъдата срещу 25-годишния Начо Пантелеев от Лясковец

16:38 - 24.10.2025
Политика

Унгария ще заобикаля санкциите на САЩ срещу руския петрол, заяви Виктор Орбан

Изявлението идва на фона на новите американски санкции срещу Русия

15:39 - 24.10.2025
Важно днес

Тръмп заплашва Венецуела със „сухопътни“ удари срещу наркотрафиканти

Критиците на Тръмп виждат в атаките опит за смяна на режима на Николас Мадуро

15:19 - 24.10.2025
Живот

"Гастрономически пътеводител 2025“ - ново кулинарно приключение от Метро България

Компанията продължава мисията си да вдъхновява и подкрепя ресторантите, които съчетават кулинарните традиции с модерни вкусове от целия свят.

15:01 - 24.10.2025
Политика

ЕС обвини Meta и TikTok, че нарушават правилата за цифрови услуги

Брюксел обвинява платформите в липса на прозрачност

14:48 - 24.10.2025
Важно днес

Шофьорът, причинил тежката катастрофа край Златица, има 30 пътни нарушения

Матей Кънчев е карал с 1,02 промила алкохол и 140 км/ч в участък с ограничение 90 км/ч

14:32 - 24.10.2025
Живот

Когато ароматът на ванилия стана символ на доверие

90-те години в България - Ваниловата захар е непозната, пудингът звучи като екзотика, а в кухненските шкафове пребивава основно нишесте....

13:43 - 24.10.2025