Нова година без шампанско? Климатичната криза застрашава производството на вино Снимка: © Getty Images

За мнозина няма по-добър начин да отпразнуват новогодишната нощ от това да отварят бутилка шампанско. Всъщност алкохолната напитка се е превърнала в традиция за отбелязването на първия ден от новата година. Оказва се обаче, че много скоро може да се стигне до дефицит в предлагането на шампанско - а причината са климатичните промени.

Това съобщава CNN, като цитира доклад на ClimateAI - стартъп за устойчивост на климата, базиран в Сан Франциско. Той представя данни, според които шампанското скоро може да се окаже в недостиг заради променящия се глобален климат.

Трите вида грозде, използвани в почти всички видове шампанско - шардоне, пино ноар и пино меуние - са сред стотиците, които са на ръба от изчезване. Това е така, защото предизвиканата от човека климатична криза води до екстремно затопляне и промяна на метеорологичните условия в някои от най-известните лозарски райони в света, включително Шампан в Северна Франция.

Според ClimateAi до 2050 г. тези популярни сортове грозде може да престанат да съществуват. Използвайки стотици глобални климатични модели, сателитни данни и събирана информация от места, изследователите на стартъпа са в състояние да прогнозират бъдещето на гроздето, използвано за производство на шампанско и пенливо вино по целия свят.

В публикувано през 2020 г. проучване се предупреждава, че броят на регионите, в които понастоящем се отглежда винено грозде, ще намалее с повече от половината, ако глобалните температури се повишат с 2 градуса по Целзий над прединдустриалните нива.

Според Програмата на ООН за околната среда светът ще премине този праг още през този век, ако скоро не бъдат направени по-дълбоки и устойчиви съкращения на замърсяването с въглеродни емисии. При затопляне от 4 градуса до 85% от тези земи вече няма да могат да се използват за производство на пенливо вино и шампанско.

"Ако се замислим конкретно за шампанското, то е много уникална напитка. За да се произвежда са необходими топли, слънчеви дни за силен вкус и хладни нощи за натрупване на киселинност, която му придава онзи хрупкав, освежаващ вкус, който обичаме", обяснява Уил Клетер, вицепрезидент по операциите и стратегията в ClimateAI.

"Но със затоплянето на климата тези топли слънчеви дни може да станат прекалено топли, а хладните нощи да изчезнат", предупреждава той.

През 2023 г. световното производство на вино е било най-ниското от 60 години насам. Голяма част от този спад се дължи на екстремните метеорологични явления, много от които са се влошили от климатичните промени, сочи годишният доклад за производството на вино на Международната организация по лозата и виното (OIV), публикуван през ноември.

В него се посочва, че Италия е отстъпила позицията си на водещ производител на вино в света поради няколко неблагоприятни метеорологични събития, включително непостоянни валежи, които са предизвикали появата на брашнеста мана (оидиум) по лозата, както и наводнения, градушки и суша.

"Това е много актуален проблем. Това означава по-скъпо вино или може би виното, което ще се произвежда, няма да е със същото качество, а може дори да нямаме достъп до някои от вината, на които сме свикнали да се наслаждаваме. Това е проблемът, пред който сме изправени днес", допълва Клетер.

Той прогнозира, че някои производители ще бъдат принудени да преместят производството си на север, за да се възползват от по-студеното време. По думите му вече се наблюдава "значителен" ръст на инвестициите в пенливи продукти в нови райони - като Великобритания например, където има все повече топли, слънчеви дни и хладни нощи.

Понастоящем шампанското се произвежда в един конкретен регион на Франция - Шампан. По закон, за да се счита за автентично "шампанско", виното трябва да произхожда именно от този регион. Ето защо в други страни подобни напитки трябва да се наричат "пенливо вино".

По данни на ClimateAI износът на френско вино възлиза на 9,6 млрд. долара, което представлява 16% от всички световни продажби на вино.

През 2021 г. обаче производителите на шампанско отбелязват най-малката реколта от 1957 г. насам поради екстремни метеорологични явления. Това е струвало на Франция общо около 2 млрд. долара от продажби, се казва в доклада.

Но през 2023 г. Франция е имала задоволителна производствена година, като е имала добро производство, включително в Шампан, се казва в доклада на OIV, въпреки че някои лозя на юг са били засегнати от горещини и суша.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев спря решението за частна детска болница. Инвеститорът също се отказа (Обновена)

Инвеститорът се отказа от създаването на педиатрично отделение

17:20 - 01.05.2024
Живот

"Мис изкуствен интелект" - първият в света конкурс търси най-красивия модел, генериран с AI

Създателите на конкурса се надяват събитието да се превърне в "Оскарите" в сферата на ИИ

17:16 - 01.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ праща на ДАНС и прокуратурата решението за частна детска болница

Отношение по темата реши да вземе и съпреседателят на ДПС Делян Пеевски

14:52 - 01.05.2024
Важно днес

Полицейски щурм и арести на студенти в два американски университета

Сблъсъците са заради протести заради войната между Израел и "Хамас"

14:20 - 01.05.2024
Кино и сериали

Неудобната истина за насилието над деца в Холивуд

Нов документален сериал повдига важни въпроси, но не стига достатъчно далеч

13:24 - 01.05.2024
Важно днес

Радев и граждани въстанаха срещу проекта за частна детска болница, одобрен от кабинета "Главчев"

Фондация "Даная" ще съди държавата заради решението

12:27 - 01.05.2024
Живот

3 дълги уикенда през май и 7 неучебни дни за децата. Вижте кога почиваме

Кога ще почиваме този месец май?

11:52 - 01.05.2024
Важно днес

Министри на ПП ще водят листи. Денков ще е водач в два района

Двама депутати от ПП-ДБ ще участват само във вота за евродепутати

11:15 - 01.05.2024
Важно днес

Почина Пол Остър - "литературната суперзвезда" и автор на "Нюйоркска трилогия"

На 77-годишна възраст си отиде Пол Остър - един от най-значимите писатели на своето поколение

10:11 - 01.05.2024