Нова Зеландия се подиграва с инфлуенсърите в туристическата си кампания "Направи нещо ново"

Снимка в гръб от джакузито? Мъж седи върху скала и разсъжава върху смисъла на живота? Плажно "селфи" на женски бедра до коленете на фона на морето, от което краката изглеждат като наденички?

Всички сме ги виждали в Instagram - безкрайните абсолютно еднотипни снимки на инфлуенсъри, които повтарят едни и същи пози, в едни и същи дрехи, от едни и същи забележителности.

Нова Зеландия реши да се надсмее над ефекта на стадото, който Instagram стимулира, и създаде цяла туристическа кампания под надслов "Сподели нещо ново".

Комикът Том Сейнсбъри е главното действащо лице в туристическия клип на Нова Зеландия. Той влиза в образа на офицер от новосъздаденото "Звено за наблюдение на социалните мрежи" (SOS, от Social Observation Squad) - патрулиращ полицай, облечен в униформена риза и къси панталони в цвят каки.

Героят му е отговорен за "разпръскването" на туристите, които посещават най-известните туристически обекти само за да повторят най-втръсналите клишета в Instagram.

"Получих сигнал за ситуация, която се случва доста често напоследък. Хората гледат снимките в социалните мрежи и правят невъобразими неща, за да ги копират", казва офицерът от SOS, преди да хване млада двойка в поза "орел в полет" на върха на планината.

"Свалете ръцете бавно и полека. Виждал съм го вече. Всички сме го виждали", казва той от мегафона си, докато момчето и момичето се озъртат. Офицерът прибира двамата туристи заради "пътуване под влиянието на социални мрежи" и им препоръчва да се разходят с колела в района на местна винарна, вместо да повтарят едни и същи снимки.

Героят на Сейнсбъри се ядосва до сълзи, след като изпуска други инфлуенсъри, решили да си направят типичната снимка "следвай ме сред лавандулите". От нарушителите на добрите нрави е останала само широкополата шапка...

"Току-що получих потвърждение, че нашествениците сред лавандулата са споделили една от най-копираните снимки във всички социални мрежи... Понякога наистина е трудно, разбирате ли. Защото може да се направят толкова по-хубави снимки, различни от обичайните клишета в Instagram. Просто трябва да мислите "извън квадрата". Или триъгълника?", казва полицаят по социалните мрежи, преди да приеме пореден сигнал по уредбата.

Клипът е част от стратегията на Нова Зеландия за привличане на туристи с отговорно поведение. Публикуването му идва в особен момент, тъй като пандемията наложи затваряне на границите и на Нова Зеландия. Страната обаче възнамерява да сключи споразумения с Австралия и с други държави от тихоокеанския регион, за да стимулира пътуванията.

Австралия и Нова Зеландия са в общ "балон" на безопасност от октомври. Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн допуска, че границите ще останат затворени за чужди граждани през по-голямата част от 2021 г., или поне докато достатъчно жители се имунизират срещу Covid-19.

Според NOVA в Занзибар няма Covid - а дано, ама надали


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024