Новата мисия на Денис Родман: Приятелят на Ким Чен Ун ще моли Путин за свободата на баскетболна звезда Снимка: © Getty Images

9 години затвор в Русия - това е наказанието, което американската професионална баскетболистка Бритни Грайнър получи само защото е носила в себе си пълнител за електронна цигара с масло от хашиш.

Драмата около ареста ѝ в навечерието на военната инвазия в Украйна продължава вече шест месеца, като се стигна и до сложни преговори за размяната ѝ срещу руския оръжеен търговец Виктор Бут, който лежи в американски затвор.

Изненадващо обаче не друг, а Денис Родман реши да се намеси в дипломатическата блокада между Москва и Вашингтон.

Бившата звезда на NBA, който има топли отношения с диктатора Ким Чен Ун и се срещна с Путин през 2014 г. в Русия, е решил да посредничи за освобождаването на 31-годишната спортистка.

"Имам разрешение да отида в Русия, за да помогна на това момиче. Ще опитам да замина тази седмица", казва той в интервю за NBC News.

"Познавам Путин твърде добре", заявява още 61-годишният Денис Родман пред медията.

Баскетболистката от САЩ Бритни Грайнър е арестувана в Москва през февруари 2022 г. и беше осъдена на 9 години затвор

Амбицията на баскетболиста да съдейства за освобождаването не се посреща с особен ентусиазъм във Вашингтон.

NBC цитира високопоставен служител на администрацията на Джо Байдън, който изразява опасения, че Родман може по-скоро да попречи, отколкото да помогне за разрешаване на проблема.

"Публично известно е, че администрацията направи сериозно предложение на руснаците - всичко друго освен преговори през установения канал вероятно ще усложни и ще попречи на усилията по освобождаването", казва той.

Денис Родман няма нужда да иска разрешение от американските власти, за да пътува до Русия - достатъчно е да си осигури туристическа виза за достъп до Москва.

Все пак Държавният департамент предупреждава всички граждани на САЩ да се въздържат от пътувания в страната заради опасността от евентуален институционален тормоз заради крайно влошиените отношения след избухванеот на войната в Украйна.

Бритни Грайнър става жертва именно на подобна схема. Американката беше арестувана на 17 февруари на летищет "Шереметиево" при опита си да влезе в Русия за мач срещу местен баскетболен тим. По това време САЩ открито предупреждаваше, че всеки момент Владимир Путин може да даде сигнал за начало на военната инвазия в Украйна - ескалация, която стана факт седмица по-късно.

Грайнър беше обвинена за трафик на наркотици, а в началото на август беше осъдена на 9 години лишаване от свобода (на първа инстанция) и 1 млн. рубли глоба (около 16 000 щатски долара).

Колкото и да е странно - Денис Родман има опит с посредничеството при освобождаване на арестувани американски граждани от държавни режими, които използват наказателното преследване срещу чужденци като политически инструменти за натиск.

През 2014 г. Родман пише писмо до Ким Чен Ун, в което го нарича "мой скъп приятел за цял живот" и го моли да пусне на свобода Кенет Бей - американец, прекарал 2 години в севернокорейски затвор по присъда за предполагаем опит за преврат.

Баскетболистът провокира полемика в САЩ заради част от писмото, в което казва, че "разбира престъпленията, извършени от Бей" - коментар, разтълкуван като оправдание на грубото третиране на неговия съгражданин.

Опитът му обаче дава резултат - Бей е пуснат на свобода през ноември 2014 г., а години по-късно мъжът благодари на Денис Родман за това, че е помогнал за спасяването му с привличането на обществено внимание към неговия случаи.


САЩ ще настоява за договаряне на размяна на затворници с Русия, като иска да си върне баскетболната звезда Бритни Грайнър и бившия морски пехотинец Пол Уилън. президентът Джо Байдън се е съгласил да предложи връщането на двамата американски граждани в замяна на Виктор Бут - руски оръжеен контрабандист, който излежава 25-годишна присъда в американски затвор.

Наричан "Търговеца на смърт" - 55-годишният руснак е бивш военен пилот, който е осъден за това, че е продавал оръжия в държави от Южна Америка, Близкия Изток и Африка, в които се водят кървави граждански войни - включително на покойния либийски диктатор Муамар Кадафи. През 2011 г. той е осъден за тероризъм и опит да продаде оръжие за 20 млн. долара, сред което ракети "земя-въздух", за да бъдат поразявани американски хеликоптери. Бут отрича обвиненията.

САЩ готви размяна на затворници с Русия - баскетболна звезда срещу "търговеца на смърт" Виктор Бут


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024
Политика

Сърбия издирва дете, президентът обаче задейства свой AMBER alert

Aлександър Вучич обяви "тежки дни" за страната, докато цяла Сърбия търси двегодишно дете

08:04 - 28.03.2024
Живот

"Животът няма аутокорект" - Платформата „Как се пише?“ с нова образователна кампания

Сайтът „Как се пише?“ е най-популярният онлайн справочник за правописа, пунктуацията и граматичните правила в българския език.

19:42 - 27.03.2024