Новата схема на Анна Сорокин: Колекция с рисунки от затвора за $500 000

Историята на 31-годишната рускиня Анна Сорокин / Анна Делви, осъдена за измама за над 200 000 долара, вече вдъхнови сериал по Netflix "Inventing Anna", докато главната "героиня" все още изтърпява наказание в център за депортация.

Странните обрати около Сорокин обаче не са приключили с присъдата ѝ, дори напротив.

В петък тя организира изложба на свои картини - рисунки, направени с молив в ареста на Ориндж Каунти - които се надява да продаде за 400-500 хиляди долара.

Галеристът Кристофър Мартин организира изложба в Ню Йорк, описвана в американските медии като "сюрреалистична", в най-добрия случай, или като "най-новата измама на Делви", в най-лошия.

Колекцията представлява сбор от 20 рисунки, поставени в златни рамки и представяни пред гостите на събитието от манекенки с маски от черни чорапогащи на главата.

Една от картините е озаглавена "Престъпленията на Делви" и прилича на заглавна страница на New York Times, чиято илюстрация е руса принцеса с червена рокля върху син шезлонг. Друга показва Сорокин върху люлка зад решетките с надпис "Играйте си с мен, скучно ми е". Копия от оригиналните рисунки са пуснати за продан с начална цена от 250 долара. Представителите ѝ казват пред Variety, че цената ще се увеличава след продажбата на първите 250 екземпляра.

Не е ясно каква част от приходите ще остане за нея и колко пари са за посредниците в търговията. Не е ясно и дали парите ще бъдат използвани за възстановяване на част от откраднатите суми, които все още не са изплатени.

Всички творби са подписани от "Анна Делви" със стилизиран шрифт. Това е името, което Сорокин използва в продължение на четири години, докато се внедрява в средите на богатите и известните хора в Ню Йорк и се преструва на наследница на германска фамилия с интерес към инвестициите в съвременно изкуство.

Делви е арестувана през 2017 г., след като няколко банки и хотели сигнализират за опита ѝ да присвои крупни суми пари. През 2020 г. е осъдена за системни кражби от приятели и фирми. Присъдата ѝ беше съкратена за добро поведение, но все още не е на свобода, защото изчаква евентуална депортация в Германия.

Излъчването на "Inventing Anna" по Netflix явно се е превърнало в стимул за група от "почитатели" на престъпните таланти на Анна Делви.

Instagram-профилът ѝ има 1 милион последователи, като често получава окуражителни коментари от феновете си за това, че е "блестяща бизнес дама", покрай критиките и обидите.

Един от тях гласи: "Дълбоко във всеки от нас се крие по една "Анна". Просто сме инфектирани от общественото мнение и отрицание. Всички имаме големи надежди, всички искаме да влезем в Залата на славата. Тя беше достатъчно смела, за да предприеме това приключение и да повярва, че може да го направи, без да притежава нищо - само правилния имидж, който тя си създаде по перфектен начин".

Същият тон държат и част от посетителите на изложбата ѝ, цитирани от репортер на Rolling Stone: "Тя идва в Ню Йорк, става все по-популярна, посещава правилните партита, поема контрол над ситуацията. И по пътя осъзнава каква е мечтата ѝ. Не знам каква е поуката, но част от историята ѝ определено е вдъхновяваща", казва един от гостите, докато други я хвалят за това, че "владее изкуството" на финансовите измами, или твърдят, че е "икона на феминизма".

Както обобщава журналистката от Rolling Stone: почти всеки човек от посетителите на изложбата на Анна Сорокин е или репортер, или PR, или приятел на някой от поканените. Цялата концепция на събитието е да фокусира медийното внимание върху личността ѝ с цел печалба от продажби.

Правата за създаването на сериала първоначално добавят над 300 000 долара към активите на осъдената жена, докато прокуратурата завежда дело срещу нея по силата на закон, който забранява на престъпници да генерират приходи от известността на престъпленията им.

Сега галеристът ѝ твърди, че Сорокин/Делви има право да поеме по новия си "артистичен" път, след като вече е изтърпяла наказанието си.


"Inventing Anna": Руската стажантка от модно списание, която измами елита на Манхатън

Историята на измамницата Анна Сорокин тръгва по Netflix през февруари (видео)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Неточен, досаден, но и феномен. Безсмислен ли е "Spotify Wrapped"

Защо не казва наистина коя точно е любимата ни музика, обяснява критикът Алексис Петредис

19:45 - 06.12.2023
Култура

Кармата е на страната на Тейлър Суифт

Поп иконата разказва за паденията, физическата подготовка за Eras Tour и възмездието пред TIME.

18:40 - 06.12.2023
Важно днес

Мъж от Раднево е отвлечен и пребит от служители на фирма за бързи кредити

Нападателите са криминално проявени и осъждани

18:11 - 06.12.2023
Технологии

Google пусна Gemini - най-мощния си AI-модел и конкурент на OpenAI

Google твърдят, че Gemini надминава конкурентите си в 30 от 32 показатели за сравнение

17:40 - 06.12.2023
Важно днес

Сидеров призна, че стажът на Кошлуков в "ТВ Алфа" е фиктивен, в услуга на Борисов и Пеевски

"Борисов ми казва, че Делян искал Кошлуков да стане шеф на БНТ. И аз му правя услуга"

16:38 - 06.12.2023
Важно днес

След "уроци" по български език и енергетика - НС ще разследва газовия договор с Турция

След повече от 2 часа упражнения по български език и енергетика, депутатите създадоха временна комисия, която да провери сделката с турската "Боташ".

16:08 - 06.12.2023
Важно днес

Задържаха един от най-опасните българи в Испания за рекет в размер на 500 хил. евро

Иво Българина, познат и като "Трошача на кости", изнудвал футболен шеф

15:18 - 06.12.2023
Живот

"Изнасилвани, разчленявани". BBC чу и видя как свидетели разказват за сексуални престъпления на "Хамас"

израелската полиция разследва предполагаеми сексуални престъпления от страна на „Хамас“, направени с особена жестокост.

15:16 - 06.12.2023