Новата вълна на Covid в България е "епидемията на неваксинираните" Снимка: © Getty Images

България се намира в "епидемия на неваксинираните", коментира проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология и лекар в "Токуда".

"В момента се намираме във времето на епидемията на неваксинираните, защото в тази вълна хората, които се разболяват и постъпват в отделенията, са хора, които не са ваксинирани. В нашата болница при разкритите отново отделения за Covid, над 95% от постъпилите хора не са ваксинирани. Ако процентът на ваксинираните беше по-голям, много по-малко щяха да бъдат застрашените хора - говорим за опасните и понякога фатални ефекти на инфекцията", каза тя в интервю за БНТ.

Тя опроверга твърденията, че ваксинирането по време на пандемия било неефективно. Проф. Аргирова призова медиите да покажат какво се случва в отделенията по реанимация, за да "видят какво означава борба за глътка въздух".

"Една пациентка не можеше да си включи телефона в зарядното, трябваше да й се помогне, защото дотолкова беше отпаднала. Трябва да го видите, за да решите дали сте готови да преживеете такава зараза", разказа тя.

Аргирова обърна вниманние на това, че ваксинираните хора заболяват много рядко и с единични, слабо проявени признаци, които преминават бързо. Ваксината е ефективна и срещу "делта" варианта, който се разпространява доминантно в България.

"Тези мутации ще продължават. Само да не стигнем дотам, че поради нашата грешна представа за ваксините, да се създаде такъв вариант, който изобщо не се повлиява от тях. Ако се появи щам, ще трябва да използваме нови ваксини. Започваме отначало, това ли искаме?", предупреди тя.

Според нейната прогноза новата вълна на заразяване нараства умерено към момента, но ще продължи да се увеличава до 10 октомври, след което ще започне да затихва.

"Само ми се иска да спрем да даваме тези жертви. Това е ужасно", каза вирусологът.

Според последната статистика, 1626 са новите случаи на коронавирусна инфекция в България за последното денонощие (6,16% от всички тестове). Броят на починалите от Covid-19 се увеличава с още 72 души.

В болница се лекуват 4448 души, а 377 от тях са в интензивни отделения. 11 037 дози от ваксините са поставени в петък, като 1 232 840 души са напълно имунизирани.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024